Cianurile de pe Tisa – al doilea Cernobil?

luni, 14 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Cianurile de pe Tisa – al doilea Cernobil?

Cianura care s-a scurs de la uzina "Aurul" din Baia Mare in riul Somes, si ulterior in Tisa, a afectat si Iugoslavia, odata cu intrarea valului continind substanta nociva pe teritoriul acestei tari. Autoritatile iugoslave au luat masuri de protejare a populatiei interzicind pescuitul pe riul Tisa, si pe o portiune din Dunare cuprinsa intre kilometrul 1.232 si kilometrul 1.075, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului din tara vecina. O cantitate de aproximativ 600 de kilograme de peste mort a fost strinsa pina ieri, acesta urmind a fi distrus.
"In partea superioara a cursului sau, Tisa este un riu mort", scrie cotidianul sirb "Politika", in editia sa de ieri. Probele de apa recoltate de Directia Meteorologica au indicat si prezenta unor concentratii anormale de metale grele, ca plumbul si cuprul, scrie ziarul citat, "ceea ce indica pe linga o otravire acuta cu cianura a Tisei si una cronica cu metale grele". O analiza bacteoriologica completa a apelor Tisei va fi efectuata in urmatoarele patru zile, dar se presupune deja ca rezultatele acestei analize vor indica faptul ca Tisa este un riu mort, scrie "Politika".
Masuratorile efectuate pe parcursul iugoslav al Tisei indicau o scadere a concentratiei de cianura, in cursul diminetii de ieri, de la 0,13 miligrame la 0,07 miligrame intr-un interval de doua ore, dupa ce vineri, la intrarea valului de cianura pe teritoriul sirbesc se inregistrase un nivel maxim de 2 miligrame, de 20 de ori mai mult decit nivelul maxim admis de 0,01 miligrame la un litru de apa.
Simbata, autoritatile ungare responsabile cu apele au masurat, la Szeged, nivele ale concentratiei de cianura cuprinse intre 0,33 si 0,29 miligrame pe litru. Orasul Szeged este situat la 10 kilometri amonte de frontiera cu Iugoslavia. Conform estimarilor autoritatilor iugoslave, ieri, in jurul orei 04.00 dimineata, valul otravitor a ajuns la punctul de confluenta al Tisei cu Dunarea, de la Titel.
Ar mai putea fi si alte cauze
Subiectul poluarii Tisei cu cianura a fost prezentat in deschiderea jurnalelor de stiri de catre Euronews si CNN. Canalul americani de stiri CNN a prezentat, in cursul serii de simbata, stirea drept "cea mai mare catastrofa ecologica in Europa de la Cernobil". In cursul diminetii de ieri, CNN a prezentat si un reportaj realizat in Ungaria de un corespondent local in care se afirma ca peste 100 de tone de peste au fost distruse de poluarea cu cianura, iar Tisei, care este una dintre atractiile turistice ale Ungariei", ii vor trebui citiva ani pina se va reface. In acelasi montaj este prezentata si opinia presedintelui companiei Esmeralda Ltd., Brett Montgomery, conform careia catastrofa ecologica din Ungaria ar putea avea si alte cauze decit scurgerea de la uzina din Baia Mare.
"Este foarte greu de inchipuit ca, tinind cont de volumul apei si de distanta parcursa, nivelul de cianura sa fie atit de mare incit sa cauzeze otravirea. Este foarte posibil ca un numar de evenimente fara legatura (cu scurgerea) sa fie responsabile", afirma reprezentantul firmei australiene care detine 50% din actiunile societatii "Aurul".
AFP relateaza si despre o procesiune de "doliu" organizata simbata la Szeged, in Ungaria, pentru "Tisa moarta" de membri ai Fidesz-MPP, partidul conservator al premierului Viktor Orban. La manifestatie au participat citeva sute de unguri, care s-au deplasat in procesiune pe malul fluviului, purtind steaguri negre si luminari aprinse. Acolo ei au aruncat flori pe apa. "Am venit aici pentru a tine doliu si pentru a protesta. Prin florile aruncate pe apa, noi trimitem mesajul ca nu ne vom impaca cu acest dezastru ecologic", a declarat liderul grupului parlamentar al Fidesz-MPP", citat de postul de radio. (Dan POPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii