Se intorc muncitorii la santierul parasit de la Filarmonica

marți, 23 septembrie 2008, 21:32
3 MIN
 Se intorc muncitorii la santierul parasit de la Filarmonica

Luna mai, 2010, este termenul cel mai optimist pentru finalizarea lucrarilor la Filarmonica. Ieri a fost semnat contractul de reabilitare a imobilelor intre reprezentantii Universitatii de Arte "George Enescu", ca apartinatori, si cei ai firmei de constructii CONEST, care a cistigat licitatia si care se angajeaza astfel sa finalizeze lucrarea in cel mult 18 luni. Valoarea investitiei este de peste 170 de miliarde de lei vechi si va fi sustinuta din fondurile Minsiterului Educatiei.

"De la 1 octombrie, echipa de lucru va parasi localul Bibliotecii Centrale Universitare si se va muta la Filarmonica. Incurajez constructorul sa lucreze cit mai mult posibil, sa cheltuiasca in acest an o suma cit mai mare de bani si chiar sa fie inaintea planului. Pe anul bugetar viitor voi cuprinde Filarmonica pe o linie bugetara separata, astfel incit sa beneficieze in continuare de fonduri, dar pentru 2010 nu pot avansa nici o garantie", a declarat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, constient de schimbarile care pot aparea in cadrul institutiei pe care o conduce, dupa alegerile parlamentare. "Din 1991 s-a lucrat cam ca la piramide. Sper ca in 18 luni domnul rector si cine va fi atunci la minister sa vina sa taie panglica. Sper sa fiti tot dumneavoastra", si-a exprimat dorinta directorul Filarmonicii, Bujor Prelipceanu, in fata ministrului Adomnitei.

Potrivit proiectului tehnic, Filarmonica va fi mansardata, iar curtea interioara revalorificata. Corpul 1, sau Casa Alecu Bals, este deja reabilitata structural, iar noile lucrari vor viza doar interioarele. A doua portiune a cladirii Filarmonicii, care contine salile de concert, a fost construita in anul 1900 de catre Institutul "Notre Dame de Sion", iar in momentul de fata este intr-o stare avansata de degradare. Al treilea corp va fi demolat in totalitate, pastrindu-se doar fatadele. In loc va fi construita o cladire cu subsol, parter, etaj si masarda.

De asemenea, Filarmonica va avea o curte interioara pe post de loc de petrecere a timpului liber, departe de agitatia tramvaielor. "Spatiul din spatele filarmonicii apartine Colegiului de Arta, adica este in patrimoniul Primariei. Ar fi extraordinar daca Primaria isi va sincroniza pasii cu noi. Nu se poate ca o constructie asa frumoasa sa aiba in spate o mizerie", a tinut sa sublinieze ministrul. Primaria ar trebui sa aloce, potrivit estimarilor, un milion de euro.

Lucrarile de restaurare a Filarmonicii au inceput acum 17 ani, dar au avut perioade lungi de intreruperi. De sapte ani, odata cu declansarea procedurilor de retrocedare a cladirii de catre Episcopia Romano-Catolica, nu s-a mai lucrat deloc. Cererea de retrocedare a blocat automat alocarea oricaror fonduri, pina la clarificarea statutului juridic al cladirii. In acest an, imobilul a fost in cele din urma restituit Episcopiei Romano-Catolice si apoi trecut in custodia Universitatii de Arte.

Proprietarul de drept al cladirii, Episcopia Romano-Catolica, a fost reprezentata ieri la conferinta de presa de preotul Corneliu Cadar, consilierul cultural al institutiei, care si-a exprimat astfel sustinerea fata de proiectul de reabilitare.

In cifre, potrivit proiectantului, suprafata totala desfasurata a Filarmonicii va fi de peste 7.400 de metri patrati, iar cladirile vor contine doua sali de spectacole, cea mare cu o capacitate de 452 de locuri si a doua de 278 de locuri.

Comentarii