Jumatate din falticeneni nu au cu ce plati apa calda

luni, 05 iulie 1999, 23:00
2 MIN
 Jumatate din falticeneni nu au cu ce plati apa calda

Luni dimineata, Comisia de protectie sociala a Consiliului Local Falticeni a convocat o sedinta extraordinara la care au participat conducerea GOSCOM si reprezentantii celor 17 asociatii de locatari din municipiu. Ordinea de zi a cuprins doua probleme vitale pentru locuitorii de la bloc – reluarea furnizarii apei calde, intrerupta in aprilie a.c., si asigurarea caldurii pentru iarna 1999-2000.
Managerii GOSCOM, Mina Par si Dumitru Molotac, au subliniat datoriile municipalitatii, de 2,4 miliarde, si debitele populatiei pina in luna iunie, in suma de 3,5 miliarde de lei. Par si Molotac au atentionat ca aceasta situatie poate duce in iulie la solutia finala – sistarea furnizarii apei reci. Dumitru Molotac a detaliat cu precizarea ca 30% din populatie nu-si platesc constant datoriile, desi o cincime din acest procent dispune de resurse financiare. Potrivit aceleiasi surse, asigurarea caldurii depinde de incasarea subventiei pentru agentul termic de la Primarie si de plata – in premiera – a anticipatiei de 200.000-300.000 de lei, in functie de marimea apartamentului, pentru fiecare familie. "Pe linga incasarile pe care trebuie sa le facem imediat, este nevoie sa asiguram inca de acum niste resurse prin plata anticipatiei convenite in contractele semnate cu asociatiile de locatari. Facturarea va incepe din luna iulie", a mai spus Molotac. Daca aceste conditii ar fi indeplinite, beneficiarul ar trebui sa plateasca la iarna, in cazul unui apartament cu 2 camere, o factura de 600.000 de lei. Reprezentantii asociatilor au replicat ca majoritatea falticenenilor isi duc traiul de pe o zi pe alta si ca familii intregi traiesc din alocatiile copiilor. Conducerea GOSCOM a prezentat si unele facilitati la achitarea restantelor. Astfel, cei care isi vor achita datoriile pina la 31 iulie vor beneficia de o reducere cu 75% a penalitatilor sau, pina la 30 august, de o reducere cu 50%.
Delicata a fost si discutarea reluarii furnizarii apei calde, actiune care depinde de achitarea unei datorii de 500 milioane de lei catre ROMGAZ. Chiar si asa este nevoie de acordul beneficiarilor la conditiilor impuse de GOSCOM. Societatea de gospodarire comunala impune ca nu mai putin de 96% dintre beneficiari sa fie de acord cu furnizarea apei calde si propune un program de 32 de ore pe luna – 16 ore pe apartament, prin rotatie – contra sumei de 27.000 de lei, fata de 18.000 de lei in aprilie.(Alexandru MITU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii