Pasajul „Sf. Vineri” a fost inaugurat

miercuri, 06 iunie 2012, 22:55
2 MIN
 Pasajul „Sf. Vineri” a fost inaugurat

Pasajul subteran de la Hala Centrala a fost inaugurat ieri de reprezentantii Primariei dupa sase ani de santier si 21,7 milioane de lei cheltuiti din fondurile municipalitatii. Primarul Gheorghe Nichita, alaturi de reprezentantii firmei de constructii Conest, a taiat panglica legaturii subterane intre Hala Centrala si strada Sf. Lazar. Iesenii prezenti la festivitate au fost impresionati de modul in care a fost amenajat pasajul subteran, dar mai ales de vestigiile arheologice pastrate in interior. „Cand am inceput sa sapam pentru pasaj, sa deviem retelele de utilitati, s-au descoperit ruinele. A trebuit sa oprim lucrarile si le-am reluat in 2008. Astfel, de la 900 mp construiti am ajuns la 1.830 mp, iar de la 250 mp de spatii comerciale am ajuns la 500 mp, ceea ce va aduce venituri Primariei ca sa mai recuperam din investitie", a spus primarul Gheorghe Nichita. Acesta a decis ca pasajul sa poarte numele de Sfanta Vineri, dupa denumirea bisericii construite pe acest amplasament in secolul al XVII-lea.

Fostele pivnite ale casei boieresti din centrul complexului au fost perfect conservate, fiind consolidate, iluminate arhitectural si modernizate cu geamuri, usi de termopan si tavan fals. Tocmai descoperirea acestor ruine a intarziat lucrarile cu cinci ani, termenul initial de finalizare fiind 2007. Proiectul Hala Centrala a demarat in 2000 cu amenajarea pietei agroalimentare subterane. Sapaturile pentru pasajul pietonal au inceput in 2006, dar au stagnat timp de doi ani deoarece constructorul a descoperit vestigiile arheologice care dateaza din secolul al XVII-lea. „Lucrarile pentru imobilul de la intersectia strazilor medievale Sfanta Vineri si Ulita Ciubotareasca s-au intrerupt pentru cercetarea arheologica si pentru pregatirea imobilului descoperit pentru consolidare si restaurare. Ne aflam aici la o constructie din secolul al XVIII-lea, cu modificari din sec al XIX-lea, dar care a fost construita pentru o casa boiereasca din secolul al XVII-lea. Ruina pe care o vedem reprezinta demisolul si pivnita acelei case din sec al XVIII-lea si este unul dintre cele mai vechi monumente urbane iesene", a declarat Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana din cadrul Academiei Romane.

Iesenii isi vor putea face si cumparaturile din pasaj. Oficialii Primariei vor amenaja sase spatii comerciale care vor fi inchiriate prin licitatie publica de catre municipalitate. In interiorul pasajului vor fi amenajate o cafenea, un spatiu expozitional si un magazin de bijuterii. Trei cai de acces au fost dotate cu scari fixe si rulante, dinspre Casa Judeteana de Pensii, strada Sfantul Lazar si Hala Centrala. Una din scarile dinspre Hala Centrala a fost insa blocata de constructori, fiind inca in santier.

Comentarii