Studenti cazati in camere tip grajd

Subtitlu

marți, 25 septembrie 2007, 22:07
4 MIN
 Studenti cazati in camere tip grajd

Ore intregi de stat la coada, imbrincituri, drumuri de la camin la facultate, ocazional, injuraturi, iar in final o camera desprinsa parca din filmele de groaza. Prima zi de student caminist a fost o lectie dura de rabdare si "singe rece" pentru bobocii Universitatii Tehnice "Gh. Asachi", veniti ieri in Iasi pentru a prinde un loc de cazare.

Cosmarul cozilor de la precazare s-a dovedit insa doar un vis frumos comparativ cu ceea ce au gasit in camere. Incaperi cu aspect de grajd, pereti nevaruiti de pe vremea Raposatului si plini de gauri, si saltele ce par a fi fost folosite mai degraba pentru sters pe picioare decit pentru dormit. O astfel de camera va alcatui universul studentiei pentru peste 400 de studenti cazati in caminul T9.

Responsabilii de soarta caminelor din conducerea universitatii stiu situatia acestor studenti, insa nu par afectati. "Este doar parerea dumneavoastra ca acest camin arata groaznic. Se poate si mai rau", sustine Gheorghe Gheorghita, seful Directiei Servicii Studentesti din cadrul UTI.

Folclorul studentesc poate renaste

Studentii veniti in acest an sa se cazeze in caminele T9 al Universitatii Tehnice au fost ingroziti de ceea ce au gasit. Povestile prietenilor mai mari sau folclorul studentesc raspindit pe holurile facultatii, nimic nu i-a "pregatit" pentru ce aveau sa vada la momentul cazarii in camere. Usa, ce va servi ca mecanism de siguranta pentru toate bunurile detinute in camera, este sparta pe jumatate, dulapurile, innegrite de fum, par a fi fost mai degraba gazdele unui foc de tabara decit a unor garderobe de studenti, iar peretii pot fi luati usor ca marturii ale unei revolutii.

Parintii, veniti sa isi ajute copiii la cazare, erau si ei disperati, stind uluiti in usa. "Cred ca nici in comunism acest camin nu arata asa. Usa are o gaura mare in ea. Arata groaznic. Nu stiu cum pot lasa copiii sa traiasca in asemenea conditii. Si animalele merita conditii mai bune", ne-a spus mama unuia dintre studentii cazati.

Conducerea universitatii refuza sa recunoasca gravitatea situatiei si arunca vina asupra lipsei de fonduri, desi nimeni din administratia caminelor nu si-a dat macar silinta de a pune becuri la camere, sau de a face o curatenie minimala. "Nu avea rost sa bagam anul acesta bani in acest camin. In anii urmatori, el va intra in proces de refunctionalizare si renovare, si nu avea rost sa cheltuim acum bani, pentru ca peste ceva timp sa stricam ce am facut acum si sa dam alti bani", este de parere Gheorghe Gheorghita. El admite totusi ca "de 40 de ani nu s-a facut nimic in aceste camine".

Gheorghita sustine ca decizia de a da in folosinta caminul T9, in ciuda conditiilor proaste oferite, a apartinut in mare parte studentilor. "Studentii au hotarit in comisia sociala sa cazam si anul acesta in acest camin. Avem alte camine in renovare si nu ne puteam permite sa pierdem si cele 400 de locuri asigurate de T9", ne-a mai spus seful Directiei Servicii Social Studentesti.

Pretul lunar al unui pat intr-o astfel de camera este de 80 lei noi, pretul unei camere ajungind astfel cit al unei garsoniere mai modeste din oras. In plus, studentii au platit anul trecut la cazare fonduri de rulment, bani cu care se remediaza teoretic pagubele produse in camin, ce tind spre un milion de lei. Ce s-a intimplat la UTI cu sutele de milioane de lei vechi adunate ramine neclar, daca nici macar un bec nu s-a putut pune.

Cozi imense care nu se respecta

Cosmarul cazarilor din acest an au inceput insa inca din primele etape ale precazarii, la primele ore ale diminetii. Pe holurile universitatii, studentii au trebuit sa astepte si cite doua ore pentru a-si primi dispozitia de cazare. A urmat o pauza scurta, drumul de la facultate la camin, dupa care alte ore de nervi si asteptare pina la cazarea in camere.

"De la zece am venit la cazare, acum e aproape ora doua si inca nu am luat camera. Asteptam la usa caminului sa intram, dar, acum, cica e pauza de masa o ora. Teoretic, se intra in ordine, numai ca eu am numarul 31, iar mai inainte s-a intrat cu numarul 42. Deci nu se respecta nici o regula. Am ajuns si noi la limita rabdarii", ne-a spus Livia Gherasim, studenta in anul I la Facultatea de Inginerie Chimica, in timp ce astepta in fata caminului T1 sa se cazeze.

Alti studenti, satui de orele de asteptare si descurajati de cozi, au preferat sa isi reincarce fortele la terasele din Tudor Vladimirescu. "Eu am numarul 100, pina ajunge la mine mai e cale lunga. Mai bine ma relaxez la o terasa. Numai sa prind loc, ca din cite vad, toate s-au umplut cu studenti", ne-a spus si Ana Popescu, aflata deja in drum spre "zona de agrement" a campusului universitar.

Studentii care au venit mai tirziu la cazare au fost mult mai norocosi. Au scapat de orele de asteptare la facultate si nu au avut de indurat decit cozile de la usa caminului. "Noi am venit mai tirziu si era liber la facultate. Am stat acolo doar cit sa completam actele. Aici la camin insa e jale. Este un rind pe care nu il respecta nimeni. Am deja doua ore de cind astept sa intru sa imi iau camera", s-a plins si Raluca Pavel, studenta in anul I la Facultatea de Textile-Pielarie. Astazi, cosmarul cazarilor va fi trait de studentii din anii terminali, urmind ca ziua de miine sa fie dedicata celor din anii II si III.

Comentarii