PNL intra in "era Stolojan"

duminică, 25 august 2002, 23:00
6 MIN
 PNL intra in "era Stolojan"

Potrivit programului politic prezentat de Stolojan, PNL isi propune trei obiective politice majore: reechilibrarea sistemului politic, prin reconstructia dreptei in jurul PNL; construirea in partid a unei structuri institutionale capabile sa furnizeze o viziune coerenta, liberala asupra actului de guvernare si consolidarea audientei valorilor liberale prin definirea segmentelor de public caruia se adreseaza PNL. Documentul cu care Theodor Stolojan s-a prezentat in fata delegatilor Congresului Extraordinar al PNL contine, dupa cum a afirmat noul presedinte, coordonatele concrete ale unui viitor program de guvernare al formatiunii liberale, care, va fi definitivat pina la finalul primului semestru al anului 2003. In discursul de prezentare a programului sau politic, Stolojan a atacat virulent si partidul de guvernamint, spunind ca, in prezent, "coruptia a devenit emblema PSD". In legatura cu posibilele aliante pe care liberalii le-ar putea face in perspectiva alegerilor din 2004, Stolojan a apreciat ca, prin largirea bazei electorale a partidului, PNL are capacitatea de a realiza performanta electorala de peste 20 la suta, prin adresarea de mesaje concrete catre toate grupurile profesionale care au legatura cu valorile liberale, catre clasa de mijloc a Romaniei si catre tineret. Referitor la evolutia partidului dupa alegerile din 2000, noul presedinte a afirmat "dupa anul 2000, PNL nu numai ca a oferit imaginea publica a unui partid dezbinat, dar nici nu a reusit sa promoveze, in mod coerent si consecvent programul sau politic ancorat in valorile liberale".
Un congres cu final cunoscut
Vorbitorii care au luat cuvintul in cadrul lucrarilor congresului extraordinar si-au aratat, prin discursul lor, optiunea pentru unul dintre cei doi candidati la presedintia PNL, conturindu-se din nou cele doua tabere din PNL, de data aceasta insa una grupata in jurul lui Patriciu, iar cealalta – in jurul lui Stolojan. Fostul presedinte, Valeriu Stoica, care l-a sprijinit de la inceput pe Theodor Stolojan a avertizat in deschiderea lucrarilor Congresului, "competitia de astazi va fi una pur formala, intrucit cistigatorul a fost deja desemnat, virtual, in persoana lui Thedor Stolojan, de catre toti liberalii, iar ceilalti candidati vor asigura doar caracterul democratic al acestui eveniment". Liderul PNL a afirmat ca, prin desfasurarea Congresului Extraordinar, criza din interiorul partidului a luat sfirsit si a minimalizat importanta celuilalt candidat, respectiv Ludovic Orban, spunind ca adevaratii liberali se arata in lupta pentru PNL si pentru Romania, nu in disputele fratricide si in loviturile date sub centura. Stoica a atacat si de aceasta data pe radicalii grupati in jurul lui Dinu Patriciu, afirmind ca sint preocupati de goana dupa functii si de interesele lor personale. Printre cei care l-au sustinut pe Theodor Stolojan s-au numarat si Mona Musca, Paul Pacuraru si Gheorghe Stefan, dar si alti lideri locali care au afirmat ca Stolojan are, fata de toti liberalii, "obligatia de a candida si de a cistiga alegerile prezidentiale din 2004". Mona Musca a afirmat ca, in ultima vreme, liberalii "au uitat ca reprezinta interesele partidului si nu pe ale lor, personale". Liderul PNL Neamt, Gheorghe Stefan, a spus, referitor la candidatura lui Stolojan la sefia PNL: "Trebuie sa intelegem ca noi ne-am rugat de Stolojan sa candideze si nu el de noi".
Patriciu nu va parasi PNL
Fostul vicepresedinte al PNL Dinu Patriciu a declarat, referitor la competitia pentru sefia partidului, ca Theodor Stolojan nu are acelasi electorat ca PNL. "Nu voi vota cu Stolojan pentru ca nu cred in compatibilitatea lui cu PNL. Ar fi trebuit sa devina presedinte al PNL in 2000, atunci cind i-am propus acest lucru, imediat dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale", a adaugat Patriciu. El a spus ca, in prezent, liberalii "se uita grabiti doar la voturi si nu la electorat", iar pentru a fi o alternativa la actuala guvernare, ar trebui ales ca presedinte al PNL "un liberal onest si credibil, si nu un cetatean onest si credibil", respectiv Theodor Stolojan. Patriciu i-a asigurat pe delegatii la congres ca nu va parasi PNL si ca nu este interesat de functii. Stolojan si proiectul sau de statut au mai fost criticati de Dinu Zamfirescu, Viorel Catarama si Crin Antonescu. Catarama a spus ca nu se pot cistiga alegerile cu 20 la suta, cit a prognozat Stolojan, in programul sau, ca va cistiga PNL in 2004, iar Zamfirescu a spus ca programul lui Stolojan reflecta o mentalitate totalitara. Cel mai vehement discurs a fost cel al lui Crin Antonescu, care a spus ca nu a dorit nici un moment sa faca parte din echipa lui Stolojan si l-a acuzat pe Stoica pentru faptul ca a vorbit despre un congres formal si ca a dat ca sigura alegerea lui Stolojan. Antonescu a spus ca, prin noul statut, se incearca o cenzura in partid, iar votul pentru echipa de conducere ar trebuie sa fie liber. Cei trei radicali alesi de Stolojan in echipa sa de conducere a PNL, respectiv Dan Radu Rusanu, Calin Popescu Tariceanu si Cristian Boureanu, au afirmat, dupa anuntarea rezultatelor votului, ca au acceptat sa lucreze cu Stolojan, intrucit acesta este "un om deschis, care spune ceea ce gindeste si face ceea ce spune". Rusanu a mentionat ca "asa-zisul grup Patriciu nu a fost nici o clipa impotriva lui Stolojan, ci a dorit doar inlocuirea lui Stoica", iar Boureanu a subliniat ca a acceptat sa faca parte din BEx pentru ca "Stolojan este un om cu care se poate vorbi si are o mare capacitate de a lua decizii".
Orban a asteptat degeaba o minune
In programul politic pe care l-a supus votului delegatilor la Congresul Extraordinar al PNL, Ludovic Orban a promis ca va duce partidul la 22 – 25 la suta, la viitoarele alegeri parlamentare, iar candidatul PNL pentru presedintia Romaniei va intra in turul al doilea. El a admis, insa, ca ar trebui sa se intimple o minune pentru ca delegatii la congres sa-l alega pe el in functia de presedinte al PNL. Iar minunea nu a avut loc. Orban a explicat votul masiv pentru Stolojan spunind ca "majoritatea delegatilor au preferat o cale sigura pentru o crestere pe termen scurt a PNL", in timp ce solutia propusa de el era mai dificila, dar avea avantaje pe termen lung.
In cautarea procentelor pierdute
PNL este sigurul membru al defunctei CDR care, in 2000, a intrat pe picioarele sale in actualul Parlament. Din pacate, desi au trecut aproape doi ani de la ultimile alegeri generale, liberalii n-au reusit sa se transforme intr-un veritabil partid de opozitie. De la cele 7% voturi obtinute in noiembrie 2000, PNL nu a crescut semnificativ in ultimul timp. Un maximum s-a inregistrat la inceputul acestui an, cind PNL era creditat cu 10-11% din intentiile de vot ale romanilor. In unele sondaje de opinie, realizate ulterior, cota PNL insa a scazut drastic. Potrivit barometrului de opinie publica aparut in luna iunie a acestui an, cind scandalul din PNL era in toi, liberalii nu se mai bucurau decit de suportul a 5% dintre electorat. Nici liderul de atunci al partidului, Valeriu Stoica, nu avea prea multa sustinere in rindul populatiei, 73% dintre cei chestionati marturisind ca nu au deloc incredere in el, spre deosebire de doar cei 11% care-i acordau credit. Constient de degradarea imaginii sale publice, Stoica a recurs la solutia Stolojan, fostul premier fiind impins de la spate catre sefia PNL. Spre deosebire de Stoica, Stolojan are o cota de notorietate net superioara, peste 40% dintre romini acordindu-i incredere. Dintre suporterii lui Stolojan, cei mai multi, peste 27% sint rezidenti in orasele mijlocii (cu o populatie cuprinsa intre 30.000 si 100.000 de locuitori). Liderul PNL sta binisor si in orasele mari si foarte mari (cumulind, in medie, circa 17% dintre voturi). In schimb, in mediul rural, sustinerea lui Stlojan este extrem de mica – sub 10%. Ramine de vazut cum va reusi Stolojan sa-si indeplineasca obiectivul propus: 20% pentru PNL in 2004. (Mihai Mitrica)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii