Pacientii spitalelor vor plati si analizele

vineri, 25 august 2000, 23:00
3 MIN
 Pacientii spitalelor vor plati si analizele

Rezultatele reformei sanitare lovesc inca o data in pacienti. Dupa ce ca sint obligati sa cotizeze in fiecare luna cu 7% din venituri la Fondul de sanatate, desi serviciile medicale lasa de dorit, acum trebuie sa plateasca si investigatiile paraclinice si analizele de laborator.
Pina in aceasta saptamina erau obligati sa plateasca pentru analizele de laborator numai pacientii care solicitau fara sa aiba recomandare de la medicul de familie sau de la un medic specialist.
Dr. Catalin Angheluta, seful Ambulatoriului de specialitate al Spitalului de adulti Birlad, ne-a declarat: "In baza contractului incheiat saptamina trecuta cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, ambulatoriul beneficiaza de o finantare lunara de aproximativ 109 milioane de lei. Banii sint insuficienti. Din fondurile respective nu vom putea asigura investigatiile paraclinice decit la primii 3-4 pacienti pe zi. Care vor veni dupa aceea ii vom pune sa plateasca, daca vor analize sau radiografii. Am primit o lista cu investigatiile paraclinice si analizele de laborator si tarifele acestora decontate de casa de asigurari pe care am dat-o la multiplicat. O parte dintre tarife s-au majorat. Vrem sa afisam lista ca oamenii sa stie ce-i asteapta."
Medicul Gica Purnavel, seful laboratorului Spitalului de adulti Birlad, ne-a precizat: "Preturile sint mari pentru puterea economica a populatiei. Batrinii sint cei mai defavorizati. Multi vin si incep sa ne spuna cum isi impart pensiile mici pe care le primesc si ca nu au de unde sa plateasca pentru analizele recomandate de medic. Nu putem sa le spunem decit ca daca nu achita contravaloarea analizelor nu avem cu sa le facem."
La Vaslui, doar 20 de pacienti investigati gratuit zilnic
Si Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judetean Vaslui a limitat numarul investigatiilor gratuite care se fac zilnic. Fiecarui medic de familie i-a fost trimisa cite o nota informativa prin care li se face cunoscut ca numarul celor care pot fi trimisi pentru investigatii este limitat, asa cum limitata este si suma in care trebuie sa se incadreze fiecare pacient.
Citam din nota respectiva: "Va propunem ca, din totalul analizelor pe care Casa de Asigurari le plateste, sa alegeti numai pe acelea strict necesare pentru confirmarea diagnosticului si care sa se incadreze in suma de 120.000 de lei."
Din cauza noilor preturi pentru investigatii, laboratorul le va putea "lucra" doar pentru 20 de bolnavi pe zi; daca bolnavul necesita un numar mai mare de analize, acestea se vor putea efectua doar contra cost.
Daca analizam mai bine continutul notei, putem constata ca medicii de familie au dreptul la 30% din numarul de investigatii gratuite facute zilnic, restul de 70% revenind medicilor specialisti. Astfel, toti medicii de familie din Vaslui si din localitatile arondate pot trimite zilnic doar 6 bolnavi care vor beneficia gratuit de serviciile laboratorului.
Se vor presta servicii tuturor bolnavilor de diabet, indiferent daca au sau nu trimitere.
Tarifele s-au dublat si chiar triplat
Conform listei aprobate de CJAS, pretul analizelor de laborator variaza intre 10.000 de lei (analiza pentru stabilirea vitezei singelui – VSH) si 180.000 de lei (pentru aflarea configuratiei cromozomilor – cariotip).
De exemplu, un exudat nazal s-a scumpit de la 37.000 lei cu 3.000 lei, iar un VDRL (analiza penru depistarea sifilisului), s-a scumpit de cinci ori, ajungind la 50.000 lei.
Preturile celor mai uzuale investigatii si analize sint: 60.000 de lei – coprocultura, 70.000 de lei – electroforeza proteinelor serice, 30.000 de lei – sumar de urina, 100.000 – testarea HIV, 75.000 – urocultura + antibiograma.
Tarifele serviciilor radiologice pornesc de la 30.000 de lei, cu cit se poate face o radiografie dentara. In cazul radiografiilor, bolnavii erau obligati sa achite contravaloarea filmelor. Acum se plateste costul integral. O radiografie panoramica costa 100.000 de lei. Pentru o radiografie medicala (MRF) se platesc 16.113 lei. Pretul unei ecografii abdominale a crescut de la 70.000 la 119.952 de lei. O radioscopie cardiopulmonara costa 74.272 de lei. Pentru radiografia coloanei vertebrale, fara coloana cervicala, pacientul trebuie sa plateasca 185.035 lei.
Cadrele medicale cred ca numarul celor care vor veni sa se "caute de sanatate" va scadea drastic, daca nu se va renunta la plata analizelor. Oamenii vor sta acasa pina cind boala li se va agrava si vor ajunge in spital in stare critica. Ei nu vor putea fi ingrijiti corespunzator nici in spital, pentru ca din cauza crizei financiare aprovizionarea unitatilor sanitare este deficitara din toate punctele de vedere.
Intrebarea este: de ce mai cotizam la Fondul asigurarilor de sanatate? ( Carmen STEFANESCU, Ana JITARITA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii