Pasune otravita in Falticeni

marți, 19 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Pasune otravita in Falticeni

Duminica, pasunea situata in vecinatatea cartierului falticenean Tarna Mare a fost otravita de scurgerile de cianuri din rezervoarele cu aceton cianhidrina de la METADET Falticeni. Duminica seara, Iuliana Adumitroaie, din cartierul Tarna Mare al municipiului Falticeni, a telefonat disperata la redactia "Monitorului" pentru a anunta ca zece oi i-au murit pe loc dupa ce au pascut pe pasunea din vecinatate. "Omul care le paste a crezut ca oile dorm, dar erau toate moarte, dupa ce au pascut, nu s-au mai ridicat de jos. Se intimpla ceva ingrozitor aici si nimeni nu face nimic. Au venit tiganii si au taiat tevile de la rezervoare, si otrava s-a scurs pe pasune. Daca ajunge in apa? Va rugam din suflet, faceti ceva, o sa ne moara toate animalele, se poate intimpla o nenorocire", spunea aproape plingind Iuliana Adumitroaie.
In aceeasi seara, in zona s-au deplasat reprezentanti ai autoritatilor locale, Politia Municipiului Falticeni cu o echipa operativa de cercetare si reprezentanti ai Agentiei de Protectie a Mediului Suceava, care au facut cercetari asupra cauzelor si consecintelor incidentului.
Directoarea Agentiei Pentru Protectia Mediului Suceava, Valeria Ditoiu, a declarat, ieri, 18 decembrie a.c., ca scurgerile au aparut la rezervoarele cu aceton cianhidrina dupa ce, vineri si simbata, societatea Dalex SRL Iasi a taiat, fara autorizatie, tevile care fac legatura intre rezervoare.
Valeria Ditoiu a spus ca, in urma acestei operatiuni, pe platforma betonata s-a scurs o cantitate de acid cianhidric care a ajuns si pe pasunea din imediata apropiere a platformei, provocind moartea celor zece oi. Mirosul substantei se simtea si in atmosfera, a mai spus directoarea Agentiei de Protectie a Mediului, care a precizat ca, in urma prelevarii de probe, s-a constatat ca substanta nu a ajuns in apa riului Somuzul Mare, aflat la doar 50 de metri de rezervoare. In cursul zilei de luni, platforma betonata urmeaza sa fie curatata, iar APM Suceava va intocmi societatii iesene dosar penal pentru nerespectarea prevederilor Legii mediului.
"Dupa incidentul de duminica, toate mecanismele s-au pus in miscare, situatia fiind cu atit mai grava cu cit riul Somuzul Mare se afla la doar 50 de metri de depozit. A.P.M. a dispus primariei Falticeni paza pasunii cu pricina si a luat masuri suplimentare de reducere sau eliminare a efectelor accidentului. In ceea ce priveste principalul vinovat – S.C. DALEX S.R.L. Iasi, acesta va raspunde in fata legii, A.P.M. inaintind, deja, un dosar penal Parchetului de pe linga Judecatoria Falticeni", a declarat Valeria Ditoiu.
In acelasi timp, Primaria a intocmit, potrivit Legii 50/1991 un proces-verbal prin care firma "DALEX" a fost amendata cu suma de 20 milioane lei.
Costul neutralizarii otravii era estimat, in 1999, la aproximativ doua miliarde de lei
La societatea METADET Falticeni se gasesc depozitate, din 1988, circa 250 de tone de acetoncianhidrina, in patru bazine. Substanta a rezultat in urma manipularii gresite a doua substante folosite in procesul de fabricare a policlorurii de vinil, in urma accidentului chimic produs in noaptea de 28 spre 29 iulie 1988. La acea data, norul de acid cianhidric a determinat mortalitati piscicole in riul Somuzul Mare, deprecierea culturilor si moartea a circa 100 de animale, fara a se inregistra victime omenesti.
Cele patru rezervoare cu reziduuri sint amplasate suprateran, intr-o cuva betonata situata in afara perimetrului fabricii, la circa 50 de metri de riul Somuzul Mare si de cartierul de locuinte Tarna Mare din Falticeni.
Inca din anul 1998, APM Suceava a avertizat autoritatile locale si judetene asupra riscului ecologic existent la depozitul de deseuri chimice la SC METADET SA, iar Inspectoratul de Protectie Civila Suceava a organizat o simulare de accident chimic la aceasta societate.
Conducerea METADET a sesizat, in trecut, APM Suceava sa faca demersurile necesare in vederea neutralizarii cantitatii de cianura. Costul neutralizarii era estimat, in 1999, la aproximativ doua miliarde de lei, iar societatea nu dispunea de fonduri, intrucit se afla in lichidare din 1997.
In luna mai a acestui an, in numele mai multor familii din zona, Stefan Tanase, Elena Tanase si Constantin Boamba au sesizat cotidianului nostru ca oamenii acuza ameteli, afectiuni cardiace si greturi cauzate de mirosurile aduse de vint de la amintitele rezervoare. In plus, reporterul "Monitorului" a constatat ca iarba era ingalbenita pe o suprafata de 30 de metri patrati, dincolo de gardul imprejmuitor. APM Suceava a infirmat insa toate zvonurile aparute in mass media referitoare la "bomba ecologica" si la eventualele scurgeri de reziduuri toxice.
Lichidatorul METADET a vindut, vineri, rezervoarele cu cianuri catre SC "DALEX" D&C SRL Iasi
Problema neutralizarii acetoncianhidrinei a fost adusa in discutie de noua conducere a administratiei publice falticenene, care a avertizat inca de la inceputul mandatului asupra pericolului reprezentat de rezervoarele de la METADET. In afara de avertismentele transmise prin mass-media, Primaria Falticeni a expediat in lunile august-septembrie adrese catre Ministerul Apelor, Padurilor si Protectei Mediului, Ministerului Industriilor, Directia Fito-Sanitara Suceava, FPS Botosani si FPS Bucuresti, in care se informa ca la METADET este in regim de conservare o cantitate de aproximativ 250 tone de acetoncianhidrina, cerindu-se institutiilor cu atributii in domeniu neutralizarea substantelor. Pe de alta parte, Primaria a inclus obiectul de la METADET in programul de investitii pe perioada 2001-2005 in vederea atragerii de fonduri externe nerambursabile, in valoare de 3,5 miliarde lei. Acest program ar fi putut fi derulat prin consortiul german OCT, numai ca intre timp rezervoarele au fost vindute catre SC "DALEX" D&C SRL Iasi, la data de 15 decembrie 2000, in urma contractului incheiat cu SC "Lichidator Grup" SRL Iasi. Pretul total al vinzarii a fost de 40 milioane lei, pentru doua rezervoare, o cabina de la poarta si o suprafata de 8333 metri patrati teren.
In contractul de vinzare-cumparare sint prevazute obligatii de mediu clare in care cumparatorul se obliga sa rezolve solicitarile Agentiei de Protectia Mediului Suceava constind in neutralizarea si eliminarea de pe platforma ecologica a produsului, din rezervoare, reconstructia ecologica si monitorizarea factorilor de mediu.
Directorul societatii SC GOSCOM Falticeni, Mina Par, ne-a declarat ca "nu exista nici un pericol, in zona nu exista retea de apa care sa afecteze vreun consumator, iar cianura se infiltreaza in sol, nemaiavind cum sa ajunga pina in Somuz."
Politia Falticeni, Directia Sanitar-Veterinara si reprezentantii Agentiei Mediului studiaza in prezent datele referitoare la incident, urmind ca finalizarea anchetelor sa aduca lamuriri asupra consecintelor scurgerilor de cianura de la rezervoarele METADET in respectivul perimetru.
Ca o concluzie, directorul Directiei Relatii Publice si Comunicare, Corneliu Monoranu, a precizat: "Primaria Falticeni doreste sa mentioneze ca nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie daca ar fi existat o minima implicare, cu exceptia avertismentului lansat de fostul viceprimar, Vasile Apopei, din partea fostelor administratii ale municipiului." (M.S.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii