Scandalul SRI, pus in circa fostei guvernari

miercuri, 16 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Scandalul SRI, pus in circa fostei guvernari

Purtatorul de cuvint al presedintelui Ion Iliescu, Corina Cretu, a apreciat ieri ca administratia din perioada 1996-2000 a incercat sa subordoneze serviciile secrete intereselor de grup, inclusiv ca "instrumente de compromitere a adversarilor politici". "Ce s-a intimplat acolo reprezinta consecinta unei politici superficiale in privinta serviciilor secrete, pe care cei care au condus tara intre 1996 si 2000 au incercat sa le subordoneze intereselor de grup, inclusiv ca instrumente de compromitere a adversarilor politici", a declarat Corina Cretu, referindu-se la rezultatele anchetei interne a SRI in privinta cazului "Timofte-KGB". "Probabil ca acesta este momentul revenirii la normalitate", a adaugat purtatorul de cuvint al presedintelui Iliescu.
Solicitata sa comenteze cum anume se putea implica puterea politica din perioada 1996-2000 in acest caz, avind in vedere ca, potrivit precizarilor SRI, dosarul "Timofte-KGB" a fost "fabricat" in 1993, Cretu a raspuns: "Dupa care s-a asistat pasiv la toata aceasta chestiune". Corina Cretu a precizat ca viitoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in care se vor analiza si rezultatele anchetei interne a SRI, va avea loc probabil in 28 mai, in functie de programul membrilor Consiliului.
SRI a dat alaltaieri publicitatii numele a sase ofiteri superiori implicati in scandalul Timofte-KGB, cel mai inalt in grad fiind generalul de brigada Bujorel Iamandi, fost sef al Diviziunii Protectie. Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI a decis inaintarea propunerii de trecere in rezerva a generalului Iamandi. Cazul sau va fi discutat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Alti trei colonei si doi locotenenti-colonei din SRI au fost gasiti vinovati de "fabricarea" documentului impotriva lui Timofte. Conducerea SRI a decis, astfel, eliberarea din functie si trecerea in rezerva a coloneilor Constantin Sprianu, seful sectiei judetene Suceava , si Marin Gheorghe, loctiitorul sefului Diviziei Contraspionaj, precum si a locotenent-colonelului Lucian Vasileniuc, fost loctiitor al sefului Diviziei de Aparare a unitatii si integritatii teritoriale. In acelasi caz au fost eliberati din functie si pusi la dispozitia SRI colonelul Paul Iordache, seful Diviziei Generale Contraspionaj, si locotenent-colonelul Dan Corduneanu, seful sectiei judetene Neamt . Cei sase ofiteri superiori SRI implicati au incalcat legea privind siguranta nationala a Romaniei si legea SRI, directorul Radu Timofte dispunind constituirea unui colectiv care sa evalueze oportunitatea sesizarii Parchetului Militar. (D. POPA)

Comentarii