Boala, dincolo de sfera medicala

marți, 09 iunie 2009, 17:52
4 MIN
 Boala, dincolo de sfera medicala

Sintem invatati, de-a lungul carierei medicale, ca starea de boala este determinata de o cauza/cauze care perturba echilibrul normal al functionarii organismului. Mai sintem invatati ca, adesea, la aparitia bolii concura factorii declansatori, factorii favorizanti, intervine si stofa genetica, si mediul…, si asa mai departe. Constiinciosi, mai invatam ca, depistind cauza/cauzele prin anamneza corecta, examen clinic si investigatii tintite (astazi avind la indemina mijloace stiintifice puse la punct, dar care ne par… insuficiente, jinduind la tehnica Vestului), putem invinge boala, exterminind-o de la radacina. Ne insusim, la fel de constiinciosi, ghidurile si protocoalele, actionind de fiecare data "ca la carte" si cu fiecare externare pe care bifam "vindecat" sau "ameliorat" mai cistigam o "bila" alba a succesului profesional, avind satisfactie…

Sa se rezume boala numai la atit?

E greu sa gindim altfel, dar, daca stam un pic sa ascultam ce e dincolo de "tehnica si stiinta" (respectiv, cam ce ne spune pacientul acela care povesteste de nu se mai opreste de la ce a avut bunica si pina la cit de tare il doare capul si ce-a mincat, ca poate de acolo i se trage totul, si ca parca acum il dor "toate cele", dar n-avem timp, ca la usa e coada de pacienti si celularul suna eventual pentru consulturi interclinice sau chiar pentru sfaturi terapeutice, ca doar facem parte din elita cu renume…), daca am da chiar un pic de importanta, fara a ne gindi ca in 15 minute incepe vizita si foile nu sint toate facute si nici externarile semnate, dar macar se mai externeaza citeva cazuri pe care scrie "vindecat" (spre satisfactia noastra directa), am realiza ca, dincolo de cauze, ghiduri, protocoale, tehnica si terapie… se ascunde suferinta. Suferinta poate sa insemne mai mult decit boala in sine… Da, "simpla cefalee" poate insemna, dincolo de migrena, probleme oculare, hipertensiune arteriala etc. (a se vedea constiincios diagnosticele diferentiale), suferinta. Desigur, o notiune atit de relativa nu poate fi cuantificata, fiind "resimtita" in mod inegal. Pentru unii, cefaleea poate fi "o banala" durere, in timp ce pentru altii poate fi un chin.

Iar daca cefaleea poate produce suferinta, ce se poate spune despre aflarea unui diagnostic sau a unui prognostic fatal, pentru care, indiferent de eforturi, nu poti sa opresti inevitabilul?

Din perspectiva medicala, se invata ca boala se trateaza sau se ingrijeste, limitind totul la sfera cunostintelor in domeniu. Se ofera, astfel, pacientilor sfaturi competente si tratamente potrivit nivelului cunoasterii. Iar pe masura progreselor in domeniu, astazi putem trata o gama foarte variata de boli care anterior erau fatale. Profesional vorbind, e o atitudine corecta. Este insa si suficienta? Intrebarea a venit in momentul in care am vazut pacienti ingrijorati, suferinzi, anxiosi, pentru probleme considerate din punct de vedere medical drept comune, precum pneumonia sau boala reumatica, hipercolesterolemia, diabetul, etc. S-a adincit in momentul in care a trebuit sa comunic unui pacient un diagnostic de cancer (corect spus, neoplasm) anterior codificat, despre care acesta dorea sa stie, dar nimeni nu-si asumase raspunderea sa-i spuna despre ce este vorba. Si a culminat in momentul in care un alt pacient mi-a explicat ce inseamna "un medic bun", din punctul sau de vedere: "cel care iti asculta si iti intelege suferinta", cel care "sta de vorba" si caruia "ii pasa". Si acelasi pacient mi-a explicat ca doar putini sint medicii care sint dispusi sa inteleaga "prin ce trece", intrucit majoritatea doar i-au spus de ce sufera, i-au prescris tratament si l-au chemat la control.

A fost un moment decisiv, in care am inteles ca ceea ce vor pacientii este acel strop de umanitate pentru suferinta lor, oricit de banala si comuna si simplu de tratat ar fi boala, si ca fraze de tipul "trece in sapte zile, luati asta" sau "nu va mai plingeti, se poate si mai rau" sau "spune-ti repede, ca ma grabesc" nu-i ajuta in suferinta lor. Adesea, s-ar putea ca medicii sa adinceasca suferinta prin astfel de remarci. Pare ciudat ca cineva cu migrena sa… sufere, pare ciudat ca cineva cu pneumonie sa… sufere…, dar daca stai si asculti, realizezi faptul ca dincolo de boala (fie ea simpla) sta suferinta, cea care depaseste sfera medicala.

Sint lucruri pe care nu le invatam sau pe care, in goana pentru ascensiune profesionala, preocupati de a detine ceea ce este mai nou in domeniu (lucru normal, de altfel, intrucit autoperfectionarea este absolut necesara), le uitam sau ignoram, pentru care nu avem timp sau le consideram minore pentru a ne face timp si pentru acestea… Insa tocmai astfel de lucruri sint importante pentru pacient, intrucit suferinta, cea "din spatele" problemei de sanatate care se trateaza ca la ghid, nu face obiectul nici unui algoritm, nu intra in statistici si nu se poate diminua nici macar in doze… homeopatice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii