Spitalul Judetean moare incet, dar sigur

miercuri, 16 februarie 2000, 00:00
2 MIN
 Spitalul Judetean moare incet, dar sigur

Ieri, personalul Spitalului Judetean Vaslui ar fi trebuit sa primeasca lichidarea pe ianuarie, insa la casierie nu era nici un leu. Din aceasta cauza, o parte dintre cadrele medico-sanitare ameninta ca isi vor da demisia.
Situatia spitalului vasluian se inrautateste pe zi ce trece. Medicii si asistentii se pling ca nu mai au medicamente, materiale sanitare si ca mincarea pentru bolnavi a ajuns sa fie "mai mult decit o zeama lunga". Aprovizionarea cu zahar, orez, lapte, oua si alte alimente se face doar pentru o perioada scurta de timp, deoarece agentii economici nu vor sa mai dea pe datorie.
In Sectia de pediatrie, pentru hranirea copiilor de pina la un an sint folosite, in loc de biberoane, sticle de suc imprumutate de la magazinele aflate in curtea spitalului.
In plus, in cel mai scurt timp, este posibil ca bolnavii sa stea imbracati cu haine groase. Combustibilul din stoc ajunge doar pentru cel mult patru zile si nimeni nu mai da pe datorie.
Mircea Zavate, directorul spitalului, s-a dus ieri la Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru a incerca sa rezolve problema. Astazi, toti membrii Consiliului de Administratie (CA), impreuna cu sefii de sectii au fost convocati intr-o sedinta pentru a lua o decizie.
De partea cealalta, CJAS Vaslui a hotarit sa nu mai dea nici un ban spitalului vasluian daca nu se semneaza contractul de furnizari servicii medicale spitalicesti.
Medicii si asistentii nu sint de acord cu semnarea contractului, chiar daca nu-si vor lua salariile. Ei spun ca nu se poate sa li se impuna realizarea a doar 12.149 de zile de spitalizare pe luna, intrucit numarul de pacienti este foarte mare si cazuistica cu care se confrunta Spitalul Judetean este diversa.
In acelasi timp, CJAS spune ca nu are de unde sa dea mai multi bani spitalului vasluian, intrucit majoritatea agentilor economici nu isi platesc polita de asigurari de sanatate.
"Nu putem externa bolnavii cind vrem noi, ci in functie de tratamentul care se impune. La noi vin multi bolnavi de la alte spitale din judet si nu putem sa nu-i primim si sa le spunem ca nu ni se dau bani pentru a-i trata. Raspunde CJAS daca un bolnav moare pentru ca i s-a intrerupt tratamentul si a fost trimis acasa? Nu poti negocia viata unor oameni", a spus unul dintre medici.
Coform informatiilor furnizate de Compartimentul Statistica, din cadrul Spitalului Judetean, in ianuarie 2000 au fost realizate 27.561 de zile de spitalizare. Dar CJAS Vaslui a calculat si a hotarit ca nu poate plati Spitalului Judetean decit pentru 12.149 de zile de spitalizare.
Cert este ca, daca nu se ajunge la o intelegere, cea mai mare unitate spitaliceasca din judet va fi inchisa sau va functiona doar 10-12 zile pe luna. (Laura GRASU)

Comentarii