Vizita Papei in Germania: Scandal, homosexuali si proteste

vineri, 23 septembrie 2011, 08:20
4 MIN
 Vizita Papei in Germania: Scandal, homosexuali si proteste

In loc sa fie o calatorie placuta in tara sa natala, Papa Benedict al XVI-lea va fi intampinat cu proteste si demonstratii, relateaza New York Times. Protestarii cer o serie de schimbari pe o varietate de probleme controversate, inclusiv celibatul pentru preoti, rolul femeii in biserica, drepturile homosexualilor si ajutoarele din partea bisericii pentru victimele abuzurilor sexuale.

Gazda Papei, primarul homosexual al Berlinului

Dupa aterizarea pe Aeroportul Tegel din Berlin, Papa Benedict al XVI-lea va fi primit oficial la Palatul Bellevue de catre presedintele Christian Wulff, un catolic care a divortat si s-a recasatorit (dupa legile catolice el nu mai poate primi Sfanta Impartasanie), iar gazda Papei in timpul sederii sale la Berlin va fi primarul catolic homosexual al Berlinului, Klaus Wowereit.

In vizita de patru zile in Germania, Papa Benedict al XVI-lea va avea intalniri cu lideri protestanti, evrei si musulmani. In prima zi a vizitei sale, Papa va oficia o mesa, joi, pe stadionul olimpic din Berlin, constructie care a intrat in istoria Germaniei ca fiind "stadionul lui Hilter". La aceasta slujba sunt asteptati peste 70.000 de oameni.

Axel Springer, editor al cotidianului Bild, a afisat pe sediul companiei din Berlin o reproducere gigantica a copertii faimoase a ziarului din 2005 cu titlul „Noi suntem Papa" („We Are Pope"). Alegerea Papei Benedict al XVI-lea a fost sarbatorita cu mult fast in Germania. Matussek, un jurnalist german, descrie euforia de la acea vreme ca „un entuziasm aproape copilareasc, mai mult ca un cantec de victorie pe un stadion de fotbal decat ca o reflectare a credintei".

Intr-un mesaj video, Papa Benedict al XVI-lea le-a transmis compatriotilor sai ca „vizita sa nu inseamna turism religios si cu atat mai putin un spectacol, ci este despre cum „Dumnezeu se intoarce in orizontul nostru vizual, Dumnezeu care de multe ori lipseste, dar de care avem multa nevoie".

„Indaratnicul – un Papa le permite germanilor sa se abata de la credinta"

Fotografia Papei Benedict al XVI-lea a aparut pe coperta de saptamana aceasta a revistei Der Spiegel cu titlul „Indaratnicul – un Papa le permite germanilor sa se abata de la credinta". Intr-un articol din revista, teologul liberal Hans Küng il compara pe Papa Benedict cu Vladimir V. Putin, liderul rus care a consolidat puterea in regimul autoritar din Rusia.

„Exista o discrepanta uriasa intre fatada care este acum ridicata inca o data pentru vizita papala in Germania si realitatea. Se creeaza impresia ca aceasta este o biserica puternica si sanatoasa. Este cu siguranta puternica, dar este si sanatoasa? Stim acum ca aceste evenimente nu pot face aproape nimic pentru parohiile locale. Ele nu determina mai multe persoane sa participe la slujbe sau mai multi barbati sa devina preoti sau mai putini oameni paraseasca Biserica", spune teologul Hans Küng intr-un interviu pentru Der Spiegel.

Declinul Bisericii Catolice

Papa este liderul unei biserici care are circa 1,2 miliarde de adepti in toata lumea, dar increderea in aceasta biserica s-a erodat in Europa liberala. Scandalurile din jurul bisericii privind copii abuzati sexual de catre preoti au alimentat o criza de incredere si credibilitate.

Declinul constant al adeptilor bisericii catolice este o dovada ca Biserica Catolica se tranforma intr-o societate seculara ca rezultat al scandalurilor sexuale. Numai anul trecut, mai mult de 181.000 de catolici germani au ales sa paraseasca oficial biserica, dar aproape la fel de multi, aproximativ 150.000, au parasit bisericile protestante.

Aceste probleme s-au acumulat in interiorul Bisericii de-a lungul decenilor in care preotii au incercat sa acopere scandalurile legate de abuzuri sexuale, sustine teologul Küng. La un moment dat, problema abuzului care s-a generalizat la nivel mondial nu mai putea fi negata. Dar aceasta nu este singura problema pe care preotii catolici au ascuns-o de credinciosi. Starea cumplita in care se afla Biserica este un adevar la fel de grav ascuns.

„Viata bisericeasca la nivel de parohie s-a dezintegrat in mare masura in multe tari. In 2010, pentru prima data, mai multi oameni au parasit Biserica decat cei botezati in Germania. Am pierdut zeci de mii de preoti. Sute de parohii sunt fara pastori si ordinele de barbati si femei sunt pe cale de disparitie, deoarece acestea nu mai pot recruta noi membri. Numarul oamenilor care participa la slujbele religioase este in continua scadere. Dar ierarhia Bisericii nu a avut curajul de a admite, onest si sincer, care este situatia in realitate. Ma intreb cum va continua aceasta situatie?, explica teologul Hans Küng in Der Spiegel. (Romania Libera)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii