Scoala parintilor

duminică, 06 februarie 2011, 22:00
13 MIN
 Scoala parintilor

Unii spun ca meseria de parinte este cea mai grea, dar si cea mai frumoasa. In fiecare an, la Maternitatea „Cuza Voda" din Iasi se nasc aproximativ 7.000 de bebelusi. Cu toate acestea, desi cursurile sint gratuite, la Scoala parintilor au participat anul trecut doar 400 de persoane, dintre care 50 de tati. Scoala parintilor functioneaza de trei ani, spun medicii, si ii invata pe viitorii parinti tot ceea ce trebuie sa stie despre sarcina, nastere, dar si cresterea copilului in primele luni de viata. In prima sedinta din acest an au participat un cuplu si un tatic la Scoala parintilor. Alte trei familii si-au anuntat prezenta, insa nu au mai ajuns la Maternitate. Desi pentru unii ar putea parea iesit din comun, Romeo Rusu, tatal in virsta de 41 de ani care a participat singur la cursuri, a pus cele mai multe intrebari si parea chiar mai priceput decit o mamica. Sotia sa nascuse de aproape trei saptamini si chiar daca au aflat de cursuri dupa nastere, cei doi au hotarit ca tatal sa vina si sa se informeze macar cu privire la cresterea bebelusului. Colicii, alimentatia mamei, alaptarea, diversele boli cu care s-ar putea confrunta bebelusul, dar si alte subiecte au fost discutate cu interes de catre barbat, cuplul prezent si medici. „Ma intereseaza orice informatie pentru ca sintem la primul copil, e putina panica acumulata si multe temeri. Incet, incet dispar insa, cu cit acumulezi mai multe informatii. Este prima sedinta, mi-am lamurit anumite probleme", a spus Oana Gorbanescu, viitoarea mama de 28 de ani.

Viitoarea mamica si cei doi tatici asculta cu atentie ce ii invata psihologul Maria Roman. Curiosi, ei pun nenumarate intrebari

Prima sedinta a Scolii parintilor de anul acesta a fost acum trei saptamini, pe 18 ianuarie, intr-un sediu special amenajat linga ambulatoriul spitalului, o camera in care se regaseau un televizor pentru lectii si diverse plansete. Totul a inceput la ora 10. Este prea devreme pentru unii dintre parinti, imi explica medicii, asa ca, din cinci familii care s-au programat, au mai ajuns doar doua: un cuplu si un tatic, de fapt. Toti trei pareau stresati, dar nerabdatori sa puna intrebari si sa afle ce este mai bine pentru copiii lor. Dupa o scurta sesiune introductiva in care Maria Roman, psihologul spitalului, a explicat felul in care se desfasoara cursurile, in sala a venit una din moasele Maternitatii, Mariana Bolota, cea care, impreuna cu psihologul, le-a lamurit probleme viitorilor sau actualilor parinti, dupa caz. „Ce intrebari aveti?", s-a adresat psihologul parintilor. De aici a inceput avalansa de preocupari, distrugerea miturilor, a zvonurilor, dar si primirea de informatii necesare. „Se accepta hainute de acasa? Eu nu tin neaparat sa le aduc, dar am auzit variante…", este prima intrebare pusa timid de catre viitoarea mamica prezenta la curs, Oana Gorbanescu. „Au fost probleme cu tegumentul copilului, insa acum totul este steril. Eu nu mi-as face probleme la ce se pune pe el, ci la manevrarea lui, la spalarea pe miini. Recomandat este ca totul sa fie de unica folosinta, sa nu fie pufos, iar papucii dumneavoastra sa fie din plastic sa ii puteti spala", ii raspunde Maria Roman, psihologul. „Si pentru bebe trebuie sapun lichid de spalat?", intreaba, din nou, viitoarea mama. „Nu, bebe este spalat cu produse din spital. Daca va avea nevoie de o crema, va va spune medicul, de exemplu. De asemenea, in bagajul bebelusului sa luati pampersi in pachet mic, sa aveti tampoane, o centura pentru burta si pansamentul care se pune peste cicatrice. Sa aveti actele, buletinele, certificatul de casatorie", completeaza psihologul.

Viitoarea mamica pare interesata si de adeverinta pe care trebuie sa o aduca de la serviciu si cind trebuie sa o aduca, dupa care moasa ii explica faptul ca, daca adeverinta o poate aduce si dupa internare, la numele copilului, in schimb, nu se mai pot face modificari ulterior decit cu greu. „Numele copilului se schimba foarte greu, noi il trecem in toate actele, asa ca trebuie sa fiti hotariti din start ce nume ii puneti. Mama sa fie atenta, se pun doua bratari", continua moasa. „Bratarile le aducem noi?", intervine interesat viitorul tata, Iulian Gorban. „Nu, dar trebuie sa fim atenti ca bebelusul sa aiba mereu acea bratara. Pe ea se trec numele, ora si data nasterii, la mama e albastra, iar la copil depinde, roz sau albastru", raspunde Mariana Bolota.

„Bebe plinge pentru trei lucruri: ii este foame, a facut ceva in pampers sau il doare ceva"

Incep apoi intrebarile legate de problemele medicale. Ce trebuie facut inainte de cezariana, cind trebuie achitata taxa de 500 de lei pentru cezariana la cerere, ce examene de laborator sint necesare inainte de internarea in spital, dar si de tratamentele pe care viitorii parinti le pot urma in cazul in care sint purtatori de virusi. „Faceti acasa dusul caldut precum apa de vara, ca sa fie igienizat totul, inainte de internare. Trebuie sa luati si un exsudat nazo-faringian la un laborator, pentru a vedea daca sinteti purtatori, iar daca da, se face un tratament local cu o crema. Nu uitati, secretia de lapte se declanseaza imediat cind nasteti, daca e nastere normala, sau in 1-2 zile daca este prin cezariana. Avem grija la alaptat, folosim o crema dupa baie, un prosopel mai aspru", explica in continuare moasa. Mariana Bolota le atrage atentia parintilor ca trebuie sa isi protejeze copilul si ca este necesar, dupa nastere, sa se spele pe miini de ficare data cind vor sa puna mina pe el. „Atentie la copilas, nu se intra fara masca, nu este piesa de muzeu, se poate vedea si de la distanta. Camera lui trebuie aerisita de doua ori pe zi, se inchid ferestrele, dupa jumatatea de ora de aerisire, dupa care aducem copilasul din nou in camera. Abia dupa 40 de zile il scoatem afara. Bebe plinge pentru trei lucruri: ii este foame, a facut ceva in pampers sau il doare ceva", precizeaza moasa. Viitoarea mama o intrerupe insa. Si-a amintit una din problemele care o preocupa la intrarea in sala si incepe sa fie mai indrazneata in a se lamuri. „Colul meu este deja deschis", ii spune ingrijorata Oana Gorban moasei. „Cind colul este sub presiune se dilata, se rupe membrana, deocamdata aveti doar partea externa deschisa, asa ca nu intrati in panica. Pina la 40 de saptamini puteti sta cu orificiul extern al colului deschis", o linisteste Mariana Bolota, aratindu-i pe un col de plastic miscarile.

Ordin: „Tata, sa fiti atent, sa o ajutati pe doamna!"

Moasa Mariana Bolota le da sfaturi utile celor care vor sa stie mai multe despre cum trebuie sa-si ingrijeasca bebelusii

Viitoarea mamica trece la o alta problema care nu ii da pace. „Mi s-a spus ca nu se poate face anestezie generala daca am mincat. Si eu ce fac in ziua aceea, nu maninc nimic?", intreaba indignata femeia. „Nu. Urmariti cum se intareste burtica, daca va taie salele, burtica se lasa, se contracta, se lasa dopul gelatinos, atunci nu mai mincati. Daca e dupa mine, rahianestezia este mult mai buna decit anestezia generala. Pentru ca in acest fel copilul nu primeste droguri, insa sint medici care prefera rahi si medici care prefera anestezie generala, tine si de cord, pulmon, faringe, dar asta o sa va explice pe larg anestezistul", ii raspunde moasa. „Cu clisma cum e? Nu am facut niciodata", intervine, din nou, viitoarea mamica. „Clisma se face cu 10-15 minute inainte de nastere pentru evacuarea tubului digestiv. Nu se face mai devreme pentru ca se poate declansa nasterea, din cauza caldurii", ii explica Mariana Bolota. Dupa ce se lamureste in privinta cantitatii de apa utilizata la clisma si felul in care se realizeaza aceasta, Oana o intreaba pe moasa daca va utiliza bazinetul dupa nastere si pentru cit timp. „In functie de decizia medicului si a anestezistului. Ei pun in timpul interventiei pentru ca vezica sa nu fie plina. Sonda e de unica folosinta, la cezariene se lasa pina a doua zi, se face toaleta, vine medicul si maseaza uterul pentru ca trebuie sa se retraga si in 40 de zile sa isi revina. Aveti grija si la scurgerile de dupa nastere ce sint false menstruatii. Abia dupa 40 de zile de la nastere se instaleaza menstruatia", completeaza moasa. Mariana Bolota ii explica viitoarei mame ca nu ii recomanda cezariana, pentru ca durerea din timpul nasterii normale poate fi dirijata si ca imediat dupa dilatare si nastere, durerea dispare, iar refacerea este una mult mai usoara. Ii recomanda, de asemenea, sa discute cu medicul neonatolog si cu anestezistul, inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste modalitatea de nastere. Moasa adauga faptul ca femeia isi poate alege si salonul in care va sta dupa nastere, fie salon normal cu patru paturi, fie rezerva de o persoana la 125 de lei pe zi, sau de doua persoane la 75 de lei pe zi. Femeia poate sta intr-un salon impreuna cu bebelusul ei sau separat. „Tata, sa fiti atent, sa o ajutati pe doamna!" ordona parca moasa viitorului tatic prezent la sedinta.

Taticul venit singur la „scoala" vrea sa stie tot

Dupa ce parea ca viitoarea mama a epuizat intrebarile, iar Iulian Gorban s-a retras pentru a merge la serviciu, Romeo Rusu, tatal venit singur la sedinta a luat postura unui parinte interesat sa se informeze si a inceput sa puna intrebarile cu care venise pregatit de acasa. Sotia lui nascuse in urma cu aproape trei saptamini, insa barbatul era hotarit sa o ajute cu tot ce poate, asa ca a venit sa ia lectii despre cum sa cresti un copil pentru inceput. Barbatul era interesat de tot ceea ce poate afecta bebelusul, asa ca a inceput prin a intreba ce trebuie sa manince mama dupa nastere. „Cum e cu alimentatia mamei dupa?", se adreseaza Romeo Rusu moasei. „Nu este una stricta, trebuie sa fie normala, cit mai ecologica. Sa nu sa se alimenteze cu ceva care o deranjeaza si fara muraturi, fasole, varza, pentru a evita problemele intestinale. E si acea perioada de o luna in care flora intenstinala a copilului se formeaza. Si e bine sa il alapteze macar sase luni", ii raspunde moasa. „Lapte are, dar nu stie ce sa manince. Are influenta ce minanca mama?", intreaba din nou, nelamurit parca, barbatul. „Da, dar copiii oricum fac colici. Sint ceaiuri pentru colici, il masati pe burtica, sa ii treaca, sa adoarma", ii spune Mariana Bolota. „El doarme cind aude aspiratorul, zgomotul de masina, pentru el e linistitor", continua zimbitor tatal. „Ei, doamna trebuie sa testeze ce a mincat azi, daca a plins copilul, daca nu. Unii copii pling pentru ca se obisnuiesc, mama trebuie sa le gaseasca o pozitie confortabila. Sint si pernute electrice, caldura si masajul face bine pentru ei cind au colici", incearca sa fie mai explicita moasa. Inainte de se retrage din sedinta pentru a intra in operatie, moasa le atrage atentia viitoarei mame si tatalui cu privire la microbi, sa nu puna poseta sau telefonul mobil pe patul micutului. 

La sedinta participa apoi si reprezentantul unei companii de produse pentru bebelusi. Romeo Rusu, confruntat deja cu necesitatea de a-l da pe copil cu creme, atent la unele boli ce ar putea sa apara, ii adreseaza nenumarate intrebari reprezentantului despre creme, vitamine, despre mersul copilului la mare pina la trei ani si expunerea lui la soare. Se discuta si despre incalzirea compreselor, despre icterul fiziologic, iar viitoarea mamica afla despre avantajele laptelui matern si cum sa foloseasca pompa electrica de stors.

Isi inlocuieste sotia si o ajuta cu bebelusul

Dupa mai bine de o ora de discutii, obositi, dar multumiti ca au aflat raspunsul unora dintre intrebarile care ii framintau, viitoarea mama si tatal s-au aratat incintati de Scoala parintilor. „Am aflat de Scoala parintilor de la prieteni, parinti la rindul lor. Ma intereseaza orice informatie pentru ca sintem la primul copil, e putina panica acumulata si multe temeri. Incet insa dispar, cu cit acumulezi mai multe informatii. Este prima sedinta, mi-am lamurit anumite probleme, sotul ma insoteste si el atunci cind poate. Si orice cadru de invatamint organizat, ca sa spun asa, e benefic. Am preferat chiar sa facem cursurile aici pentru ca voi naste in spital, am 36 de saptamini si voi naste aici o fetita", a mentionat atunci Oana Gorban. Si Romeo Rusu a aflat de existenta Scolii de la alti parinti care frecventasera cursurile. Barbatul lucreaza la Spitalul de Copii in blocul operator si face scoala postliceala, in acelasi timp. „Asimilez, astfel, informatii de oriunde. Sotia a nascut, dar am hotarit sa vin chiar si asa pentru ca sint informatii care ne intereseaza. Cu ce pot sa o ajut, o ajut, sau chiar o inlocuiesc in anumite momente cind ea nu mai poate. O trimit sa se duca sa se plimbe, sa mai faca o cumparatura, sa mai plateasca ceva la bancomat. Altfel nu iese din casa. Eu merg pe principiul: daca detii informatia, controlezi piata. Si orice informatie pe care o primim aici ne ajuta, bineinteles. Ea nu poate face singura toate lucrurile, baietelul are 20 de zile, daca are colici plinge si tot asa. Parerea mea este ca toti parintii trebuie sa vina la aceste cursuri, indiferent daca mai au copii, pentru ca fiecare este unic si nu se comporta la fel", a spus Romeo Rusu. Psihologul a distribuit pliante cu informatii utile la finalul sedintei si le-a oferit informatii participantilor cu privire la urmatoarele cursuri pe care ar trebui sa le urmeze.

„Este foarte important ca mama sa isi dea seama cind are copilul ei o problema"

Medicii sustin ca Scoala parintilor ii ajuta in mod vizibil pe cei care urmeaza cursurile. Familia care a fost prezenta la sedinte nu mai are starea de neliniste de dinaintea nasterii, ca in cazul familiilor care nu stiu ce se va intimpla. Putine familii sint insa dispuse sa urmeze aceste cursuri, desi sint gratuite. Anul trecut pe listele Scolii au figurat doar 400 de persoane, din care 50 tatici, in conditiile in care anual la „Cuza Voda" se nasc aproximativ 7.000 de copii. „Noi avem un afis cu Scoala parintilor chiar la intrarea in spital, insa participarea parintilor este una redusa. Pentru ca medicul fiecarei femei ii spune oricum despre toate acestea, si apoi vin cei din oras, fiind mai multe cursuri in mai multe zile. Cred ca unii, pur si simplu, nici nu sint interesati. Insa este foarte important ca mama sa isi dea seama cind are copilul ei o problema si cind trebuie sa abordeze pediatrul, cit acel copil nu e inca un caz depasit", a explicat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii. Cuplurile care aleg Scoala au de urmat noua sedinte, pe parcursul a noua luni. Grupurile se formeaza in functie de virsta sarcinii, incit cele mai multe dintre mamici vin dupa luna a treia de sarcina. Moasa, neonatologul, epidemiologul, psihologul si anestezistul discuta cu familiile despre sarcina, nastere, trusoul bebelusului, respectarea regulilor de igiena si a regulamentului din spital, dar si despre primele luni de viata ale micutului si cresterea lui. Nu in ultimul rind, se discuta despre contraceptie, depresia postnatala si recoltarea de celule stem. „Mama este asigurata ca va fi supravegheata de catre o echipa medicala. Exista o diferenta intre felul in care asisti o mama care a urmat Scoala parintilor  si felul in care asisti o mama care nu a urmat cursurile. Pentru ca mamica invatata de noi stie timpii nasterii, cunoaste impactul psihologic si care trebuie sa fie implicarea sotului. E ca un film deja vizionat fata de o mama care vine prima data sa nasca si are idei preconcepute. Este mare lucru sa poti lucra cu psihicul unei gravide, sa inteleaga faptul ca durerea pe care o simte este pentru copilul ei, iar acea durere poate fi dirijata" explica Mariana Bolota, una dintre moasele licentiate din cadrul Maternitatii.

„Am avut surpriza sa vina tot mai multi tati"

Familiile care participa la Scoala parintilor afla in cadrul cursurilor si cit de importanta este alimentatia la sin pentru ca bebelusul sa se dezvolte intelectual si motor si despre legatura care se formeaza intre mama si fat datorita acestui tip de alimentatie. „Scopul  acestor cursuri este ca parintii sa faca fata primelor trei luni de viata ale bebelusului. Am avut surpriza sa vina tot mai multi tati, fie in cuplu, fie numai tatii. Copilul trebuie sa se simta iubit atit de catre mama, cit si de catre tata. Iar tatii au devenit mai organizati, pun intrebari pertinente, de exemplu intreaba de cite ori se trezeste bebelusul noaptea. Cei care revin la cursuri vin cu temele facute si pun si alte intrebari, chiar daca ne mai intreaba si cind se boteaza sau din astea. Scoala este foarte benefica pentru ca lipseste buna educatie, adesea, cu privire la venirea unui copil pe lume. Si este important ca parintii sa ii ofere bebelusului un mediu, nu bunicii", a precizat Anca Bivoleanu, medicul neonatolog din cadrul spitalului car se ocupa si de Scoala parintilor. Femeile care urmeaza sa nasca in spital sint invatate pe parcursul Scolii si cum sa apeleze la personalul unitatii, avind in vedere ca asistentele, mai putine decit ar trebui sa fie angajate, nu reusesc mereu sa aiba in vedere toate pacientele. „Vorbim si despre starea post-natala, cind mama este mai agitata, mai nervoasa, pentru ca intervine si oboseala cronica. Tatal este invatat sa o sprijine. Tin foarte mult cind vorbesc despre depresia postnatala sa fie si partenerul prezent. Pentru ca este vorba despre ajutorul pe care i-l poate oferi, de comunicare, de sustinere. Eu prezint simptomatologia, pentru ca uneori femeile pot sa nu realizeze ca o au. Este foarte bine daca mamicile au cui sa lase copilul doua ore si sa se duca sa se relaxeze, pentru ca schimbarea nu este una foarte usoara", a mentionat Maria Roman, psihologul Maternitatii. Medicii sustin, astfel, ca viitoarele mame se familiarizeaza cu locul in care vor naste si invata sa faca fata problemelor ce vor aparea dupa nastere. „Au fost persoane care au vrut sa vada locul unde vor naste, sa stie ce le asteapta. Unele s-au decis daca vor sau nu ca partenerul sa fie linga ele in acel moment, altele au mai venit la cursuri chiar si dupa nastere pentru ca simteau nevoia de socializare", a adaugat Maria Roman. Doctorii le invata pe mamici si faptul ca nasterea nu inseamna ruperea legaturii cu spitalul. Toate ar trebui sa aiba numarul de telefon al neonatologului pina cind copilul implineste un an, potrivit medicilor, pentru a primi sfaturi in caz de urgenta.

Comentarii