Agonie la Spitalul Judetean

vineri, 18 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Agonie la Spitalul Judetean

Dupa mai mult de o saptamina de negocieri, ieri, Spitalul Judetean Vaslui si CJAS au semnat contractul de furnizari servicii medicale. Conducerea spitalului a reusit sa mai obtina inca 500 de milioane de lei, pe linga cele 2,8 miliarde, cit a oferit initial CJAS.
"Hotarirea a fost dificil de luat deoarece fondurile alocate sint mult sub necesarul spitalului, dar daca nu semnam contractul spitalul trebuia inchis", ne-a spus dr. Mircea Zavate, directorul Spitalului Judetean.
Pentru ca cea mai mare unitate spitaliceasca din judet sa reziste cu bugetul alocat de CJAS – 3,3 miliarde de lei lunar – membrii CA au hotarit: sa nu mai faca angajari; sa reduca sporurile acordate personalului din dispensarele rurale, sporurile de tura si de simbata si duminica; sa reorganizeze sectiile.
Lipsa fondurilor la spital ii va afecta si pe vasluieni. Incepind de astazi, cei care vor dori sa-si viziteze cunostintele internate, in afara orelor stabilite pentru vizita, 14-16, vor trebui sa plateasca o taxa de 10.000 de lei.
"Ne-am gindit sa impunem aceasta taxa atit in scopul de a mai acoperi niste cheltuieli dar si pentru a incerca sa-i mai disciplinam pe vizitatorii nostri, care confunda spitalul cu stadionul. La un bolnav nu vine o persoana, ci toata scara blocului sau jumatate de comuna. De multe ori sint situatii cind intr-un salon sint mai multi vizitatori decit bolnavi", ne-a spus dr. Zavate. El a precizat ca nu este exclus ca, in situatia in care CJAS nu va aloca mai multi bani spitalului vasluian, sa se treaca si la reduceri de personal.
Pentru acordarea lichidarii pe ianuarie, in urma deciziilor luate de CA, trebuie refacute statele de plata. De aceea, salariile vor fi platite cel tirziu luni. Personalul medico-sanitar vasluian va primi lefurile marite, conform protocolului incheiat pe 24 ianuarie intre Sanitas si CA.
"Vor aparea probleme, pentru ca avem datorii foarte mari"
Dupa scaderea cheltuielilor de personal din bugetul acordat spitalului vasluian, ramin foarte putini bani pentru aprovizionarea cu medicamente, alimente, materiale sanitare etc. Ieri, Spitalul Judetean a ramas fara combustibil si de aceea mincarea s-a facut la plite electrice, iar bolnavii au stat cu paturi pe ei.
"Cu mari interventii, astazi (ieri, n.r.) am reusit sa mai primim ceva combustibil. Aprovizionarea cu alimente se face cu greutate deoarece furnizorii nu mai vor sa dea pe datorie. Deocamdata, la medicamente mai avem ceva din stocuri, dar se vor termina si ele si vor aparea probleme, pentru ca avem datorii foarte mari", a spus Zavate.
El a mai precizat: "In situatia in care CJAS nu va reusi sa isi indeplineasca functia principala pe care o are, aceea de a colecta fonduri si finantarea va merge in acelasi ritm ca pina acum, cred ca sistemul va falimenta pentru ca, incet, incet, furnizorii nu mai vor sa dea pe datorie, iar alte surse de finantare nu exista. Surse de unde se mai pot scoate bani, dar care pina acum nu au fost folosite, sint. Peste 50% din activitatea noastra se refera la populatia de la sate, care pina acum nu a platit nimic la CJAS, la populatia asistata social pentru care Ministerul Muncii ar trebui sa ne plateasca etc. Insa, fara o implicare mult mai mare a CJAS in colectarea fondurilor, nu avem sperante de supravietuire."
Salvarea vine gratis doar la urgente
Ieri dimineata, Sectia neurologie a solicitat o salvare de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Vaslui, pentru a transporta un bolnav la Iasi. Insa, masina a venit doar la insistentele conducerii spitalului si ale Directiei de Sanatate Publica (DSP). Motivul: intre Spitalul Judetean si SJA nu s-a incheiat inca un contract. Conducerea SJA Vaslui a solicitat intrarea in relatii contractuale cu spitalul vasluian, asa cum cere Legea asigurarilor de sanatate, pentru plata serviciilor de ambulanta in afara urgentelor.
"Apar o serie intreaga de evenimente neplacute in ceea ce priveste interpretarea urgentelor. Sintem unica tara in lume in care SJA este finantat de CJAS si de aici rezulta toate necazurile. Sintem in discutii cu SJA, intrucit dumnealor ne solicita niste preturi pentru serviciile de ambulanta, in afara urgentelor. Este vorba de transportul unor bolnavi pentru consultatii intersectii, pentru diverse analize etc., costuri pe care noi nu le putem achita. Dar poate ca reusim sa cadem la o intelegere, deoarece SJA functioneaza pe teritoriul nostru si, in schimbul chiriei, apei, luminii, caldurii etc., a serviciilor care le acordam noi, in contrapartida, sa ne faca aceste transporturi", a mai spus Zavate.
El a mai precizat ca, pentru a mai aduna ceva bani pentru spital, conducerea incearca sa incheie contracte cu diverse unitati pentru serviciile oferite de bucataria si spalatoria spitalului. Deocamdata, acest proiect este in faza de studiu. (Laura GRASU)

Comentarii