O vizita cu final asteptat

miercuri, 09 noiembrie 2011, 19:40
2 MIN
 O vizita cu final asteptat

Unul dintre analistii politici din Republica Moldova declara zilele trecute ca „Patriarhul Kirill al Rusiei este o figura atit de importanta, incit este suficienta prezenta sa la Chisinau si politica se face in jurul lui". In aceasta cheie" trebuie interpretata recenta vizita in capitala Republicii Moldova a Patriarhului Moscovei si al intregii Rusii, desfasurata in perioada 8 – 10 octombrie 2011.

Este binecunoscut faptul ca in tara dintre Prut si Nistru optiunile religioase au un pronuntat substrat politic: Mitropolia Chisinaului si a intregii Moldove are o orientare pro-rusa, in vreme ce Mitropolia Basarabiei una pro-romaneasca. Vizitind Republica Moldova, Patriarhul Kirill s-a intilnit nu doar cu Mitropolitul Moldovei, ci si cu inalte oficialitati ale statului – presedintele interimar, primul-ministru, presedintele principalului partid de opozitie, PCRM, acordind si primind inalte distinctii.

Opinia publica moldoveneasca, aproape in unanimitate, a observat ca interesele Bisericii Ruse pentru fostul spatiu sovietic coincid adesea cu cele ale Kremlinului, in ciuda repetatelor asigurari ca vizita Patriarhului a avut un caracter strict duhovnicesc, fratesc. Exprimindu-se intr-un limbaj adecvat, presa moldoveneasca mentiona ca „la noi, Patriarhul Kirill intra ca la el acasa, cu cadelnita in curte straina, pentru a marca in continuare teritoriul canonic al Patriarhiei Ruse" si „vine sa ii ingenuncheze pe moldoveni sub patrafirul sau", aratind insa, indirect, ca zona este una de influenta a Moscovei.

Fara indoiala, scopul vizitei Patriarhului Kirill a fost acela de a consolida pozitiile Moscovei in Republica Moldova, atit la nivel religios, cit si politic, intrucit – cum se exprimau jurnalistii de la Chisinau – Patriarhul nu face nimic in afara granitelor Federatiei Ruse fara a avea in prealabil binecuvintarea" lui Vladimir Putin.

In acest context, interesul si atentia Romaniei ar trebui sa fie tot mai mult orientate spre aceste desfasurari de forte. Este binecunoscut sprijinul acordat de tara noastra Republicii Moldova in dificilul proces al evolutiei pe drumul integrarii europene, dar la fel de cunoscuta este si prezenta anemica a Patriarhiei Romane in stinga Prutului, Mitropolia Basarabiei – lipsita de mijloace financiare, in primul rind – fiind nevoita sa isi apere fragilele pozitii intr-o confruntare inegala cu  politica spirituala rusa agresiva.

Edificarea si consolidarea statului de drept, o economie de piata functionala, integrarea in structurile euro-atlantice a statului vecin sint si obiective ale politicii externe promovate de diplomatia de la Bucuresti. Ca atare, recentele evenimente de la Chisinau (adaugind si faptul ca mai multe zeci de persoane au protestat contra vizitei Patriarhului Kirill, iar acesta a refuzat sa depuna flori la monumentul-simbol al Republicii Moldova – statuia lui Stefan cel Mare) ar trebui apreciate si evaluate cu multa atentie, fiind arhicunoscut ca, in istoria umanitatii, religia a stat mereu linga politica, justificindu-si una alteia existenta, sustinindu-se si colaborind eficient.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii