Un batrin de 85 de ani face puscarie in scaun cu rotile

luni, 07 august 2006, 00:40
4 MIN
 Un batrin de 85 de ani face puscarie in scaun cu rotile

Un batrin invalid asteapta sa moara in Penitenciar. In virsta de 85 de ani, barbatul a ajuns la puscarie dupa ce a batut-o mortal cu cirja pe femeia care trebuia sa-i ingrijeasca gospodaria. „Eu am vrut sa moara femeia? Dumnezeu a luat-o“, este singura impacare cu sine a lui Neculai Pletosu cind isi aduce aminte de fapta. Ii pare rau ca a omorit. Intelege ca trebuie sa-si ispaseasca condamnarea, de sapte ani de inchisoare. „Parca aici ce fac? Stau. Si acasa ce fac? Stau. Atunci de ce nu pot sta acasa si trebuie sa ii chinui pe altii?“, intreaba batrinul in speranta unui raspuns care intirzie sa apara.
Neculai Pletosu este cel mai virstnic detinut. Nu ca ani de puscarie, ci ca an de nastere: 1921. Toata viata a trait ca agricultor. In 1999, desi se deplasa cu ajutorul unui baston, el nu a renuntat sa-si munceasca via. A tocmit o femeie ca sa il ajute. „Era o depravata“, spune cu ciuda batrinul. Mai ales ca, din cauza patimei femeii pentru bautura, a ajuns criminal. Pe 27 septembrie 1999, Neculai Pletosu a mers sa verifice ce a muncit femeia. Cind a vazut ca aceasta „abia se tinea pe picioare din cauza rachiului“, motiveaza Pletosu, a inceput sa o bata cu cirja. Loviturile i-au fost fatale femeii care a murit in scurt timp. „Imi pare rau ca am lovit-o, dar acum ce mai pot face. Venea de multe ori beata, iar atunci nu am mai rezistat“, si-a motivat gestul. De atunci, lucrurile au inceput sa mearga din rau in mai rau pentru Pletosu.
Cirja i-a fost confiscata deoarece era arma crimei
Imediat dupa ce a inceput ancheta, a ajuns la spital. „M-am operat prin 1999, la «Parhon». Aveam cancer la prostata. Nici bine nu m-au operat, ca m-am trezit cu politistii la spital. Imi adusesera si o sacosa de haine. Mi-au zis sa ma imbrac ca ma iau la arest“, isi aminteste batrinul. A stat patru luni in inchisoare pe un pat. Nu avea cu ce se deplasa, deoarece cirja i-a fost confiscata pentru ca reprezenta „arma crimei“. In cele din urma, barbatul a fost eliberat, deoarece nu putea suporta regimul de detentie. Insa, in decembrie anul trecut, anchetatorii si-au amintit de el. L-au luat de acasa si l-au inchis pentru a-si ispasi pedeapsa de sapte ani de inchisoare. A ajuns o umbra de om, „din cele 72 de kg pe care le-am avut odata“, se mindreste Pletosu cu trecutul. Acum, este tintuit intr-un scaun cu rotile, cu capul plin de crestaturi de la lama de ras. „Sint doua paturi lipite, in care dormim trei. Unul este paralizat si celalalt este bolnav. Ma mai iau si eu cu ei si mai trece timpul. Pentru ca sint bolnav, mai fac pe mine, iar cei din celula se supara. Mai stau in camera cu noua persoane si sint oameni subtiri, cu ce au gresit ei ca sa suporte mirosurile mele“, isi ascunde batrinul fata in miini.
„Fiul mi-a zis sa nu fac politica cu el“
Ca sa treaca timpul, se mai chinuie cu o carte pe care i-a adus-o o nepoata cu ceva vreme in urma. „E o carte despre un barbat care era prieten cu imparatul turcilor. Doar aia o mai citesc, deoarece nu imi dau si mie ziarul. Cica am miinile murdare, dar eu ma spal pe miini“, a incercat degeaba Pletosu sa isi aduca aminte numele cartii. Nici cu vizitele acestea nu sta prea bine. Doar uneori mai vine o nepoata la el, care ii mai aduce tigari si haine. „Am un baiat, dar nu mai stiu nimic de el. Cred ca e cioban prin munti. I-am scris o data sa vina sa ma vada, dar mi-a zis sa nu fac politica cu el. De parca el stie ce e aia politica“. Singura neliniste a acestuia este faptul ca locuinta sa din satul Grozesti este parasita: „Cine sa aiba grija de ea? Este incuiata. Baiatul e plecat in lume“.
„Este o leguma“
De cind este in puscarie, Neculai Pletosu a facut patru cereri la instanta pentru a fi pus in libertate. Dar toate au primit un raspuns negativ. Judecatorii nu au fost impresionati de bolile pe care le are barbatul. Si bronsita cronica, si cancerul la prostata, si ateroscleroza pot fi tratate in Penitenciar dupa parerea judecatorilor. „Nici un judecator nu poate trece peste cuvintul unui medic. Daca cei de la IML au decis ca barbatul poate fi tratat in Penitenciar, atunci judecatorii nu pot da o decizie favorabila“, a declarat Daniela Amancei, purtatoarea de cuvint a Tribunalului Iasi. Ultima cerere respinsa de instanta a fost pe 25 iulie. Atunci, batrinul a fost carat de gardieni pe scarile Tribunalului, intr-un scaun cu rotile imprumutat. „Instanta a considerat ca adresa facuta de IML poate tine loc de o expertiza medicala si i-au respins cererea. Mai are de executat cinci ani de inchisoare, dar practic este o leguma. O sa facem recurs, poate de data aceasta vom fi auziti“, a declarat Constantin Cupet, avocatul octogenarului.

Comentarii