PF Daniel a pus patrafirul peste Mitropolia Moldovei

vineri, 30 noiembrie 2007, 00:27
2 MIN
 PF Daniel a pus patrafirul peste Mitropolia Moldovei

Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a "incoronat" ca unic for de decizie in alegerea inaltilor ierarhi. Reuniti intr-o sedinta de doua zile pentru elaborarea noului Statut de organizare si functionare al BOR, inaltii prelati au decis alaltaseara sa retraga Colegiului Electoral Bisericesc, for din care fac parte si laici, orice putere de decizie.

Pe de alta parte, in noua varianta, creste rolul sinodurilor mitropolitane in alegeri, acestea avind rol decisiv in nominalizarea candidatilor, pina acum "impusi de la centru".

"Numai noi ramasesem cu vechea forma"

Daca pina acum credinciosii si preotii "de jos", membri ai Colegiului si ai adunarilor eparhiale, erau responsabili, prin votul lor, de alegerea finala a ierarhilor, noul Statut reduce rolul acestora doar la unul consultativ. Astfel, potrivit noilor prevederi, nominalizarile pentru functiile de inalti ierarhi nu vor mai fi facute de Sfintul Sinod, ca pina acum, ci de Sinodul fiecarei mitropolii, la consultarea adunarii eparhiale din eparhia pentru care se alege inaltul ierarh.

Votul final insa apartine doar Sfintului Sinod al BOR, din care fac parte doar inaltele fete bisericesti. Astfel, mirenii si preotii pierd aproape orice rol in desemnarea ierahilor. "Unii critica aceasta noua metodologie de alegeri, dar sa stiti ca este una foarte buna. Adunarea eparhiala, alcatuita o treime din preoti si doua treimi din mireni, este consultata la nominalizarea candidatilor. Si apoi, acest model este respectat la toate bisericile ortodoxe din lume. Numai noi ramasesem cu vechea forma", a precizat parintele Varlaam Merticaru, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iasului.

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sustin, de asemenea, ca decizia reducerii rolului mirenilor in desemnarea inaltilor ierahi a fost luata ca o masura impotriva eventualelor scandaluri ce ar putea fi provocate de vietile personale ale acestora.

"La alegerea patriarhului s-a evidentiat ca unii membri ai Colegiului Electoral Bisericesc sint membri in nu stiu ce partide sau au colaborat in trecut cu Securitatea sau ca sint francmasoni. Ce rost are sa poarte biserica raspunderea pentru vietile personale ale acestor oameni", a explicat parintele Varlaam Merticaru decizia Sfintului Sinod.

Posibili mitropoliti la Iasi

Noul Statut al BOR va fi aplicat pentru prima data in noua formula chiar la inceputul lui 2008, cind va fi ales noul mitropolit de la Iasi. Desi oficial nominalizarea candidatilor va fi facuta de Sinodul mitropolitan si adunarea eparhiala din Iasi, la Patriarhia Romana au aparut deja numele unor posibili candidati.

Principalii favoriti, potrivit unor surse din cadrul Patriarhiei, sint PS Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, preferat pentru calitatile sale de bun organizator si predicator, IPS Nifon Mihaita, arhiepiscop al Tirgovistei, apreciat pentru priceperea sa in stabilirea unor relatii externe cu mitropolii sau confesiuni din afara, dar si IPS Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei. 

PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasului, conduce pe lista celor preferati de  preotii "de jos", confirma surse din Mitropolie. 

Comentarii