Datoriile domnului Crin Antonescu

vineri, 22 mai 2009, 18:22
4 MIN
 Datoriile domnului Crin Antonescu

Dl. Crin Antonescu a ales sa-si anunte oficial candidatura la prezidentiale, ceea ce inseamna ca trebuie sa raspunda unei multitudini de intrebari. Desigur, acelasi lucru este valabil si pentru dl. Geoana – insa in privinta domniei sale stim ceva mai multe. Sintem, asadar, in plina campanie pentru Cotroceni. Faptul ca presedintele Basescu nu a facut inca acest pas nu are o prea mare semnificatie. Chiar daca, in final, dl. Basescu va decide sa nu candideze, tot va fi un personaj central al campaniei. Insa e greu de crezut ca actualul sef al statului va iesi din cursa, astfel ca avem deja datele aproape complete pentru scrutinul din toamna.

Pe buna dreptate, atentia opiniei publice se indreapta, in aceasta perioada catre noul venit, dl. Crin Antonescu. Treptat, presedintele PNL va fi nevoit sa-si dezvaluie proiectul politic – si va fi interesant daca va reusi sa-si pastreze, cit de cit, controlul asupra acestui proces. Sa incepem, insa, cu ceea ce se stie sau se poate usor intui.

In primul rind, nu este nici o surpriza faptul ca si dl. Antonescu vede scrutinul drept punctul de pornire pentru generarea unui nou guvern. Daca va cistiga, va incerca sa-si aduca partidul la guvernare – formulele se pot discuta, insa probabil ca va insista pe numirea unui premier liberal. Asadar, desi camerele ramin in aceeasi componenta, majoritatea se va schimba. Ceea ce inseamna ca si dl. Antonescu va avansa un program de guvernare. In ceea ce ma priveste – fiind un partizan al politicilor economice precaute si considerind ca acordul cu FMI a fost absolut necesar – as fi preferat ca anul acesta lupta pentru Palatul Cotroceni sa vizeze mai degraba persoane decit teme politice. E o preferinta de moment, pentru ca, altfel, o competitie democratica trebuie purtata pe teme. Cum dl. Antonescu este liderul opozitiei, ar trebui sa ne spuna daca in caz de victorie va aplica politicile de austeritate impuse de Fond. Si, in general, cum vede refacerea economiei si, pe termen mai lung, aderarea la zona euro. Poate ca opinia publica nu-i va cere neaparat asta, insa acum e momentul sa se discute directia majora a economiei – la scrutinul legislativ din 2012 va fi cam tirziu.

Cum in Romania nu se va ajunge prea curind la alegeri anticipate, dl. Antonescu ar trebui sa ne convinga ca ar fi un lider capabil si de coabitare. Accept ca este prematur si poate nedrept sa-i cerem sa se pronunte despre o cooperare cu un premier PSD (Adrian Nastase? Mircea Geoana?) sau PDL (Emil Boc?). Insa avem dreptul sa stim daca dl. Antonescu poate fi un bun manager de coalitii.

Sa parasim, insa, chestiunile de acest gen. Romania se maturizeaza din punct de vedere democratic, desi ne ramin destule defecte. Iar maturizarea se va petrece in conexiune directa cu doua teme esentiale, din pacate nu foarte discutate in ultimii ani. In primul rind, problematica echitatii: nu ajunge sa discuti despre plusurile si minusurile cotei unice. Acum, spre exemplu, cind guvernul incearca sa remodeleze grila de salarizare in sectorul public, se vede limpede ca nu sintem obisnuiti cu asemenea dezbateri si tindem sa-i neglijam fundamentele etice – ceea ce este foarte rau. In al doilea rind, si dl. Antonescu si contracandidatii sai ar trebui sa ne spuna ceva despre intarirea statului. E marea noastra problema si nu se cuvine ca ea sa lase indiferenta virfurile clasei politice. Sigur ca si acum se mai discuta despre relatia intre politica si administratie, despre pina unde ar trebui sa mearga auto-organizarea si auto-reglementarea unor categorii socioprofesionale si asa mai departe. Si iata ca, incet-incet, ajungem si la problema stinga-dreapta. In cazul dlui Antonescu, se pune problema transmiterii unei identitati de dreapta – mai precis, a "mai multor" identitati, pentru ca toti politicienii de succes procedeaza astfel. Competitorii mai vechi au avut sansa sa-si testeze cumva instrumentele, dar in cazul dlui Antonescu nu prea mai e timp. Probabil ca are in vedere o plaja de combinatii intre forta si compasiune, pe care a inceput deja sa le testeze. In mod paradoxal, de aici vine sansa liderului liberal. Daca in privinta domnilor Basescu si Geoana stim deja la ce sa ne asteptam, dl. Antonescu are toate sansele sa ne surprinda. Placut sau neplacut – vom vedea. Daca vrea sa fie mai mult decit un pilot care sa-si poarte partidul catre putere sau un competent manager de coalitii, presedintele PNL ar putea sa inceapa prin a ne arata ca poate fi o prezenta consistenta in duelul ideilor – un capitol la care, sa recunoastem, democratia noastra nu prea straluceste, iar cinismul politicienilor nu-i este de prea mare ajutor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii