Slalom printre licee

marți, 18 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Slalom printre licee

Ieri, 18 iulie, s-a incheiat prima etapa a examenului de admitere la liceu. Conform unui nou ordin emis de Ministerul Educatiei Nationale (MEN), in acest an admiterea in clasa a IX-a se face fara examen, in trei etape: intre 15-18 iulie, 20-22 iulie si 24-26 iulie, pe baza mediei de la capacitate si a mediei generale din cei patru ani de gimnaziu.
Comparativ cu anii anteriori, aceasta noua forma de accedere in liceu a "rezolvat" mult mai rapid problema ofertei liceale.
In aceasta vara, institutiile care de obicei ramineau cu locuri disponibile dupa clasicul examen de diferentiere a candidatilor, si-au completat aproape in intregime locurile chiar din prima etapa.
Ieri, la ora 14, liceele din Negresti, Zorleni, Murgeni si Codaesti mai aveau foarte putine locuri neocupate.
De asemenea, in acest an a crescut enorm rolul parintilor, care, practic, au preluat stresul copiilor lor, fiind obligati sa gindeasca rapid care sint sansele reale ale acestora, daca sa retraga sau nu dosarul si sa se inscrie in alta parte etc.
Daca pentru elevii cu medii mari, de peste 9, emotiile au fost mici sau au lipsit (exceptindu-i pe cei ce au optat pentru matematica-informatica la "Kogalniceanu" si "Codreanu"), cei cu medii sub 7,50 au stat intr-o permanenta asteptare, trecind de la extaz la agonie. Totusi, copii cu medii mici, dar care si-au calculat bine sansele, au optat pentru un liceu mai putin "cotat", dar si-au asigurat astfel un loc in clasa a IX-a.
Bineinteles ca au existat voci pro si contra fata de admiterea 2000. O parte dintre profesorii de gimnaziu afirma ca ar fi trebuit anuntat acest pas cu mult timp in urma: "Cred ca acest sistem a fost pus in aplicare prea devreme, in defavoarea elevilor, care ar fi trebuit sa fi stiut chiar din clasa a V-a. Poate ca nu ar fi fost rau daca MEN ar fi aplicat aceasta noua forma de admitere cu cei care au terminat in acest an clasa a V-a, carora li s-a prelungit perioada de gimnaziu cu inca un an si au fost anuntati in acest sens."
Un profesor de liceu a declarat ca mai eficient ar fi fost ca in prima zi sa se inscrie cei cu mediile intre 9-10, a doua zi cei cu 8-9, a treia zi 7-8 s.a.m.d., pentru ca s-ar fi eliminat stresul celor care s-au vazut eliminati in ultima zi.
Parintii, care in aceste zile au luat cu asalt liceele si care in acest an s-au vazut in postura de candidati, comentatau in fel si chip despre micile "smecherii" care s-ar fi facut, dar, din pacate, fara a avea probe. Cica pilosii s-au inscris verbal la un liceu cu locuri libere, raminind pina la ora de inchidere si pe locurile pe care stateau pe "muchie".
Oricum, prima etapa, din "examenul parintilor" in clasa a IX-a a luat sfirsit si majoritatea locurilor au fost ocupate. Urmeaza ca in cea de-a doua etapa, "bataia" sa se faca pe cele citeva locuri de liceu din rural (care pot asigura un transfer ulterior) si pe scolile profesionale (partial ocupate).
Cele mai multe locuri au ramas la scolile complementare de ucenic. Cei care nu au reusit la liceele din localitatile urbane mai au ceva sanse la liceele si grupurile scolare din judet.
Pentru cei picati, locuri doar la tara
Ieri, la amiaza, la liceele si grupurile scolare din judet mai erau ceva locuri libere. Deja, foarte multi elevi picati la liceele din cele trei municipii incepusera sa-si faca aparitia aici.
La Grupul Scolar Negresti, pina la ora 16, erau ocupate mai toate cele 175 de locuri. La profilul Mecanica, unde ultima medie de admitere era 5.57, mai ramasesera 4 locuri, iar la profilul Agricol – ultima medie 5.58 – mai erau 14 locuri neocupate.
La Scoala Profesionala a aceleiasi institutii, pe cele 175 de locuri erau inscrisi doar 70 de elevi, dintre care numai 25 cu diploma de capacitate.
Din cele 100 de locuri ale liceului din Murgeni erau ocupate doar 72 (ultima medie 5.67). Pentru cele 28 de locuri ramase la specializarea Tehnicieni veterinari incepusera deja sa apara primele dosare ale copiilor respinsi la liceele din Birlad.
Si la liceul Zorleni mai erau 2 locuri, pe cele 125 – la profilurile Economic si Industrie alimentara – fiind inscrisi 123 de elevi, ultima medie de admitere – 5.41. Directorul liceului ne-a spus ca se asteapta noi dosare, avind in vedere faptul ca la liceele din orase nu mai erau locuri.
Nici cele 100 de locuri la profesionala nu erau ocupate in totalitate: ieri, la amiaza, mai erau peste 50 de locuri, cea mai solicitaa fiind meseria de sofer, mecanic auto.
Pe cele 50 de locuri ale liceului din Codaesti erau inscrisi 26 de elevi. Locuri mai ramasesera la filologie si chimie-biologie; ultima medie era, tot ieri, 5.78. (Ana JITARITA, Paul TEODOR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii