26 de huseni suspectati de "buba neagra"

marți, 24 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 26 de huseni suspectati de "buba neagra"

Pentru ca vaca ii era bolnava, Aurel Elisei, din Vetrisoaia, s-a gindit sa o taie si sa o valorifice. A sacrificat animalul pe 13 aprilie si a consumat din el aproximativ 1,5 kilograme de ficat.
Pe 14 aprilie, cu doar citeva ore inainte de Inviere, animalul a fost trasportat la abatorul SC Prodcarne Com SRL Husi (patron Aurel Trifan) unde a fost receptionata de Vasile Barbuta (colaborator al abatorului si proprietarul SC Agroturism SRL Husi).
Pina pe 17 aprilie, cind medicul veterinar Laurentiu Merla, lucrator in Circumscriptia Sanitar-Vaterinara Husi, a trimis probe din animalul cu pricina la Laboratorul de Analize Birlad, nu se stie exact ce s-a intimplat cu carnea. A fost sau nu vinduta parte din ea, a fost manipulata etc.
Pe 18 aprilie s-a purces la analizarea probelor, iar pe 19 a fost pus diagnosticul de antrax. Deci vita sacrificata era bolnava de antrax, o boala deosebit de periculoasa pentru om.
Abia pe 21 aprilie a fost emis certificatul sanitar-veterinar de confiscare a carnii infestate.
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui au facut o ancheta in acest caz si suspecteaza ca in perioada 14-17 aprilie o anumita cantitate de carne a fost instrainata.
Lista celor care au intrat in contact cu animalul bolnav cuprinde 26 de persoane: 12 care au consumat carne si 14 care au manipulat sau atins carnea.
Intr-o informare a DSP inaintata Prefecturii Vaslui se precizeaza: "Avind in vedere numarul mare de contacti (14) dintre care 7 sint lucratori la SC Prod-Carne Com SRL Husi, se pune problema corectitudinii aceste unitati, mai ales ca procesarea a avut loc in seara de 14 aprilie. Totodata, numarul mare de consumatori (in afara familiei Elisei) ridica intrebarea ce cantitate de carne a fost eliberata din abator, inainte de eliberarea certificatului sanitar-veterinar."
Cu alte cuvinte, ce cautau in ajunul Pastelui atitia salariati la abator, mai ales ca era ora 21.30, si cum de au apucat sa consume carne neverificata atit de multi oameni?
"Carnea a fost incinerata"
Avind in vedere gravitatea bolii, lucratorii Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) si politistii huseni au intrat in stare de alerta si au luat primele masuri, respectiv izolarea persoanelor care au intrat in contact cu animalul bolnav.
Toate persoanele au fost supuse analizelor medicale. Pina acum, nu sint indicii ca au fost infestate, dar continua sa fie supravegheate de medicul de familie.
In zona Husiului, o astfel de boala n-a mai fost depistata de circa 30 de ani.
L-am contactat pe medicul Costel Galan, seful DSV Vaslui, care ne-a spus: "M-am deplasat special la fata locului, nu inainte de a anunta Ministerul Sanatatii pentru a interveni in cazul persoanelor suspecte de contaminare. Carnea a fost incinerata. In general, s-au luat toate masurile necesare pe linie sanitar-veterinara. Vom supraveghea in continuare circulatia animalelor, a produselor si subproduselor de origine animala."
"Ce atita tevatura, ma vedeti ca am murit?"
Luni, 23 aprilie, Consiliul Local (CL) Vetrisoaia s-a intrunit de urgenta, hotarind sa instituie stare de carantina de gradul II (vaccinarea tuturor animalelor receptive la boala, igienizarea si dezinfectarea locului unde a aparut cazul).
Doctorul Galan a mai precizat ca atit masina in care a fost transportata bovina, cit si curtea proprietarului au fost supuse unui proces de dezinfectie: "In plus, am vaccinat toate animalele din zona. Pot spune ca de atunci si pina astazi nu am mai constatat nici un caz de antrax la animale."
Cu exceptia lui Vasile Barbuta, celelalte persoane care au intrat in contact cu carnea infestata nu par constiente de pericol. Am incercat sa-l contactam pe Aurel Trifan, dat am dat de un subaltern al acestuia, care ne-a spus doar atit: "Ce atita tevatura, ma vedeti ca am murit?"
Lucia Elisei, sotia lui Aurel Elisei, era ieri foarte ingrijorata. Sotul se afla la Husi pentru analize, iar ea astepta din clipa in clipa Salvarea: "Le-am facut copiilor de mincare si tot ce le mai trebuie pentru citeva zile. Insa sper sa nu se intimple nimic. Eu tot sper ca vaca sa nu fi avut antrax. Amaraciunea este alta. Vaca era una din sursele noastre de existenta, insa acum s-a dus. Va fi foarte greu pentru noi."
Maiorul Marin Girdea, comandantul Politiei Husi, a tinut sa precizeze: "In momentul cind au fost sesizati, politistii au luat imediat masuri. Eu cred ca aceste cazuri trebuie mediatizate mai amplu. Intr-un timp foarte scurt, aceasta boala poate fi preluata de o localitate intreaga. Omul care trebuia sa vinda animalul a avut inspiratia sa se prezinte la medic. Insa, sint cazuri cind proprietarii isi sacrifica animalele si vind carnea, fara sa mai fie supusa probelor de laborator. Eu nu vreau sa dau exemple, insa unii medici veterinari ar trebui sa fie mai activi in localitati."
"Buba neagra" poate provoca moartea
Antraxul, popular numit "buba neagra", este o boala infectioasa produsa de "Bacillus Anthracis". Evolueaza, cel mai adesea, supraacut si acut. Simptomele sint variate, in functie de forma pe care o imbraca boala: dureri locale, febra, dureri de cap, musculare, articulare, diaree, indispozitie. Este tratabila dar, daca nu se aplica tratamentul corespunzator, poate fi mortala.
Boala apare in decurs de 7-14 zile de la contaminare. Daca timp de o saptamina de la aparitia simptomelor persoana contaminata nu se prezinta la medic, atunci sansele de salvare sint foarte reduse. Tratamentul este foarte scump (de ordinul milioanelor de lei) si de durata. (Gabrian BEJENARU)

Comentarii