In pragul catastrofei epidemiologice

luni, 20 decembrie 1999, 00:00
4 MIN
 In pragul catastrofei epidemiologice

Ca o avertizare sinistra, la Birlad, un baietel de 9 ani este suspect de poliomielita cu paralizia membrului inferior drept. Insa medicii de familie refuza sa faca vaccinarile la copiii care nu sint inscrisi pe listele lor. Motivul este unul singur: nu sint platiti pentru acest lucru.
"O sa avem morti pe care se vor lua bani"
Din cauza legislatiei actuale din domeniul sanitar, incoerenta si ambigua, este posibila aparitia, in scurt timp, a unor grave epidemii de poliomielita, rujeola, difterie, tetanos, hepatita B etc.
Aparitia tuturor acestor boli poate fi combatuta printr-o metoda foarte simpla: vaccinarea, care, in tara noastra, este obligatorie si gratuita, intrucit are o mare importanta in tinerea sub control a bolilor infecto-contagioase prezentate mai sus. Insa, trecerea la sistemul asigurarilor de sanatate, care a impus privatizarea retelei medicale primare si aparitia medicilor de familie, a generat o problema foarte grava.
Pina acum, medicii de dispensare aveau teritorii bine stabilite in care raspundeau de planificarea, efectuarea, raportarea si evaluarea modului de realizare a programelor de imunizari si evaluare a starii de sanatate a populatiei. In urma privatizarii retelei medicale primare, in judetul Vaslui, circa o treime din populatia care trebuie vaccinata nu a fost cuprinsa pe listele medicilor de familie. Medicii de familie refuza, pe buna dreptate, efectuarea vaccinarilor la persoanele care nu sint pe listele lor, din cauza ca nu sint platiti de CJAS Vaslui pentru aceasta activitate.
"Greseala este la nivel national. Am pus caruta inaintea boilor. Activitatea trebuia organizata inainte, pentru ca o sa ramina oameni neconsultati, nevaccinati. O sa avem morti pe care se vor lua bani", a declarat un medic de familie din Birlad, in cadrul unei intilniri cu conducerile Directiei de Sanatate Publica (DSP) si Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui.
Valentin Costinescu, director general la CJAS Vaslui, a declarat ca nu exista forma legala pentru plata vaccinarilor.
"Nu mi se pare normal si nici moral ca acesti copii sa fie lasati prada unor eventuale imbolnaviri", ne-a declarat medicul primar epidemiolog Ioan Buzdugan.
Sefii discuta pe sanatatea oamenilor
Pentru rezolvarea acestei situatii, luna trecuta, intre conducerile DSP si CJAS Vaslui a fost semnat un protocol: DSP s-a angajat sa ofere medicilor de familie mijloacele necesare vaccinarilor si sa stabileasca teritoriul in care fiecare doctor va raspunde de efectuarea programelor de imunizari si evaluarea starii de sanatate a populatiei, iar CJAS s-a angajat sa plateasca aceste servicii. Protocolul va putea insa sa intre in vigoare numai dupa ce va fi avizat de Ministerul Sanatatii (MS) si CNAS.
Pina la aceasta ora, doar DSP Vaslui a obtinut aprobarea forului sau superior, MS. Conducerea CJAS Vaslui motiveaza ca nu a facut demersurile necesare pentru a obtine avizul CNAS. Motivul ne-a fost explicat de Costinescu: "Dr. Chirosca (n.r. – director adjunct la DSP Vaslui) mi-a spus ca «daca voi semnati asta si cadeti de acord cu noi si va angajati sa ne ajutati cu banii, rezolv eu la CNAS si la MS». N-am primit pina acum protocolul vizat de CNAS."
Adrian Chirosca ne-a spus ca a fost la Bucuresti pentru a discuta cu Alexandru Ciocilteu, presedintele CNAS, insa acesta era plecat din tara: "I-am lasat protocolul dr. Mircea Popa, director general in MS, urmind ca el sa-l discute cu dr. Ciocilteu. E mai usor sa cobori un etaj decit sa faci un drum Vaslui – Bucuresti. Am inteles ca a fost discutat, dar cei de la CJAS Vaslui trebuie sa actioneze in continuare pentru a putea gasi calea legala de finantare. Asta nu mai este treaba mea."
Chirosca ne-a mai spus ca, pentru rezolvarea acestei situatii, "ce tinde sa devina exploziva", a solicitat si sprijinul Prefecturii si Consiliului Judetean (CJ) Vaslui.
Daca cele doua institutii sanitare din judete nu se vor grabi sa obtina aprobarile necesare pentru intrarea in vigoare a acestui protocol, este posibil ca, in cel mai scurt timp, sa asistam la aparitia unor epidemii cu urmari foarte grave in rindul populatiei. Fara a avea vreo vina, cei mai afectati vor fi copiii.
"Daca nu se rezolva aceasta situatie, consecintele, as putea spune, vor fi dezastruoase pentru populatia judetului nostru. Fiecare copil are nevoie de dragostea parintilor, de aparare si de vaccinare. Parintii, chiar daca nu sint inscrisi pe listele medicilor de familie, trebuie sa mearga la cabinetele medicale pentru vaccinarea copiilor atunci cind sint programati. Imi este greu sa cred ca medicii nu-i vor vaccina", ne-a declarat dr. Buzdugan.
El a tinut sa precizeze ca, in cadrul programului national de imunizari, este fixata o schema de vaccinare pentru copii si adolescenti, pe care o prezentam in tabelul alaturat.
Un exemplu cutremurator
Un baietel de 9 ani din Birlad a fost internat recent la Iasi din cauza ca este suspectat ca sufera de poliomielita cu paralizia membrului inferior drept. Daca diagnosticul va fi confirmat, baietelul va ramine invalid. Cauza imbolnavirii: nu i-au fost administrate toate dozele de vaccin corespunzatoare virstei.
MS tocmai a raportat Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) ca, la inceputul anului 2.000, poliomielita cu virus salbatic va fi lichidata pe teritoriul tarii noastre. De altfel, in perspectiva imediata, aceasta boala va fi eradicata pe intreg globul. Daca, bineinteles, toata lumea va fi vaccinata. (Laura GRASU)

Comentarii