Cine sunt „idiotii” care pot obliga statul sa faca ce vor ei

luni, 12 septembrie 2011, 19:25
6 MIN
 Cine sunt „idiotii” care pot obliga statul sa faca ce vor ei

Acest lucru este amintit intr-o sinteza despre conceptul de nesupunere civica. Autorul documentului este ONG-ul Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe), iar initiativa apartine regretatului lider al societatii civile romanesti Ion Olteanu. Asadar, ce este nesupunerea civica? Pe scurt, alegerea unei persoane sau a unui grup de persoane de a nu respecta legile pe care el sau ei le considera nedrepte.

Romanialibera.ro isi propune sa explice acest concept si sa clarifice granitele dintre nesupunere si infractiune, nebunie, respectiv teribilism.

In august 2010, cateva zeci de jurnalisti si artisti din diferite medii protestau zdranganind monezi in fata Ministerului de Finante. Era un flash-mob anuntat cu o zi inainte si avand o motivatie clara: desconsiderarea autoritatilor fata de cetatenii pe care ii puneau sa stea lunar la coada la trei institiutii diferite pentru a-si plati obligatiile suplimentare pe care guvernantii tocmai le introdusesera in cazul contractelor pe baza drepturilor de autor.

Participantii la scurtul protest din 27 august 2010 amenintau cu greva fiscala, idee popularizata in special in mediul online de publicistul Cristian Ghinea. Actiunea de atunci, chiar daca sustinuta la fata locului de un numar neglijabil de persoane, a avut parte, prin natura protestatarilor, de o acoperire media foarte buna. Autoritatile au cedat presiunii televizoarelor si au reglat neregulile. Asa ca cei 6000 de oameni care se angajasera atunci pe interent ca vor boicota taxele impuse de statul roman nu s-au si confruntat cu eventualele repercusiuni din partea Fiscului.

"Ne-a reusit protestul pentru ca am respectat regulile. A fost ceva pasnic, iar eu cel putin eram pregatit sa suport consecintele legale ale unei greve fiscale", a precizat Cristian Ghinea, insistand asupra nevoii de responsabilitate in cazul acestui tip de proteste: "Trebuie sa existe legitimitate, nu cum a fost recent cu bezmeticii aceia la Londra".

Fara eroi si haiduci

Cristian Ghinea nu a vrut atunci sa lase lucrurile la nivel de flash-mob si a anuntat ca vrea sa infiinteze o Alianta a Platitorilor de Taxe, care sa monitorizeze felul in care statul cheltuie banii proveniti din impozite. A ramas doar ideea, recunoaste el la un an distanta. Dar da un exemplu de initiativa similara concretizata: ARSIT, Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe.

O scurta privire pe site-ul lor aduce in atentie motto-ul, "Mai putini bani si timp pierduti cu fiscul", si principala cerere: reducerea CAS-ului, nivelul actual fiind considerat o mare frana in cresterea competitivitatii. ARSIT are 34 de membri fondatori, manageri de corporatii si IMM-uri.

Fara greve ale foamei si suicidari

Ghinea mai spune ca cei care aleg nesupunerea civica nu trebuie "sa se dea eroi" si nici sa aleaga o atitudine "haiduceasca, in genul lui Gigi Becali – care nu plateste nicio taxa la stat si se lauda cu asta la televizor". "Protestul trebuie sa fie proportional cu motivatia care a stat la baza lui", mentioneaza Ghinea.

Anti-exemplele pe care le ofera: profesoara din Caracal care a facut anul trecut greva foamei timp de 70 de zile, revoltata de salariile mici din sistemul de educatie si barbatul care, in 10 august 2011, s-a urcat in varful unui stalp de langa Palatul Cotroceni si a amenintat ca se sinucide, considerandu-se nedreptatit intr-un proces cu firma pentru care lucrase.

"Formele acestea dure, de santaj la adresa statului, nu sunt in regula", apreciaza Cristian Ghinea.

Ce nu este nesupunere civica

Directorul adjunct al ONG-ului Institutul pentru Politici Publice, Adrian Moraru, atrage atentia ca nesupunerea civica este prost inteleasca chiar si de catre cei care o teoretizeaza: "Nu inseamna incalcarea legii, decat poate intr-o foarte mica masura. Neplata taxelor nu face parte din spectrul nesupunerii civice".

Adrian Moraru spune ca adevarata nesupunere civica cere rafinament, inteligenta si o pregatire atenta asa incat "nesupusii" sa nu riste sa ajunga dupa gratii.

"Exemple concrete sunt greu de dat. Ca idee insa, as putea sa sugerez o modalitate de blocare a circulatiei. De pilda, un grup de 50-60 de persoane sa treaca foarte incet o intersectie aglomerata, cum e cea de la Piata Victoriei. S-ar afla de actiunea lor repede, iar mesajul ar fi retinut", precizeaza Adrian Moraru.

Si pentru el, exemplele negative vin mai usor: "Din boicotarea benzinariilor a iesit o prostie. Protestatarii au vrut sa blocheze toate benzinariile de-o data. Ar fi trebuit sa aleaga numai pompele unui singur producator, sa-l faca pe acela sa simta nemultumirea lor si sa scada preturile. Acela ar fi fost un succes pentru ca s-ar fi intamplat ceva".

Cum protesteaza romanii

Reprezentantul IPP crede ca esecul in astfel de initiative este reprezentativ pentru Romania: "Aici, oamenii pot fi ignoranti pentru o foarte lunga perioada de timp, pana cand lucrurile devin foarte grave, dupa care pot trece la proteste violente, ceea ce deja nu mai tine de civilizatie".

Adrian Moraru conchide intr-un ton despre care recunoaste ca poate suna pesimist, desi insista ca nu este: "La noi nu este acea majoritate covarsitoare in societate care sa poata duce spre proteste destepte. Societatea este divizata. Sunt persoane foarte credincioase si sunt atei convinsi, sunt oameni care vor sa munceasca si sunt si pomanagii, sunt mincinosi de profesie si sunt si persoane oneste".

Fara evazionisti si romantici

Directorul executiv al APADOR-CH, Diana Hatneanu, avertizeaza ca nesupunerea civica poate fi folosita si in scopuri mai putin inalte. "Sunt persoane care incalca regulat legea si care ar putea sa se ascunda in spatele acestui concept. Spre exemplu, nu stiu cat de bine inteleasa ar putea fi o greva fiscala asumata public, atat timp cat sunt foarte multi indivizi care inseala statul. Evaziunea fiscala nu poate fi nesupunere civica", spune Diana Hatneanu.

Pe de alta parte, continua reprezentantul APADOR-CH, "nesupusii" pot sa recurga la diverse forme de protest doar din nevoia de adrenalina, si nu dintr-un simt civic deosebit. "Nesupunerea civica e o totusi forma extrema de protest. Desigur, poate parea mai sexy, mai romantica decat caile batute deja: plangeri sau petitii", concluzioneaza Diana Hatneanu.

"Nesupusi" mai mult sau mai putin celebri

Mahatma Gandhi – considerat parintele independentei Indiei, initiatorul miscarilor neviolente de revolta impotriva ocupatiei britanice. In 1919, Gandhi declanseaza o campanie nationala care presupunea boicotul marfurilor englezesti si refuzul platii impozitelor. Este arestat si eliberat in mai multe randuri, timp in care numarul sustinatorilor sai creste la sute de mii. Prin greve ale foamei si campanii neincetate si in contextul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Gandhi obtine retragerea britanica la 15 august 1947.

Maicutele de la Vladimiresti – un grup de maicute dintr-o comuna din judetul Galati, nerecunoscute de Patriarhia Romana, care dupa decembrie ’89 au organizat zeci de proteste impotriva fostului Patriarh Teoctist. Ele participau la diverse slujbe la care, de fiecare data cand se pronunta numele Patriarhului, cantau sau strigau ca "Securistul!" sau "Nu esti demn!". Maicutele au fost in repetate randuri agresate de asa-numitii credinciosi, amendate si chiar retinute de politisti. Dreptul la libera exprimare le-a fost curmat violent de fiecare data.

Sunt romanii "idioti"?

In Grecia antica, "idiotes" erau acele persoane care nu se implicau in viata cetatii, fiind prea preocupate de propriile interese. Sunt romanii "idioti"?

Cristian Ghinea: "Nu e cazul pentru astfel de catalogari. Daca sunt oameni care nu inteleg, atunci fa-i sa inteleaga".

Adrian Moraru: "Nu ma provocati sa fac astfel de catalogari. Eu zic ca romanii nu au pur si simplu in sangele lor calitatile care sa le permita sa organizeze proteste inteligente si eficiente".

Diana Hatneanu: "Nu i-as numi idioti pe cei care nu se implica. Unii sunt pur si simplu prea saraci sau prea neputinciosi pentru a fi nesupusi civic. In spatele neimplicarii pot fi multe povesti relevante. Trebuie atacate cauzele, nu oamenii". (Romania Libera)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii