Peste 1.900 de euro ca sa nasti la un spital privat

Subtitlu

vineri, 02 iulie 2010, 12:47
4 MIN
 Peste 1.900 de euro ca sa nasti la un spital privat

Nasterea intr-un spital privat din oras a devenit o optiune si pentru femeile din Iasi. Viitoarele mamici care vor sa dea nastere unui copil in Maternitatea Arcadia trebuie sa scoata insa din buzunar cel putin 1.900 de euro. Acesta este costul unui «Pachet de Nastere». Daca sarcina este urmarita tot in acest spital, femeile pot opta pentru Pachetul de Urmarire a Sarcinii, care in varianta standard costa, pe linga pretul nasterii, aproximativ 3.000 de lei. Nasterea este in mod cert mai "ieftina" in maternitatile de stat, insa aici toate femeile se pling ca au fost nevoite sa bage adinc miinile in buzunar pentru a da spaga in stinga si-n dreapta, si in plus au stat cu frica in sin din cauza infectiilor. "As fi dat si bani in plus numai sa nu fiu tratata ca un animal", a spus o tinara mama care a nascut de curind in Maternitatea "Cuza Voda". O nastere prin cezariana la cerere costa aici 500 de lei, la care se adauga 100 de lei internarea, precum si atentiile pentru fiecare cadru medical care vede pacienta sau bebelusul. Toate acestea ajung si chiar depasesc 1.000 lei.

Cursuri pentru viitorii parinti, incluse

"In Maternitatea Arcadia supravegherea medicala din perioada prenatala se deruleaza dupa o grila bine stabilita de termene, investigatii si proceduri, astfel incit sa se asigure o profilaxie eficienta si o evolutie lipsita de riscuri a sarcinii. Pe linga serviciile medicale propriu-zise, urmarirea sarcinii aici mai inseamna accesul la servicii de educatie si informare, facilitati financiare si posibilitatea de a plati la pret cu discount Pachetul de Nastere", a declarat Mihaela Calcan, purtatorul de cuvint al Spitalului Arcadia. Varianta standard a Pachetului de Urmarire a Sarcinii poate sa includa opt controale medicale periodice, realizate la diferite virste de sarcina, controalele multidisciplinare ce includ efectuarea de examene clinice generale, efectuarea de analize de laborator specifice, sase ecografii de sarcina (confirmare sarcina, screening anomalii genetice, morfologie fetala, monitorizare periodica sarcina). De asemenea, varianta standard mai contine accesul la un medic specialist in obstetrica-ginecologie, jurnal de sarcina, curs Lamaze pentru mama si partenerul sau, materiale informative despre sarcina, reducere de 10% la orice alte servicii necesare femeii gravide, care nu sint incluse in pachet. Acelasi discount se poate obtine si pentru servicii de masaj, gimnastica si kinetoterapie pentru femeia gravida. O reducere de 5% obtine astfel la Pachetul de Nastere. De altfel, costul acestui pachet va putea fi platit in doua, patru sau sase rate, inainte de nastere. Pachetul de Urmarire a sarcinii poate fi achizitionat doar pina in a 12-a saptamina de sarcina.

Rezerva VIP

Maternitatea are o sala de operatii, doua sali de nastere naturala, unitati de anestezie si terapie intensiva, din care una este pentru neonatologie, cabinete de consultatii si explorari si rezerve de tip rooming-in (mama si copilul), cu facilitati pentru insotitor. "La Neonatologie lampile si mesele radiante mentin temperatura bebelusilor la nivelul optim, sistemele de fototerapie, incubatoarele moderne asigura temperatura, umiditatea si dozajul de oxigen necesare nou-nascutilor, iar sistemele de ventilatie performante contribuie la o adaptare rapida si fara riscuri a bebelusilor la mediul extrauterin", a mai spus Calcan.

Pachetul de nastere in varianta standard se ridica la aproximativ 1.900 de euro si poate sa includa trei zile de cazare in rezerva standard (sau VIP, pret suplimentar), cu trei mese pe zi, meniu personalizat stabilit de medic. In acelasi pret sint incluse si onorariile medicilor, medicatia si consumabilele necesare unei nasteri fara complicatii. Tot aici sint incluse produse de igiena personala, lenjerie pentru mama si trusoul nou-nascutului, analizele lor medicale standard si vaccinurile obligatorii pentru copil.

Cum e la stat?

Cum este insa, pentru comparatie, la stat? Aici preturile reale nu sint deloc cele afisate la biroul de internari. La Maternitatea "Cuza Voda", de exemplu, oficial, o femeie care vrea sa nasca aici trebuie sa plateasca o taxa de 100 de lei pentru internarea continua si 500 de lei daca vrea cezariana, dar nu are indicatie medicala in acest sens. Adevaratele costuri apar insa dupa ce femeia se interneaza. "Am intrebat o asistenta medicala citi bani trebuie sa dau, si ea mi-a zis tarifele standard in spital: pentru medic dai 100 de euro la nasterea naturala si 200 de euro la cea prin cezariana. Alti 50 de lei merg la anestezist, iar fiecare asistenta trebuie sa primeasca cite 10 lei, altfel nici nu se uita la tine. Asistentele au program de dormit noaptea, nu le pasa ca pling copiii in saloane. Sint numai lapte si miere insa cind le bagi in buzunar", a povestit o tinara de 28 de ani care a nascut de curind aici. De altfel, copilul ei a si fost externat cu o infectie nosocomiala, astfel ca parintii sint nevoiti si acum sa mearga cu ea la medici pentru tratament. "Al doilea copil il nasc la privat, indiferent de pret. Nu mai vreau sa trec prin ce am trecut la primul", a mai adaugat tinara. Nu toti insa isi permit costurile de la privat, caz in care acestor viitoare mamici nu le ramine decit speranta ca odata, poate, si la stat va fi ca la privat. Macar in privinta conditiilor de igiena si comunicare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii