UMF este pe marginea prapastiei

marți, 02 mai 2006, 00:20
6 MIN
 UMF este pe marginea prapastiei

Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa“ sta pe un butoi cu pulbere. Aflata intr-o criza financiara fara precedent, sute de cadre didactice nu isi pot primi nici macar salariul minim prevazut de lege, corespunzator postului pe care il ocupa. De la circa 8 milioane lei, salariul unui asistent a ajuns la 3,9 milioane lei. Nu s-ar fi ajuns aici daca, ani la rind, UMF nu ar fi angajat cadre in nestire, de multe ori singurele criterii fiind gradele de rudenie sau „pilele“, si fara a tine cont nici de nevoile reale ale institutiei, nici de resursele financiare existente. Astfel, in timp ce numarul studentilor a scazut in ultimii ani, corpul profesoral s-a marit de citeva ori, in timp ce pensionabilii au fost si ei integral mentinuti in activitate. Proportiile la care a ajuns „cancelaria“ sint acum aberante. UMF are cu 100 de cadre didactice mai mult chiar si decit Universitatea „Cuza“, care are insa 36.000 de studenti, in comparatie cu cei 7.000 de medicinisti. Turta nedospita a vistieriei Universitatii de Medicina trebuie impartita la nu mai putin de 972 de cadre didactice.
Inflatie de posturi, scapata de sub control
„Principala cauza a crizei financiare in care ne aflam momentan este in mod clar inflatia ridicata de cadre didactice. Au fost unele facultati care au scos posturi didactice la concurs fara a exista o reala acoperire pentru ele, ajungindu-se in final la un numar mult prea mare de cadre didactice, pe care nu il putem acoperi din punct de vedere salarial“, sustine rectorul UMF, prof.dr. Cristian Dragomir. Inflatia de cadre didactice a atins cote alarmante: 1 cadru didactic la 7,6 studenti. In acelasi timp, Universitatea „Al.I. Cuza“ are cite un cadru didactic la fiecare 41 de studenti. Cea mai grava situatie se inregistreaza la Facultatea de Medicina Dentara. Dupa cum recunoaste si conducerea UMF, aici s-au facut cele mai multe angajari fara acoperire din ultimii ani. „Ani de-a rindul, aici s-au facut angajari si promovari fara o reala acoperire. De altfel, Medicina Dentara este una dintre facultatile care inregistreaza cea mai mare inflatie de cadre didactice“, a mentionat rectorul Cristian Dragomir. Facultatea de Medicina Dentara a atins un prim record in perioada in care Vasile Burlui ocupa functia de decan al facultatii. Din dorinta de a-si asigura o sustinere cit mai mare in Senatul universitatii, Vasile Burlui a largit de citeva ori corpul profesoral, creindu-si o adevarata feuda. Avalansa de angajari a fost sustinuta prin crearea de noi discipline, cele mai multe dintre ele existind deja in cadrul Facultatii de Medicina Generala. Prin introducerea unor discipline precum obstetrica-ginecologie, boli infectioase, psihiatrie, neurologie sau oftalmologie, Stomatologia a devenit in proportie de 70% sosia Facultatii de Medicina Generala.
„Angajari lipsite de suport real“
Odata ajuns rector al UMF, Vasile Burlui si-a continuat politica prin noi valuri de angajari si alocarea unei mari parti a bugetului propriu al UMF pentru acoperirea salariilor. In final, Stomatologia a ajuns sa aiba un raport record de un cadru didactic la fiecare trei studenti. Singura facultate care depaseste acest record este cea de Bioinginerie medicala. Aceeasi strategie ca si in cazul Medicinei Dentare a dus in final la un raport de un cadru didactic la fiecare 2,5 studenti. Dupa cum recunoaste si actuala echipa de conducere a UMF, principala cauza a inflatiei o constituie angajarile si promovarile realizate in lipsa oricarui suport real. „Atit Facultatea de Medicina Dentara, cit si cea de Bioinginerie Medicala se fac vinovate de angajari lipsite de suport real. Consecintele au intirziat initial sa apara, dar in final le-au afectat destul de grav, ambele inregistrind dificultati in asigurarea fondului salarial“, a afirmat cancelarul UMF, prof.dr. Mircea Covic.
In decurs de un an, decembrie 2004 – noiembrie 2005, Facultatea de Medicina Dentara a facut 55 de angajari, in timp ce Bioingineria, o facultate cu un numar mic de studenti, a angajat 13 noi cadre didactice. La noile angajari se adauga insa si promovarile didactice, o practica extrem de utilizata la UMF. „In ultimii ani, la UMF s-au practicat foarte mult promovarile, cele mai multe pentru gradul de profesor universitar. Era o metoda foarte buna si pentru eliberarea si crearea de noi posturi. Stiu ca, numai in primul semestru, la Medicina Dentara au fost scoase la concurs circa 60 de posturi didactice, majoritatea lor promovari. Necesarul lor era mult mai mic, in orice caz“, a declarat rectorul Cristian Dragomir.
Salarii platite in proportie de 60% din nivelul minim
Situatia s-a mentinut mai mult timp prin „bunavointa“ fostului rector Vasile Burlui. Pentru a asigura acoperirea salariala a noilor posturi create, fostul rector a directionat fondurile salariale preferential, fiind acuzat de actuala conducere a institutiei ca a „golit“ rezerva valutara a universitatii de circa 3 milioane de dolari. Cu datorii de zeci de miliarde si lipsita acum de fonduri proprii, supraaglomerata de cadre, UMF a ajuns acum in pragul colapsului. Singura facultate care isi poate acoperi salariile in proportie de 100 % este Facultatea de Farmacie. Cel mai prost la acest capitol stau facultatile de Medicina Dentara si Bioinginerie Medicala, unde angajatii au ajuns sa primeasca aproximativ 60% din salariul minim prevazut in grila de salarizare. Astfel, un asistent de la Medicina Dentara a ajuns sa cistige lunar 3,9 milioane lei vechi, in conditiile in care salariul minim pentru gradul sau didactic este de circa 5,5-6 milioane lei. „Dupa ce luna trecuta am luat 8 milioane lei, luna aceasta m-am trezit cu doar 3,9 milioane. Am copil, sotie in facultate. Cum sa traiesti cu banii astia?“, ni s-a plins un asistent de la Medicina Dentara. Desi salarizarea sub grila minima a adus la disperare cadrele din UMF, conducerea nu pare dispusa sa recunoasca. „Daca vi s-a spus oficial ca este asigurat salariul minim, atunci asa este“, a raspuns decanul Facultatii de Medicina Dentara, prof.dr. Norina Forna, anuntata fiind de plingerile cadrelor tinere. Pus in fata declaratiilor preparatorilor si asistentilor, rectorul Dragomir a confirmat insa ca sint unele facultati care nu isi permit sa plateasca nici macar salariul minim integral. „Facultatile care inregistreaza o inflatie foarte mare de cadre didactice, precum Medicina Dentara si Bioingineria, nu au putut acoperi luna trecuta nici salariul minim. Situatia se va schimba insa luna aceasta. Am facut niste calcule si se pare ca vom putea ameliora situatia asistentilor si preparatorilor“, a precizat prof.dr. Cristian Dragomir.
Solutii vagi
Conducerea actuala a UMF recunoaste gravitatea crizei salariale si propune doua solutii: pensionarea profesorilor care au depasit virsta de 65 de ani si aplicarea salariilor diferentiate, pe criterii de calitate. Cele doua masuri sint insa la stadiul de bune intentii si pina si conducerea institutiei se indoieste acum de succesul lor. „Nu putem da oamenii afara pur si simplu. Ei au ocupat aceste posturi prin intermediul unui concurs, si nu avem nici un motiv concret pentru a-i concedia“, a declarat cancelarul UMF, prof.dr. Mircea Covic. Prima solutie, pensionarea celor care au atins virsta legala, este lasata mai degraba la libera alegere a celor vizati. „Voi vorbi cu fiecare profesor aflat deja la virsta de pensionare si voi incerca sa il conving de necesitatea pensionarii. Dar eu nu ii pot concedia fortat. Nu este legal“, a subliniat rectorul Dragomir. Nici cea de-a doua solutie nu are de altfel prea mari sorti de izbinda. Salariile diferentiate impuse de anumite criterii de calitate vor face „curatenie“ la UMF doar daca cadrele didactice vor fi de acord, din proprie initiativa, sa paraseasca institutia. „In functie de activitatea de cercetare, articolele publicate, evaluarea studentilor sau cantitatea de munca depusa, cadrelor didactice li se va calcula un anumit punctaj. Valoarea acestuia va fi principalul criteriu al salarizarii. Astfel, cei neperformanti vor fi platiti mai prost si astfel vor prefera sa se indrepte spre alte activitati“, a explicat rectorul Dragomir, el insusi fiind sceptic ca aceasta maniera va rezolva situatia: „La fel ca toate lucrurile din Romania, si aceste solutii vor rezolva doar partial problemele institutiei“, a incheiat el. (Nicoleta VIERU)

Comentarii