UPDATE: Al doilea caz de West Nile, confirmat la Iasi

luni, 06 septembrie 2010, 23:07
2 MIN
 UPDATE: Al doilea caz de West Nile, confirmat la Iasi

In Iasi a fost inregistrat la inceputul acestei saptamini primul caz de meningita virala West Nile. Pacientul este un barbat de 32 de ani dintr-o localitate din apropierea municipiului. Acesta a fost internat in Spitalul de Boli Infectioase din Iasi pe data de 31 august dupa ce a acuzat febra, cefalee si dureri musculare.

"Simptomele pacientului indicau prezenta virusului West Nile, astfel ca s-au facut investigatiile necesare in acest tip de afectiune. Punctia lombara a relevat modificarea constantelor biologice ale lichidului cefalo-rahidian evocatoare pentru meningita virala", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, managerul spitalului.

Barbatul a fost singurul din familia sa care a manifestat simptome ale bolii si a ajuns la spital. Cel mai probabil a fost intepat de un tintar care i-a transmis virusul in timp ce era la pescuit pe o balta din localitatea de domiciliu.

"Diagnosticul virusologic, comunicat de Institutul Cantacuzino in cursul zilei de 6 septembrie, a confirmat prezenta virusului West Nile, acesta fiind primul caz diagnosticat in judetul Iasi", a precizat Marius Voicescu, purtatorul de cuvint al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Cum sa prevenim

Medicii spun ca evolutia pacientului sub tratamentul specific este favorabila, barbatul urmind a fi externat in cel mult doua-trei zile. "Pacientul se simte foarte bine si deja vrea acasa. Va mai ramine insa citeva zile in spital pentru a evita orice posibile complicatii. Este vorba de un caz izolat care a aparut cind inca era vreme calda. Avind in vedere temperaturile scazute din ultimele zile, cel mai probabil nu vom mai avea astfel de imbolnaviri", a mai spus dr. Hurmuzache.

Initial, medicii din spital trimisesera doua probe pentru a fi analizate, insa a doua a avut un rezultat negativ, barbatul de 32 de ani fiind singurul confirmat cu meningita virala West Nile.

Medicii le recomanda iesenilor sa ia totusi masuri de protectie evitind expunerea la tintari prin purtarea de imbracaminte cu mineci lungi si pataloni lungi in zonele cu tintari. De asemenea, trebuie impiedicata patrunderea tintarilor in casa si este necesara utilizarea substantelor chimice care ii omoara. In cazul in care apar anumite simptome, iesenii trebuie sa se prezinte imediat la medicul de familie, care ii va indruma daca e cazul la Spitalul de Boli Infectioase.

Simptomele care ar trebui sa le atraga atentia iesenilor sint febra constanta peste 39°C, cefalee, o stare generala alterata, dureri musculare. De asemenea, specifica acestei afectiuni este si starea de voma, fara a fi fost prezenta greata. In acelasi timp, pacientul cu meningita West Nile sufera de fotofobie, alegind instinctiv intunericul. Boala nu se poate transmite decit de la tintar la om, astfel ca riscul unei epidemii este mult mai mic decit in cazul altor boli infectioase.

Comentarii