Bolnavii de cancer au ramas fara medicamente

luni, 17 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Bolnavii de cancer au ramas fara medicamente

De mai bine de doua luni, in farmacia Ambulatoriului de specialitate din Vaslui (fosta Policlinica) nu se gaseste Aminoglutetimid, medicament indispensabil bolnavilor cu neoplasm (cancer) mamar cu metastaze. Mai mult, de pe 27 martie, in aceeasi farmacie nu mai erau decit 100 de tablete de Fortral (doza unui pacient pe o zi este de 1-4 tablete) si 100 de Tramadol, cantitate total insuficienta pentru tratarea celor 2.047 de bolnavi de cancer aflati in prezent in evidenta Cabinetului de oncologie din cadrul Ambulatoriului de specialitate Vaslui.
Dupa cum ne-a spus dr. Dan Petrovici, medic specialist oncolog, medicatia specifica acestei boli este finantata pe doi cai: pentru tratamentul cronic, banii vin de la Ministerul Sanatatii (MS) printr-un program de sanatate, iar pentru tratamentul simptomatic se primesc bani de la Casa de Asigurari de Sanatate.
Intr-o scrisoare remisa redactiei noastre, dr. Petrovici a precizat ca, in ianuarie, s-au alocat pentru medicamente doar 28,2 milioane de lei, iar in februarie, 24,6 milioane: "Se stie ca durerea in cancer este cumplita. Daca nu-i putem vindeca, sintem datori ca macar sa le alinam suferinta acestor oameni ce-si poarta singuri crucea. Mi se pare inuman a nu se putea asigura medicatia gratuita, conform legii."
"Nu pot sa cred ca DSP are intentia de a se imbogati tocmai pe seama bolnavilor oncologi"
Dr. Petrovici a mai mentionat ca pacientii cu cancer trebuie sa plateasca si analizele efectuate in laboratorul DSP Vaslui. Pina acum, aceste analize erau gratuite: "Bolnavii cu neoplasm bronho-pulmonar trebuie sa faca lunar «antibiograma din sputa», pentru a controla suprainfectia secundara in bolile neoplazice, iar cei cu neoplasm de vezica urinara si prostata – «urocultura». Daca pina la sfirsitul lunii martie am avut cu domnul director adjunct al DSP Vaslui – dr. Adrian Chirosca – o intelegere, acordind acestor bolnavi gratuitatea acestor analize, dumnealui intelegind partea umana a acestui aspect, fapt pentru care tin sa-i multumesc personal in mod deosebit, cu stupoare vad ca acest lucru este astazi imposibil si nu pot sa cred ca DSP are intentia de a se imbogati tocmai pe seama bolnavilor oncologi."
Dan Petrovici a spus ca a ales aceasta cale, de a trimite cotidianului nostru o scrisoare deschisa, "sperind ca prin aceasta voi sensibiliza pe cei in masura de a raspunde si rezolva aceasta problema in termen de maximum 30 de zile de la publicarea unui articol in presa. Am ales aceasta solutie extrema deoarece mi se pare inca o data nefiresc ca eu, in calitate de medic, sa am discutii neprincipiale cu bolnavii, spunindu-le ca trebuie sa-si cumpere medicamente din pensia lor mizera si sa-si plateasca analizele, iar ei sa-mi reproseze ca boala neoplazica beneficiaza de tratament gratuit si ca platesc si cei 7% pentru sanatate."
In primele doua luni din 2000, cancerul a ucis 64 de vasluieni
In primele doua luni ale acestui an, in afara bolnavilor aflati in evidenta Cabinetului de oncologie din cadrul Ambulatoriului de specialitate Vaslui, au mai aparut 66 de cazuri. In aceeasi perioada, au murit din cauza acestei boli necrutatoare 64 de oameni. De altfel, in Romania, cancerul ocupa locul doi in ce priveste cauza de deces.
In judetul nostru, bolnavii de cancer, in masura posibilitatilor, sint investigati in unitatile sanitare specifice. Pacientii care se afla in stadii avansate si prezinta si alte afectiuni sint dirijati in clinici universitare, de obicei la Iasi, dupa care, in functie de gravitatea bolii, se fac tratamente in sectiile de oncologie de la Spitalul judetean Vaslui si de la Spitalul municipal Birlad, urmind ca dupa aceea sa fie sub supravegherea personalului din Ambulatoriu.
Medicii spun ca depistarea cancerului in stadiu incipient are sanse de vindecare de 85%. Cu cit tumorile sint mai vechi, cu atit tratamentul este mai putin eficace. De aici reiese importanta prezentarii la medic imediat dupa observarea unor simptome care adesea sint slabe, dar necesita actiune prompta: schimbari in functiile intestinelor si vezicii urinare; rani, iritatii, umflaturi care nu se vindeca; singerari sau secretii neobisnuite; ingrosari, umflaturi sau noduli in sin sau in alta parte; indigestie sau dificultate la inghitire; schimbari evidente in aspectul negilor sau alunitelor; tuse suparatoare sau raguseala persistenta; pierdere nemotivata in greutate; aversiune nemotivata pentru carne si piine. (Laura GRASU)

Comentarii