Muzeu-gigant pentru expozitii de arta high-tech

duminică, 21 ianuarie 2007, 19:31
2 MIN
 Muzeu-gigant pentru expozitii de arta high-tech

Centrul National de Arta din Tokyo doreste sa "incarneze spiritul secolului XXI" si, de aceea, va fi deschis colectiilor din lumea intreaga, tinerelor talente si noilor provocari tehnologice, informeaza AFP.

Cladirea muzeului in sine este o provocare. Fatada ei e realizata din sticla "high-tech", iar suprafata de expozitie atinge 14.000 de mp. Muzeul, care a costat echivalentul a aproximativ 223 milioane de euro, este instalat in inima unuia dintre cele mai mari orase din lume, Tokyo, in cosmopolitul cartier Roppongi. Muzeul este dotat cu o biblioteca, mai multe cafenele si un restaurant menite, potrivit arhitectului, sa dea viata acestui centru de expozitii.

Un alt element de originalitate il reprezinta absenta oricarei expozitii permanente ceea ce, dupa parerea arhitectului sau,  face din Centrul National de Arta din Tokyo cel mai mare centru de expozitii din lume. "Muzeul nostru va fi deschis sa primeasca in salile sale oricand si orice expozitie japoneza sau straina – acest aspect imprevizibil, dublat de misiunea de a atrage tineri si noi artisti talentati, este principalul element de originalitate al muzeului nostru", a declarat, pentru AFP, arhitectul Kisho Kurokawa. "O astfel de misiune ar fi imposibila pentru Muzeul Louvre, dar este realizabila pentru noi. Cred ca asta inseamna noul spirit al secolului XXI", a explicat arhitectul.

Kisho Kurokawa a mai spus ca, in viitor, intentioneaza sa lanseze, in salile nou-inauguratului Centru National de Arta din Tokyo, expozitii cu proiectiile imaginilor unor opere de arta. Arhitectul vrea sa evite astfel dificilul proces de transportare a exponatelor din muzeele proprietare. Folosindu-se de tehnologia digitala, fotografii ale operelor de arta vor fi proiectate pe ecrane plate, asezate pe simeze.

"Daca privim originalul tabloului Mona Lisa este dificil sa distingem toate detaliile", ne asigura arhitectul. El spune ca oamenii vor putea sa profite de o imagine mai fidela a unui tablou daca aceasta este transmisa pe un suport digital decat daca ar vedea tabloul propriu-zis. Acesta este motivul pentru care muzeul doreste sa lanseze expozitii cu proiectiile imaginii unor opere de arta.

"In cazul in care vom putea crea o baza de date a exponatelor din muzeele lumii atunci Centrul National de Arta din Tokyo va deveni primul muzeu tehnologic", a mai adaugat Kisho Kurokawa. Singura piedica in acest moment, spune arhitectul, o reprezinta legislatia internationala privind protectia drepturilor de autor.

Kisho Kurokawa este si arhitectul Aeroportului international din Kuala Lumpur. Tot el a amenajat si o sectiune moderna in Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam. (NewsIn)

Comentarii