Adolescentii de azi: relatii sexuale intamplatoare si alcool in exces

marți, 20 septembrie 2011, 08:10
2 MIN
 Adolescentii de azi: relatii sexuale intamplatoare si alcool in exces

Prin urmare, parintii ar trebui sa nu-i mai invinuiasca pe adolescenti pentru atitudinile lor si sa le accepte capriciile ca pe o etapa necesara in dezvoltarea umana, relateaza Daily Mail.

Adolescentii sunt mult mai inclinati sa-si asume riscuri si sunt predispusi la atitudini agresive, relatii sexuale intamplatoare si alcool in exces, spune un studiu american.

Laurence Steinberg de la Temple University din Philadelphia a declarat: „Asumarea riscurilor in timpul adolescentei este normala, conditionata biologic si de neevitat. Nu putem face nimic in privinta asta. Asta tine de dezvoltare si are origini evolutive."

„Mai mult de 90% dintre adolescenti au avut parte in scoli de educatie sexuala si au fost informati despre riscurile consumului de droguri si ale sofatului imprudent. Cu toate acestea, cei mai multi dintre ei au relatii sexuale intamplatoare, consuma foarte mult alcool si conduc intr-un mod foarte imprudent", a adaugat el.

De asemenea, Steinberg a sugerat faptul ca societatea ar trebui sa gaseasca solutii practice pentru a contracara comportamentul adolescentilor, crescand preturile tigarilor, limitand accesul la alcool si usurand accesul la produsele contraceptive.

Un alt studiu condus de psihologul Jason Chein, care a masurat activitatea cerebrala a adolescentilor, a aratat ca acestia sunt predispusi sa-si asume riscuri in grup. Intr-un joc experimental, adolescentii care erau singuri s-au comportat intr-un mod similar cu cel al adultilor, insa au fost mult mai dispusi sa-si asume riscuri in momentul in care prietenii lor ii priveau.

De asemenea, conform unui alt studiu recent, comportamentul dificil din timpul adolescentei este un mecanism de supravietuire. Profesorul B.J.Casey, neurolog la scoala de stiinte medicale din New York, a studiat imageria cerebrala. „Ne-am obisnuit sa privim adolescenta ca pe o mare problema. Dar cu cat o studiem mai mult, cu atat ni se pare o perioada mai functionala si mai adaptativa. Ina dolescenta pui in practica exact acele aspecte de care ai nevoie."

Mai multe studii din anii ’70 ale Institutului National de Sanatate din SUA au descoperit faptul ca se petrec schimbari masive in creierul uman incepand cu varsta de 12-13 ani si pana spre 20 de ani. (Romania Libera)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii