Cineast la 13 ani

joi, 15 august 2002, 23:00
3 MIN
 Cineast la 13 ani

Andrei Enea este unul din copiii talentati inscrisi la Cercul de Fotografie si Film al Clubului Copiilor din Roman. Are 13 ani, este din Cotu-Vames si, desi este abia in clasa a saptea, isi cunoaste foarte bine marile pasiuni care ii vor ghida viata: calculatoarele, muzica, filmul si radiocomunicatiile. Ii place foarte mult sa cinte la orga, insa deficitul financiar nu ii permite sa exceleze in domeniul muzicii, cu toate ca parintii sai sint hotariti sa il ajute in a urma cursurile Scolii de Muzica din Piatra Neamt. Zilnic, petrece ore in sir in fata calculatorului sau. Pina acum, stie sa utilizeze sase programe de editare si procesare video, fiind pe deplin hotarit sa isi dedice viata marii sale iubiri: filmul.
"Dreptul la replica" – un pamflet cinematografic de prima mina
Cu ajutorul calculatorului si al profesorului sau, Aurel Barnea, Andrei a creat un prim film de scurt metraj, cu o durata de sase minute, o transpunere pe pelicula a poeziei "Dreptul la replica", creata de catre profesorul universitar Florin Laiu. "Filmul este ecranizarea unui dialog intre un grup de maimute, care discuta despre posibilitatea ca omul sa nu aiba ca origine maimuta. Grupul de maimute neaga originea omului din maimuta, motivind ca maimutele nu stiu ce inseamna razboiul, ura intre rase si religii, homosexualitatea si bolile. Concluzia filmului ar putea fi ca maimutele sint mai «umane» decit oamenii, mai putin rele si crude decit noi", a comentat Andrei Enea.
Ideea realizarii acestei parabole a fost sprijinita atit de profesorul Aurel Barnea, cit si de catre tatal lui Andrei, Mihai Ejea, programarea computerizata fiind realizata de catre Tic Butnaru, un tinar din Horia. Coloana sonora a filmului lui Andrei este un vals de Strauss, iar forma finala a filmului a fost realizata acum doua saptamini, cu putin timp inainte de participarea la Festivalul de la Tirgu Mures. "In forma initiala, neprelucrata, «Dreptul la replica» primise premiul I la Baisoara (Cluj), la faza interjudeteana. La Tirgu Mures, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a facut o copie a filmului lui Andrei, cu promisiunea ca ii va face publicitate in mass-media centrala. Reprezentantii MEC au fost impresionati de ample polemici initiate de ideea generoasa a acestui film, indrazneata pentru un copil de 13 ani", a precizat Aurel Barnea.
A instalat centrale termice pentru a termina filmul
"Dreptul la replica" a fost prezentat de catre Aurel Barnea ca "film de autor", pentru a da o sansa clara lansarii tinarului cineast. "Din pacate, Andrei nu a putut sa participe si la alte concursuri de acest gen, din cauze financiare, asa cum se intimpla in cazul multor copii talentati din Romania. Vreau sa il ajut sa isi faca un nume in cinematografie, pentru ca este un copil deosebit de talentat, harnic, si – fapt care conteaza enorm – este romascan. Pentru a putea crea acest film, Andrei a muncit timp de o luna, instalind centrale termice. In loc sa profite de vacanta, a preferat sa munceasca, pentru a-si vedea visul implinit. Voi face tot ceea ce imi sta in putinta pentru a-l ajuta, pentru ca Andrei este un copil deosebit, din toate punctele de vedere", a declarat Aurel Barnea, profesorul lui Andrei. (Alex NISTOR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii