Politistii ieseni vor avea acces la baze de date, in orice moment, pe strada

miercuri, 06 octombrie 2010, 23:26
3 MIN
 Politistii ieseni vor avea acces la baze de date, in orice moment, pe strada

Politistii au fost dotati cu statii de ultima generatie. Prin intermediul acestora, agentii care lucreaza in strada vor avea acces la mai multe baze de date din care vor putea afla informatiile de stare civila ale unei persoane, daca este sau nu posesor de permis de conducere ori al unui pasaport, sau daca detine vreun autoturism.

Noile echipamente, spun sefii din Politie, vor usura comunicarea, iar agentii nu vor mai trebui sa solicite aceste informatii prin dispecerat. In plus, nu vor mai fi posibile cazuri in care o persoana verificata sa ofere datele unei alte persoane in cazul in care este amendata.

Noile echipamente au intrat in dotarea politistilor la sfirsitul saptaminii trecute si au fost achizitionate din fonduri europene in contextul integrarii Romaniei in spatiul Shengen. Prin intermediul terminalelor primite de agenti, acestia vor putea avea acces mai facil la anumite informatii pastrate in bazele de date de la Evidenta Populatiei, Serviciul Pasapoarte sau Serviciul Inmatriculari si Permise Auto. "Aceste echipamente au intrat in dotarea politistilor si sint deja folosite. Au fost distribuite la cei care lucreaza la Serviciul Politie Rutiera, la cei de la posturile de politie, precum si la alte structuri care actioneaza in strada. Sint echipamente moderne care usureaza comunicarea si care permit politistului sa efectueze verificari imediate in mai multe baze de date", a precizat comisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului.

Printre alte facilitati oferite de statiile portabile, cum ar fi localizarea lor prin GPS, acestea pot fi folosite si pentru efectuarea de apeluri catre telefoane sau pentru transmiterea de mesaje text.

Modul de acces la bazele de date prin intermediul noilor statii este foarte simplu. Practic, agentul care este in strada vrea sa faca verificari despre o anumita persoana, introduce codul numeric personal (CNP) al acesteia intr-o aplicatie instalata pe terminal, iar apoi acceseaza baza de date in care vrea sa faca verificari. In momentul accesarii informatiilor pe ecranul statiei ii apare "fisa persoanei" despre care se cauta date. Aceasta contine numele complet, data si locul nasterii, numele parintilor, ultimul domiciliu cunoscut si, cel mai important, spun politistii, fotografia celui in cauza.

Suspectii nu isi vor mai putea da datele rudelor pentru a scapa de amenzi

Prin derularea informatiilor de pe ecran, la sfirsitul fisei electronice, apar legaturi catre bazele de date de la Serviciul Pasapoarte sau Serviciul Serviciul Inmatriculari si Permise Auto, iar politistul poate verifica daca respectiva persoana detine un pasaport valid, daca are sau nu permis de conducere sau daca este detinator al vreunui autoturism.

Aceleasi informatii puteau fi obtinute pina acum doar daca agentul care dorea sa faca verificari lua legatura cu colegii sai din Dispecerat, iar acestia ii cautau informatiile solicitate prin intermediul calculatorului. Politistii spun ca, odata cu noile echipamente, nu vor mai exista situatii in care o persoana ce urmeaza sa fie amendata da datele de identificare ale altei persoane pentru intocmirea procesului verbal.

"Au fost situatii, si nu numai la Politia Rutiera, in care cel pe care agentul dorea sa il amendeze dadea date de stare civila ale unei rude sau ale unui cunoscut. Atunci, agentul nu avea la dispozitie si fotografia celui ale carui date erau furnizate. Acum, dupa ce introduce datele furnizate de persoana, ii apare pe ecranul terminalului si fotografia posesorului datelor respective si agentul poate compara fizionomia din fotografie cu a celui pe care il are in fata. Cind vor fi opriti in trafic, nu vor mai putea motiva ca nu au permisul asupra lor si sa dea datele vecinului sau ale fratelui despre care stiu ca poseda permis de conducere", a spus comisarul sef Sorin Catana, seful Biroului Rutiera.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii