Boagiu: E important ca s-a decis comasarea alegerilor, pentru a nu irosi banii publici

marți, 06 decembrie 2011, 14:14
2 MIN
 Boagiu: E important ca s-a decis comasarea alegerilor, pentru a nu irosi banii publici

"Este important ca am decis sa comasam alegerile, ceea ce in continuare se mentine pe linia deciziilor politice de a nu irosi banii publici. Restul deciziilor va vom comunica dupa ce coalitia va hotari", a afirmat Anca Boagiu.

Ea a facut aceste precizari la intrebarea referitoare la faptul ca UDMR a decis sa sustina comasarea alegerilor in conditiile mentinerii legii electorale si a numarului de parlamentari.

La randul sau, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat, marti, ca legea referitoare la comasarea alegerilor este una tehnica si nu are legatura cu reducerea numarului de parlamentari.

"Intotdeauna am sustinut revizuirea Constitutiei care obliga si referendumul la reducerea numarului de parlamentari. Comasarea nu are nicio legatura cu reducerea numarului de parlamentari, aceasta comasare este o lege tehnica, care va fi depusa de Guvern, prin care se va stabili modul in care se suprapun alegerile. Noi vrem sa modificam Constitutia si atunci categoric se va reduce numarul de parlamentari", a explicat Mircea Toader.

El a adaugat ca, daca si opozitia doreste reducerea numarului de parlamentari, atunci trebuie sa fie de acord cu revizuirea Constitutiei.

Intrebat in legatura cu faptul ca UDMR nu sustine reducerea numarului de parlamentari si revizuirea Constitutiei, Toader a spus: "Depinde ce se intampla cu revizuirea Constitutiei. Chiar daca dansii (cei de la UDMR – n.r.) nu sustin, cel mai mult ne trebuie ca PNL si PSD sa sustina".

In legatura cu faptul ca UDMR sustine mentinerea actualei legi electorale, Toader a mentionat: "UDMR a spus de la inceput, la negocierile din coalitie, ca sustin o forma de compensare, iar in actuala lege exista o compensare care probabil acopera doleantele dansilor".

Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, marti, sa sustina comasarea alegerilor locale cu parlamentare, in conditiile pastrarii sistemului electoral actual si a numarului de parlamentari, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca el sustine varianta asumarii raspunderii.

In 14 noiembrie, coalitia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari la 388 – 300 de deputati si 88 de senatori.

Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de comasare a alegerilor in 2012, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Surse din PDL au declarat, luni, pentru MEDIAFAX ca PDL a renuntat la varianta stabilita in coalitie, la propunerea UDMR, privind reducerea numarului de parlamentari la 388, dupa ce a constatat ca aplicarea unei asemenea formule avantajeaza UDMR, care ar castiga mai multe mandate de senatori.

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale si pentru proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ, cel mai probabil saptamana viitoare, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente. (Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii