Ultimul tun al doamnei Faliment

joi, 22 iulie 2010, 22:57
5 MIN
 Ultimul tun al doamnei Faliment

"Doamna Faliment" a plecat de la SC Lucrari Drumuri si Poduri SA cu buzunarele burdusite. Presedintele Consiliului Judetean si-a dat seama ca protejata pe care o sustinuse pentru functia de director al firmei din subordine a avut o agenda personala mai incarcata decit cea de serviciu. Constantin Simirad a precizat ca activitatea fostei directoare este verificata, iar in functie de rezultat ar putea fi inaintata Parchetului o plingere vizind-o pe Georgeta Gilca. Potrivit sefului Adunarii Generale a Actionarilor, Gabriel Surdu, manageriatul Georgetei Gilca este un exemplu de falimentare voita a unei societati care prin actiunile intreprinse se incadreaza in sfera penalului. Georgeta Gilca mai are de altfel la activ o plecare „cu cintec", de la Termo Service, fiind obligata sa restituie o suma de bani reprezentind prime acordate fara acoperire.

„Lua salariul intreg, desi nu ar fi trebuit"

Predarea gestiunii LDP catre noul director Calin Valentin, dupa anuntul de pensionare a Georgetei Gilca, a scos la iveala o serie de beneficii pe care aceasta si le-a atribuit cu de la sine putere. Lista acestora este intr-o continua completare inca de pe 7 iulie, cind Gilca a primit „biletul de pensionare anticipata" de la conducerea CJ, ca urmare a dezvaluirilor „Ziarului de Iasi". Preluarea conducerii si gestiunii LDP a scos la iveala cum si-a umflat directorul veniturile printr-o activitate caracterizata de Gabriel Surdu, drept „incompetenta sau de-a dreptul rau voitoare". Concret, Gilca si-a platit o indemnizatie de concediu pe doi ani, in conditiile in care perioada in care a stat la LDP a fost de mai putin de un an si jumatate. Mai mult, si-a atribuit la pensionare un premiu echivalind cu doua salarii, respectiv 12.000 de lei, in baza contractului colectiv de munca, desi ea avea un contract de mandat. „AGA nu si-a dat avizul pentru indeplinirea criteriilor de performanta si cu toate acestea ea a incasat din februarie 2010 pina acum salariul intreg. Ii dadea dispozitii contabilului (n.r. Bogdan Ropota), care se pare ca ii este nepot, sa-i dea salariul intreg, desi nu ar fi trebuit", a precizat Gabriel Surdu.

„S-au facut balante in functie de destinatar"

Daca la capitolul beneficii personale Georgeta Gilca pare sa fi muncit din greu, nu acelasi lucru poate fi spus despre conducerea societatii. Reprezentantii AGA precizeaza ca predarea gestiunii a scos la iveala o minciuna perpetuata de conducerea LDP pentru un an si jumatate. Situatiile prezentate AGA, CJ, partenerilor de afaceri sau bancilor difereau in functie de interesul de moment al conducerii. „Dezinformarile au indus in eroare atit AGA, cit si CJ. S-au facut balante care difereau in functie de destinatar. A facut situatii financiare ale institutiei pentru a prezenta fictiv indeplinirea criteriilor de performanta", a precizat Gabriel Surdu. Ba mai mult de atit, pe linga raportarile fictive, Gilca a emis si instrumente de plata fara acoperire. Astfel s-a eliberat pentru o luna un bilet la ordin de 500.000 de lei in conditiile in care balanta de plati si incasari arata ca LDP putea incasa cel mult 70.000 de lei in acea luna.

„S-ar putea sa sesizam Parchetul"

Un alt caz prezentat de Surdu il reprezinta subcontractarea serviciilor de deszapezire catre 5 firme, printre care si SC Compania Quantum SA, pe sume care depaseau cu 30% incasarile stipulate in contractul initial. „Daca la deszapeziri lua 70 de lei pe ora, ea (n.r. Georgeta Gilca) subcontracta cu 100 de lei, deci platea mai mult decit lua. In plus, nu a folosit nici bazele din dotare. Balastiera sau statia de mixturi asfaltice se pare ca nu au fost folosite. Nu stiu ce mama dracului facea, dar daca nu folosesti ce ai in dotare, mai ales ca erau acolo utilaje noi, si cumperi piatra si bitumul, e clar ce intentii ai", a acuzat presedintele AGA. Intrebat de aceasta situatie, presedintele CJ a dat putine detalii. „Deocamdata sintem in plina documentare, dar daca faptele se adeveresc s-ar putea sa sesizam Parchetul. Daca iti iei drepturi pe care nu le ai si faci ce a facut ea acolo, trebuie sa raspunzi in fata legii", a declarat Constantin Simirad, cel care a promovat-o pe Georgeta Gilca la conducerea LDP. Concluzia pentru aproape un an si jumatate de „mandat Gilca" a fost enuntata tot de presedintele AGA. „Cu buna stiinta a actionat pentru intrarea firmei in incapacitate de plata, pentru ca furnizorii sa ceara falimentul. Va raspunde in fata legii pentru ca a luat o unitate pe profit si a dus-o, poate chiar voit catre faliment pentru a fi cumparata de cineva care avea legaturi cu dumneaei. Alta motivatie nu vad pentru situatia actuala. Faptele ei se inscriu mai mult in sfera penala decit in cea civila", a conchis Surdu. Fostul director nu a putut fi contactat pentru a da mai multe lamuriri in legatura cu cele sesizate CJ si AGA LDP.

Gilca a plecat cu scandal si de la Termo Service

Numele Georgetei Gilca a aparut in trecut in mai multe scandaluri din sfera municipalitatii, pe vremea cind primar era Simirad. In 2003, in timp ce era director la Termo Service, societate aflata in subordinea Primariei, Curtea de Conturi a semnalat o serie de ilegalitati ale Georgetei Gilca, printre care si acordarea unor prime de 7 miliarde de lei vechi atit siesi, cit si unor subordonati. Georgeta Gilca a fost scoasa de la conducerea Termo Service de actualul primar, Gheorghe Nichita. Dupa alegerile din iunie 2008, seful CJ a trecut peste aceste aspecte din trecutul Georgetei Gilca, cooptind-o in echipa personala in postul de consilier, misiunea initiala pentru care fusese Gilca angajata la CJ fiind controlul financiar preventiv. In 2008 Gilca a fost obligata de instanta sa returneze o parte din sumele acordate ca prime.

SC LDP, mosia Georgetei Gilca

Scandalul de la SC LDP SA a pornit in luna aprilie, odara cu publicarea in „Ziarul de Iasi" a unei analize a situatiei din firma de constructii a CJ. Primele probleme sesizate vizau nepotismul pe baza caruia s-au facut angajarile la SC LSP SA, Gilca procedind la concedieri din rindul vechilor angajati pentru a-si aduce „favoritii" la LDP. Unul dintre ei este Bogdan Ropota ajuns in functia de contabil-sef. La LDP au mai ajuns fiul lui Vasile Murgoci, fostul sef al Serviciului Public de Administrare a Drumurilor Judetene, dar si fiul lui Ilie Cojocaru, fostul sef al Serviciului Administrativ din CJ, a carui plecare de la LDP coincide cu schimbarea din functie a tatalui sau. O alta angajare cu cintec o vizeaza pe contabila Georgeta Matei, sora directorului adjunct de la Fisc, Viorel Ungureanu. Directoarea a fost criticata de angajati pentru un management defectuos, intrucit de la o firma pe profit LDP a ajuns un reclamat in instanta pentru datorii neachitate furnizorilor, care erau alungati de director cu politia de la poarta intreprinderii. Firmei SC LDP SA i-a fost solicitata intrarea in faliment pentru plata datoriilor, ajunse in decurs de nici macar un an la 5 milioane de lei. Practic, ritmul de acumulare a datoriilor era de 500.000 de lei lunar. In aceste conditii directorul avea un salariu de aproape 6.000 de lei brut si o asigurare de sanatate, accident sau deces platita de societate, la care se adauga alte beneficii, cum ar fi prime, masina de serviciu sau bonusuri de pensionare.

Comentarii