„Lampa cu caciula” a cistigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance

duminică, 28 ianuarie 2007, 18:09
3 MIN
 „Lampa cu caciula” a cistigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Sundance

Filmul lui Radu Jude are in palmares si Marele Premiu la festivalul de la Bilbao, Trofeul DaKINO, premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj, obtinut la Festivalul Filmului Est-European de la Cottbus sau Marele Premiu pentru scurtmetraj, la festivalul de la Montpellier. Saptamina trecuta, "Lampa cu caciula" a luat si premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la festivalul de la Trieste.

Potrivit producatorului Ada Solomon, premiul de la Sundance si cel de la Bilbao "califica filmul in cursa pentru Oscarurile pentru scurtmetraj".

Mai mult, filmul a atras atentia si unor "distribuitori americani care si-au aratat interesul in a prelua distributia filmului pe piata nord-americana, agenti americani il curteaza deja pe Radu, inclusiv Focus Features (companie care distribuie pelicule ca "Brokeback Mountain – o iubire secreta", "Proasta crestere"/"La Mala education", "Prietenie Absoluta"/"The Constant Gardner" sau "Stralucirea eterna a mintii neprihanite"/"Eternal Sunshine of the Spotless Mind")", a spus producatorul Ada Solomon pentru NewsIn.

De succesul scurtmetrajului va beneficia si viitorul lungmetraj al lui Jude, "Principii de viata", respins la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) in 2006, dar si scurtmetrajele "Testimonail" si "Poveste de Craciun", de asemenea respinse de juriul CNC, a spus Solomon.

Pentru "Lampa cu caciula", urmeaza Santa Barbara, Afi Dallas, Rotterdam, Fribourg si „vom mai vedea ce", a descris Solomon programul de festivaluri internationale al scurtmetrajului premiat la Sundance.

Radu Jude a mai regizat scurtmetrajele "Problema" (2001), "Corp la corp" (2003), "Marea Neagra" (2003), documentarul "Domnul Popescu" (2003) si scurtmetrajul "O zi lunga" (2004).

Lungmetraje despre Mexic si Brazilia au cistigat cele mai mari premii la Sundance

"Padre Nuestro", o poveste despre un imigrant ilegal din Mexic in SUA, a cistigat, simbata seara, Marele Premiu al juriului la cel mai mare festival independent de film din SUA, Sundance, la categoria drama, iar "Manda Bala", despre coruptia din Brazilia, la categoria documentar, potrivit Reuters.

Directorul festivalului Geoffrey Gilmore a numit 2007 un "an decisiv", datorita numarului mare de subiecte abordate, dar si calitatii celor aproximativ 120 de lungmetraje si 80 de scurmetraje independente ce au rulat in festival.

"Din foarte multe motive, este un lucru exceptional daca ne gindim cite (dintre filmele prezentate la Sundance – n.r.) vor intra pe piata, cit de variate au fost subiectele si cit de maturi cineastii", a spus Gilmore.

Juriile festivalul Sundance dau premii si pentru filmele internationale, iar trofeul World Cinema, la categoria drama (lungmetraj), a revenit, in 2007, peliculei din Israel  "Sweet Mud", despre un baiat din anii ’70, obligat sa-si intretina mama bolnava mintal, iar la categoria documentar, filmului din Danemarca "Enemies of Happiness", ce spune povestea vietii unei femei politician din Afganistan.

La Sundace si publicul isi voteaza filmele favorite pe parcursul celor 10 zile de festival, iar, in 2007, premiul la categoria drama a revenit unui film despre razboiul din Irak, "Grace is Gone", cu John Cusack, pelicula ce a cistigat si premiul pentru scenariu, acordat lui James Strouse.

Strouse a spus ca pe parcursul festivalului i s-a cerut sa explice daca a vrut ca filmul sau sa fie considerat o declaratie politica, dar scenaristul a raspuns ca este pur si simplu vorba despre familiile celor care si-au pierdut viata in razboi. "Pierderile cauzate de acest razboi familiilor care au ramas in urma transcend dogma politica", a spus Strouse.

"Grace is Gone" nu a fost singului film despre conflictul din Irak laureat la Sundance. Si juriul categoriei documentar a acordat un premiu special peliculei de non fictiune "No End in Sight", despre greselile strategice facute de americani in Irak.

Publicul a premiat, la categoria documentar, pelicula "Hear and Now", regizata de Irene Taylor Brodsky, iar in sectiunea World Cinema, premiul publicului, la categoria documentar, a revenit filmului britanic despre astronautii misiunii Apollo, "In the Shadow of the Moon", iar la categoria drama, musicalului irlandez "Once". (NewsIn)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii