Se introduce „taxa pe betie” la Socola

vineri, 13 mai 2011, 11:41
5 MIN
 Se introduce „taxa pe betie” la Socola

Paradisul betivilor este pe cale sa se destrame. Spitalul „Socola", locul unde erau adusi toti cei aflati in stare avansata de ebrietate pentru internare, a decis, in cele din urma, sa introduca o taxa pentru aceasta categorie de pacienti. Conducerea unitatii medicale sustine ca spitalul a ajuns la fundul sacului si ca vor introduce mai multe taxe incepind de luni pentru a-si putea echilibra bugetul. In ceea ce priveste alcoolicii, doctorii sustin ca pentru o zi de internare Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza 200 de lei per pacient. Nu toti alcoolicii care ajung in repetate rinduri la spital sint asigurati insa, astfel ca, de multe ori, unitatea medicala este nevoita sa suporte costurile tratamentului lor. Si asta in conditiile in care alcoolismul nu este o boala genetica, ci una autoprovocata. „In fiecare zi ne confruntam cu cinci-zece cazuri de acest gen si vorbim de pacienti care stau o zi si pleaca, dupa care revin o data la o saptamina sau la doua saptamini. Daca in zilele normale reprezinta 10% din totalul pacientilor internati, in zilele de sarbatoare sau imediat dupa numarul alcoolicilor internati ajunge si la 50% din totalul internarilor. Se deconteaza cite 200 de lei pe zi pentru fiecare, insa nu toti sint asigurati, si apoi pe noi ne ajunge mai mult de 200 de lei ziua de internare, de fapt. Asa ca am decis, intr-un final, sa introducem o coplata de 30-40 de lei pe zi, pentru a ne acoperi deficitul si, totodata, in speranta ca ii vom face sa evite consumul excesiv de alcool si internarea", a declarat prof. dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie „Socola". Psihiatrii spera ca masura sa aiba efect si ca numarul internarilor de acest fel sa scada. „Sigur, nu poti avea asteptari de la toti, inclusiv de la cei care au si o boala psihica in sine si sufera si de alcoolism. Dar speram ca numarul celor care ajungeau la noi doar din cauza consumului exagerat de alcool sa scada, sa fie descurajati de faptul ca va fi necesara coplata. Spitalul nu mai poate acoperi aceste costuri si, in plus, se ocupa paturile celor care chiar au nevoie de internare si de tratament indelungat", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru in cadrul Spitalului „Socola".

Pacient internat pentru betii repetate: „Am trei copii acasa, de unde atitia bani?!"

In timp ce medicii spera ca vor reusi in acest fel sa ii faca pe alcoolici sa renunte la bautura, pacientii internati in spital sint hotariti: mai bine stau acasa decit sa mai vina la spital, iar la bautura tot nu renunta. „Eu am perioade cind nu ma pot abtine. Stau linistit fara sa beau chiar si un an si, dintr-o data, mi se face pofta chiar si beau alcool apoi trei zile incontinuu. Asa ca vin repede la spital ca sa nu imi mai fie rau si in doua, trei zile ma refac. Am vreo opt, noua internari aici cred. De obicei, cind am un episod din asta de consum, cheltuiesc cam 50 de lei in trei zile pe bere. Adica o nimica toata, avind in vedere ca nu beau toata ziua. Dar daca ar fi sa platesc aici 40 de lei taxa pe zi, ar fi enorm. Eu unul nu as avea de unde si sint convins ca nici altii. Nu ati mai vedea clienti pe aici si asta nu pentru ca nu ar mai bea, ci pentru ca nu ar avea de unde sa plateasca la spital. Pai am trei copii acasa, de unde atitia bani?!", a spus un barbat de 35 de ani internat la Spitalul „Socola" din cauza consumului de alcoolul. El sustine ca a incercat sa nu mai bea, insa l-au doborit problemele. Desi atunci cind isi cumpara bautura cheltuieste si banii copiilor, se justifica prin faptul ca in acel moment nu mai are control asupra lui. Nu ar fi dispus sa cheltuiasca insa bani cu spitalizarea, atita timp cit pina acum nu a platit nimic, desi nu este angajat si nu beneficiaza de asigurare de sanatate.

Taxe pentru pacientii din sectiile exterioare ale spitalului

Pe de alta parte, doctorul deputat Tudor Ciuhodaru sustine ca vrea sa reintroduca in Parlament legea care prevedea ca alcoolicii sa suporte costul spitalizarii lor chiar si in Unitatea de Primire Urgente. „Sint aproximativ o mie de pacienti pe an doar cu etilism acut. Voi reintroduce legea in Parlament si voi propune sa plateasca doar cei care au ajuns deja de citeva ori in Unitatea de Primire Urgente si care au ajuns aici doar din cauza consumului de alcool acut, nu cronic. Pentru ca o internare de zi costa 60 de lei, iar pentru o internare continua cu ventilatie mecanica, de exemplu, se poate ajunge si la 1.500-1.800 de lei pe zi. Bautul este un act voluntar si nu este normal sa platim noi pentru consecinte", a mentionat dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primire Urgente din cadrul Sectiei Exterioare Copou a Spitalului „Sf. Spiridon". Coplata pentru alcoolici nu este insa singura masura impusa de catre Spitalul „Socola". Pentru ca Ministerul Sanatatii a cerut unitatii medicale sa aduca salariile la 70% din bugetul spitalului, conducerea unitatii a decis sa creasca veniturile, pentru a nu reduce din salariile angajatilor. Astfel, va fi introdusa coplata si pentru pacientii cronici din sectiile exterioare Birnova si Sipote, acolo unde pina acum pacientii nu plateau nimic, unii dintre ei fiind chiar neasigurati. „Noua ne deconteaza Casa de Asigurari o suma pentru acesti pacienti, dar nu ne ajung banii pentru ca nu toti sint asigurati, iar Casa nu ne deconteaza cit cheltuim noi. Acesti pacienti cronici au o pensie de handicap minima de 600 de lei, asa ca probabil coplata va fi de 200 de lei pe luna. Am avut deja discutii cu apartinatorii lor, unii au fost nemultumiti, insa nu este normal ca pensia pacientilor sa fie cheltuita de familie, iar noi sa nu avem bani suficienti sa ingrijim pacientii corespunzator", a adaugat prof. dr. Calin Scripcaru. Si la nivelul analizelor de laborator vor fi schimbari, astfel ca vor fi gratuite doar analizele de baza, pentru celelalte urmind a fi introdusa coplata.

Comentarii