Ultimele secrete ale lui Ion Solcanu

duminică, 31 august 2008, 18:49
11 MIN
 Ultimele secrete ale lui Ion Solcanu

Ion Solcanu  este, de departe, cel mai longeviv om politic iesean, marcind practic, in bine sau in rau, evolutia judetului. Timp de 18 ani s-a confundat practic cu istoria PSD Iasi, pe care l-a facut si desfacut cum a vrut. A pus mina pe putere cind inca era un "nimeni" in oras. Avea sa fie eliminat chiar de omul pe care l-a "crescut" si l-a impus la sefie. Unii politicieni cred ca va reveni pe prima scena. Altii afirma ca e numai bun de dus nepotii in parc. Va propunem o retrospectiva a carierei sale politice, concluziile urmind a le trage singuri. 

Sef la "tineret" la 46 de ani

Povestea incepe in decembrie 1989. Pe 23 decembrie, in vreme ce la Bucuresti inca mureau oameni, „revolutia" de la Iasi isi desemna cistigatorii. Printre acestia se afla si un personaj absolut necunoscut opiniei publice, conferentiar al Facultatii de Istorie de la Universitatea "A.I. Cuza", pe numele sau Ion Solcanu. 

Desi avea deja 46 de ani, a fost ales presedinte al Comitetului Revolutionar al Tineretului din Iasi si desemnat ca membru in Comitetul Provizoriu de Conducere al judetului, pentru probleme de invatamint si culte.

Pe 19 ianuarie 1990 capata si prima sa functie politica, fiind numit secretar al Comitetului Provizoriu al Frontului Salvarii Nationale din Iasi. Patru luni mai tirziu, pe 20 mai, este ales senator al Romaniei pe listele FSN, functie pe care o ocupa neintrerupt pina in prezent. Motivele avansarii sale fulminante sint invaluite in ceata.

Predind istoria artei romanesti, care la noi se confunda in perioada medievala cu istoria ctitoririi monumentelor de cult, se spune ca Solcanu ar fi avut de partea sa importante "fete bisericesti". In plus, dintre cei care s-au afisat in ‘89 la balconul Casei Patrate, Solcanu si-ar fi impresionat audienta prin "prestanta".

Pentru ca tabloul sa fie complet, nu trebuie uitat ca actualul senator i-a cazut apoi cu tronc presedintelui Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, prima forma de parlament de dupa 1989, Ion Iliescu, idila dintre cei doi continuind si astazi.

Mai nimic pentru Iasi

Ajuns senator, Solcanu a ocupat de-a lungul timpului functiile de presedinte al Comisiei de Politica si Drepturile Omului (1990-1992) si al Comisiei de Invatamint si Cercetare (1992 – 1994). In perioada 1994-1996 a fost vicepresedinte al Senatului, iar dupa 1996 a facut parte din Comisia de Cultura si Mijloace de Informare in Masa. Dupa alegerile din 2000, a fost ales seful grupului PDSR din Senat, urmindu-i in aceasta functie mentorului sau, Ion Iliescu. In ciuda tuturor acestor functii, iesenii nu au multe motive sa fie multumiti de activitatea senatorului. Influenta sa la centru nu s-a materializat in lobby pentru prea multe proiecte ale comunitatii.

Potrivit site-ului internet al Senatului, Solcanu a facut in legislatura 2000-2004 doar 19 declaratii politice, nici una in legatura cu Iasul. In ultimul mandat, din 179 de luari de cuvint in plen, o singura data si-a amintit ca reprezinta Iasul. Atunci, el i-a atras atentia senatorului PD Dan Carlan ca proiectul de declarare ca oras a comunei Podu Iloaiei nu apartine doar PD. Intrebat ce a facut pentru Iasi in ultimii 18 ani ca parlamentar, Solcanu gaseste insa multe motive de lauda.

"Am sustinut proiectul conductei de gaz metan dintre Tirgu Frumos si Hirlau. Programul initiat de mine, «Sanatate pentru toti», a adus bani pentru Centrul de Cardiologie din Iasi si Clinica ORL a Spitalului Sfintu Spiridon. Lucrarile la Spitalul de Urgente au debutat tot in urma demersurilor pe care le-am facut la Bucuresti. Tot proiectul meu este si grupul de vile de linga Spitalul Socola, destinate medicilor rezidenti, constructii terminate, dar nedate inca in folosinta", spune Solcanu.

Chiar daca ar fi sa-l credem pe cuvint, este totusi extrem de putin pentru cel mai reprezentativ parlamentar al Iasului timp de 15 ani. Singura circumstanta atenuanta a lui Solcanu poate fi pusa doar pe seama faptului ca a fost contemporan cu Viorel Hrebenciuc. Mai pragmatic si mai influent in structurile de decizie ale guvernarilor pesediste, bacauanul l-a dominat categoric pe senator. Sta marturie perioada 2000-2004, in care Iasul capatase un adevarat complex de inferioritate in fata Bacaului.

Jongleur politic profesionist

Daca in calitate de parlamentar Solcanu s-a facut remarcat mai ales prin functiile obtinute in forul legislativ, in Iasi el si-a cistigat „respectul" prin modul autoritar in care a condus filiala locala a social-democratilor, sub toate denumirile sale: FSN, PDSR sau PSD. De altfel, de numele sau se leaga si o premiera in politica romaneasca.

Din initiativa sa, pe 14 aprilie 1992 organizatia judeteana Iasi a aprobat desprinderea de FSN si s-a constituit ca prima filiala din Romania a Frontului Democrat al Salvarii Nationale, formatiune proaspat infiintata de Ion Iliescu. Au urmat apoi 13 ani in care a taiat si spinzurat in organizatia social-democrata. Un aspect edificator in acest sens s-a consemnat in 2000, la sedinta in care a fost votata noua conducere a Consiliului Judetean.

Neavind incredere in votul consilierilor PDSR, Solcanu i-a supus atunci unei umilitoare dovezi de loialitate. Pentru a face dovada unitatii de partid, consilierii au trecut rind pe rind prin fata senatorului, prezentindu-i modul in care au votat. Nu a fost un episod singular. In 2005, la putin timp dupa demisia din PSD a lui Traian Dobre, Solcanu i-a adus pe ceilalti parlamentari ai filialei in fata presei, unde i-a pus sa promita solemn ca nu vor dezerta din partid. In relatia cu celelalte formatiuni politice din Iasi, Solcanu a avut pentru o perioada de timp un singur adversar redutabil, in persoana lui Constantin Simirad.

Desi de obicei elegant in declaratii, contrele cu primarul Iasului il scoteau din sarite pe senator. In septembrie 1999, Solcanu il numea pe Simirad "un handicapat mintal". Doi ani mai tirziu, senatorul si primarul isi stringeau calduros miinile, cu ocazia absorbtiei Partidului Moldovenilor de catre PSD. La centru, Solcanu s-a facut cunoscut printr-un mesaj moderat, diplomatie care i-a asigurat constant un statut linistit in structurile de conducere ale partidului. Desi apropiat al lui Ion Iliescu, senatorul nu s-a pozitionat niciodata transant in favoarea vreunei tabere din PSD.

De altfel, diplomatia lui Solcanu trezeste nostalgii printre membrii simpli ai filialei. Potrivit unui social-democrat cu state vechi in organizatie, principala calitate a lui Solcanu era "apropierea fata de pesedistii de rind". "Ajungeai usor in birou la el. Te asculta atent, si chiar daca de obicei nu-ti rezolva problemele, aveai satisfactia ca te-a ascultat. La Nichita poti intra in audienta doar inainte de alegeri", spune social-democratul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Centura neagra la karate

Vazut ca omul care taie si spinzura in judet, multi si-au dorit sa intre in gratiile senatorului. Politicieni, institutii publice sau simple organizatii neguvernamentale, toate aduceau ofrande "conducatorului suprem".

Orice lista de invitati la un eveniment „cu pretentii" incepea cu numele lui Ion Solcanu. La toate taierile de panglici, foarfeca statea in miinile lui. A primit titluri peste titluri. A fost numit in 2001 sef onorific al "Forumului revolutionarilor", organizatie care regrupa toate asociatiile revolutionarilor ieseni. In iunie 2002 a fost ales, in lipsa, membru de onoare in Adunarea Eparhiala Iasi. Lansarea in mai 2002 a cartii sale „Arta si societate romaneasca, sec. XIV-XVIII" a fost considerata evenimentul cultural al anului.

Liderul PSD a avut parte de o cronica exceptionala din partea Irinei Stratulat, directorul Casei Cartii, care a afirmat ca lucrarea este "cea mai buna carte care i-a trecut prin miini in ultimii 15 ani". Prezent la eveniment, ministrul de atunci al Culturii, Razvan Theodorescu, l-a asigurat pe senator ca-l va sprijini pentru obtinerea unui "prestigios" premiu academic.

Putini stiu insa ca Solcanu detine centura neagra in arte martiale. Titlul nu a fost obtinut insa pentru calitatile de "karatist" ale senatorului. A fost vorba tot de un premiu onorific, primit din partea presedintelui clubului ENPI, Constantin Adascalitei. Interesant, in cadrul aceleiasi ceremonii, proaspatul social-democrat Gheorghe Nichita primea din partea lui Adascalitei doar o centura maro. Era perioada in care Solcanu il plimba de mina prin oras pe viitorul primar, pentru a-l "impregna" cu notorietate.

Nu doar cei care voiau sa acceada la o functie isi doreau sa stea in apropierea lui Solcanu. Daca este sa dam crezare unui sondaj de opinie facut in 2002, imaginea senatorului infierbinta si singele unor iesence. Respectivul barometru il credita pe Solcanu cu primul loc in topul „celor mai sexy politicieni ieseni".

Suspiciuni de coruptie

Spre deosebire de alti membri PSD cu influenta la virful partidului, Solcanu s-a implicat mai putin in afacerile locale aducatoare de mari profituri. Iar daca a facut-o, a actionat numai prin interpusi, presei fiindu-i greu sa descopere urmele. Asta nu inseamna ca numele sau nu a fost asociat unor scandaluri de coruptie.

Cele mai mari suspiciuni ramin cele privitoare la imprumutul obtinut de la defuncta Bancorex. Dupa ce banca a intrat in faliment, AVAB a intocmit o lista cu cei care au primit credite extrem de avantajoase din partea societatii. Printre „fericitii" debitori se afla si Ion Solcanu. Acesta obtinuse in 1995 un credit greu accesibil la momentul respectiv, in valoare de 100 de milioane lei. Dobinda creditului era fixa, de 18% pe an, cu mult sub cele 32 de procente ale ratei inflatiei din acel moment.

Mai mult chiar, rata inflatiei a ajuns, in anii imediat urmatori, cu mult peste dobinda platita de senator. Astfel, in 1996, rata inflatiei a fost de 38,8%, in 1997 de 154,8%, iar in 1998 de 59,1%. Solcanu trebuia sa returneze banii in 20 de ani, intr-o perioada in care bancile ofereau o perioada de rambursare de maxim 5 ani. AVAB a inceput atunci sa execute silit mai multi debitori ai „creditului minune". In mod ciudat, numele lui Solcanu nu a aparut niciodata pe lista celor urmariti.

Ce a facut insa senatorul cu creditul? Potrivit declaratiei sale la momentul respectiv, liderul PDSR si-ar fi achizitionat un amarit de apartament. Valoarea creditului depasea insa pretul unei simple locuinte la bloc. Misterul pare ca s-a elucidat abia in 2002. Atunci, Solcanu a inceput lucrarile la o vila pe trei nivele, in apropierea Popasului Pacurari. Cu o suprafata de 709,29 mp, cladirea are in prezent, conform declaratiei de avere a senatorului, o valoare impozabila de 1,3 milioane lei.

O alta afacere care a trezit suspiciuni la un moment dat a privit o tranzactie imobiliara a senatorului care i-a adus peste noapte un profit frumusel. In 2003, Solcanu cumpara 3 hectare de teren in zona Birnova, pe care l-a vindut in anul urmator omului de afaceri iesean Nelu Prisecaru. Profitul obtinut s-a ridicat la 2,5 miliarde de lei vechi. La capitolul pacate, nu trebuie uitate nici luarile de cuvint in Parlament in favoarea unor colegi de partid certati cu legea, cum au fost cazurile lui Corneliu Iacobov sau Gabriel Bivolaru. In plus, in 2006 a votat in Senat impotriva infiintarii DNA.

Nichita a batut cuiele in destinul lui politic

Prima zi de toamna a anului 2000 poate fi considerata drept inceputul sfirsitului pentru Solcanu. Atunci, la 1 septembrie, liderul PDSR a aparut  zimbitor intr-o conferinta de presa extraordinara. Motivul? Avea un invitat surpriza, nimeni altul decit fostul membru PD Gheorghe Nichita, care devenea brusc membru PDSR cu drepturi depline.

In acea conferinta, seful RAJAC ii facea declaratii de dragoste lui Solcanu, pe care-l numea printre altele un "lider puternic" si un "foarte bun negociator". Ce a urmat se cunoaste. Dupa ce i-a facut rost lui Simirad de un post de diplomat in Cuba, liderul PSD l-a sprijinit pe Nichita sa devina viceprimar si apoi candidat al partidului la Primaria Iasi.

In 2005, acuzind probleme de sanatate, a lasat organizatia pe miinile lui Nichita. Din acel moment, influenta senatorului a scazut treptat, acesta fiind izolat de noua conducere, inclusiv prin excluderea din filiala a unor apropiati de-ai sai. Cu o pozitie tot mai subreda in partid, debarcarea lui Solcanu raminea doar o chestiune de timp. O prima tentativa in acest sens a avut loc in toamna anului trecut, dupa ce senatorul a votat impotriva unei motiuni de cenzura introdusa chiar de partidul sau.

Seful PSD, Mircea Geoana, a cerut atunci sanctiuni drastice impotriva "tradatorilor", lasind decizia finala la nivel local. Solcanu a scapat la limita de excludere, Nichita temindu-se ca debarcarea acestuia i-ar fi creat probleme in filiala chiar inaintea unui an electoral. Odata trecute alegerile, Nichita a pregatit minutios "decapitarea publica" a lui Solcanu, acuzindu-l ca ar fi complotat in campanie cu cei din PD-L impotriva sa.

Strategia liderului actual al PSD Iasi a esuat, dar sfirsitul a fost acelasi. Cu o seara inainte, aflind de mazilire, Solcanu si-a scris singur demisia din partid, fara a mai astepta sa fie exclus.

Si-a "aranjat" copiii

Ion Solcanu are doi copii, Ioana si Bogdan. Despre amindoi se poate spune ca au reusit in viata. Fiica senatorului este notar, lucrind cu clienti alesi pe sprinceana, in vreme ce fiul se ocupa de afaceri. Coincidenta sau nu, Bogdan Solcanu a dat lovitura in afaceri in perioada 2000-2004, cind tatal sau era vicepresedinte la nivel national al PSD, partid aflat la putere.

In noiembrie 2001, acesta infiinta societatea The Red Point, firma avind ca obiect de activitate "solutii IT". Inca de la infiintare, firma lui Bogdan Solcanu a obtinut un profit de invidiat. Lovitura a dat-o insa un an mai tirziu. Atunci, dintr-un singur foc, Solcanu junior a incheiat un contract cu statul, mai exact cu CFR Iasi, care i-a asigurat un profit "frumusel": 42 miliarde lei vechi, adica 1,34 milioane euro.

Trebuie mentionat ca la acea vreme se intilneau rar contracte care sa depaseasca "milionul de euro", dar si faptul ca director general al Companiei Nationale de Cai Ferate era pe atunci Mihai Necolaiciuc, dat in urmarire internationala in 2006 pentru fraude de peste 27 milioane euro.

Ulterior, compania de software a lui Bogdan Solcanu a inregistrat un recul, motiv pentru care fiul senatorului s-a reorientat spre afaceri mai rentabile: domeniul imobiliar.

"E posibil sa nu ma mai intorc niciodata in politica"

Intrat in politica din postura de simplu cadru universitar, Solcanu n-a pierdut timpul in cei 18 ani petrecuti in sferele de putere. Potrivit declaratiei sale de avere, senatorul detine in prezent doua terenuri in comuna Trusesti din judetul Botosani, unul forestier si unul agricol, si o casa de vacanta in aceeasi localitate.

De asemenea, Solcanu este proprietarul unui teren intravilan in Iasi de 2.331 metri patrati si al unui cont bancar de 7.500 de euro. "Bijuteria coroanei" ramine insa vila pe trei nivele estimata la 1,3 milioane de lei. Pe linga acestea, senatorul se lauda cu o colectie importanta de obiecte de arta, valoarea reala a acestora crescind de la o zi la alta.

De obicei foarte rezervat in declaratii, Solcanu a facut de-a lungul timpului si afirmatii memorabile. De departe cele mai cunoscute cuvinte ramin cele spuse de senator dupa ce PDSR a pierdut alegerile in 2006. "Daca am fi ramas la putere, ar fi existat pericolul unei bulgarizari a Romaniei", spunea atunci Solcanu, stirnind poate singura data minia lui Ion Iliescu.

Tot senatorul a declarat ca nu trebuie penalizati parlamentarii care absenteaza. Motivul? "Pentru ca din moment ce-s absenti n-au cum afla ca-s penalizati". Lui Solcanu nu i-au iesit nici pronosticurile. In 2005, el spunea ca "da in scris" ca Romania nu va intra in UE la inceputul lui 2007, fapt din fericire realizat.

Considerat astazi cel mai "abil" lider politic din Iasi, liberalul Relu Fenechiu crede ca Solcanu inca nu si-a spus ultimul cuvint in politica. In plus, seful PNL Iasi lauda unele calitati ale fostului social-democrat.

"Solcanu are mai multe calitati necesare unui politician. Este abil, are o tinuta pe care o regasim astazi rar la alti oameni politici si mai ales este un om de cuvint. In ce priveste realizarile lui, nu pot sa afirm ca a facut ceva pentru Iasi. Din contra, cind am ajuns in Parlament cu proiectele grele pentru oras, gen autostrada sau aeroport, Solcanu ma lua peste picior, tratind proiectele cu dispret", spune Fenechiu.

Intrebat daca s-ar putea gasi un loc in PNL pentru fostul senator, liberalul a avut un raspuns surprinzator. "Am invatat sa nu spun niciodata «niciodata». Sa nu apara totusi speculatii. Nu am avut nici o discutie in acest sens", a precizat deputatul PNL. Mai pesimist in privinta carierei sale politice este insa chiar Ion Solcanu. El afirma ca nu va renunta la social-democratie si ca nu vede pe termen scurt posibila o revenire a sa in PSD. "E posibil sa nu ma mai intorc niciodata in politica", spune totusi, resemnat.

Comentarii