Afacerile ilegale cu vaccinuri ajung in instanta

miercuri, 01 aprilie 2009, 21:19
5 MIN
 Afacerile ilegale cu vaccinuri ajung in instanta

Acuzati ca ar fi provocat o "gaura" de peste 600.000 de lei in bugetul institutiei, fostul director economic DSVSA, Dana Berheci, si medicul veterinar Constantin Pinzariu, de la Manoleasa au fost trimisi in judecata sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor publice, respectiv complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani.

Inceputa in urma unui control al Camerei de Conturi Botosani, ancheta a scos la iveala o adevarata "reteta" prin care trei ani la rand, din august 2005 si pana in mai 2007, sute de milioane de lei vechi au plecat din bugetul de stat spre medicul veterinar, fara nicio justificare. In fapt, functionand ca serviciu public descentralizat, DSVSA trebuia sa plateasca, din bugetul de stat, serviciile prestate de medicii veterinari.

In ianuarie 2005, Dana Berheci a ajuns director executiv adjunct economic in cadrul DSVSA, calitate in care trebuia sa se ocupe de plata vaccinurilor pentru pasari si animale si sa verifice legalitatea acestora. Din acel an insa, medicul veterinar de la Manoleasa a inceput sa primeasca bani cu nemiluita, fara nicio justificare. Banii plecau de la DSVSA prin ordine de plata semnate de Dana Berheci si ajungeau in conturile medicului veterinar pentru presupuse tratamente.

Un calcul facut de anchetatori demonstreaza ca in intervalul ianuarie 2005 – iunie 2007, acesta ar fi trebuit sa primeasca doar 134.595 de lei noi, insa a primit peste 790.000 de lei. Asta in conditiile in care medicul veterinar a avut perioade cand nu a depus la DSVSA deconturi justificative pentru activitati sanitar veterinare – sapte luni in 2005, opt luni in 2006 si doua luni in perioada ianuarie-iunie 2007.

Mai mult, cu ocazia controlului efectuat la DSVSA, s-a descoperit ca unele circumscriptii sanitar veterinare au primit sume mai mici decat cele solicitate la decontare, (69-87%), in timp ce Constantin Pinzariu a primit cu 1.100%  mai mult decat solicitase in deconturile justificative.  

Delapidare puse pe seama unei greseli

Audiata de procurorii DNA, Dana Berheci a refuzat sa dea declaratii, dar in marturia data in fata procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, aceasta sustinea ca a emis ordinele de plata din "eroare". "Aceasta «eroare» a fost comisa de invinuita in fiecare luna, uneori chiar de mai multe ori pe luna, pe parcursul a circa trei ani, fiind putin probabil faptul ca aceasta sa nu sesizeze ca sumele platite celorlalti medici concesionari erau mult mai mici decat cele solicitate, singurul favorizat in permanenta fiind invinuitul Pinzariu Constantin", mentioneaza procurorii in rechizitoriu. Si Constantin Pinzariu a refuzat sa dea declaratii la DNA Suceava. In schimb, in depozitiile facute la Botosani acesta a sustinut ca a realizat din octombrie 2005 ca in contul sau au inceput sa intre bani de la DSVSA si a crezut ca este o greseala. Cu toate a banuia ca va trebui sa ii dea inapoi, acesta i-a cheltuit in interes propriu.

Aceste declaratii "sincron" poate ca ar fi rezistat, insa procurorii au dorit sa vada ce s-a intamplat cu banii si care era relatia dintre cei doi. Astfel, pe baza listing-ului obtinut de la firmele de telefonie mobila la care cei doi erau abonati s-a descoperit ca, inainte de fiecare plata, Constantin Pinzariu o suna pe Dana Berheci. Mai mult, pe 19 iunie 2006, Dana Berheci a depus in contul personal de la Unicredit Tiriac Bank sucursala Botosani 140.000 de lei, cash, suma care avea sa fie retrasa in totalitate pe parcursul unei luni. Initial, aceasta a invocat ca banii ar proveni din alte tranzactii, inclusiv un credit, insa procurorii au demontat aceasta versiune piesa cu piesa.   

Investitii de un milion de lei in firma medicului veterinar  

Si verificarile indreptate spre Constantin Pinzariu aveau sa scoata la iveala aspecte surprinzatoare. Astfel, chiar daca in perioada aprilie 2005-iunie 2007 acesta a incasat de la DSVSA peste 790.000 de lei, sumele nu au fost declarate la Administratia Finantelor Publice Saveni. In schimb, la societatea Macci SRL Manoleasa, administrata initial de Constantin Pinzariu, iar mai apoi de Alin Pinzariu, fiul sau, in perioada 2005-septembrie 2007 a fost un aport de capital de peste 200.000 de lei si fix in aceeasi perioada s-au achizitionat pentru societate un Alfa Romeo, un BMW X5, un cap tractor, trei autotractoare, trei autoutilitare, sapte semiremorci, toate in suma de peste un milion de lei noi, din care unele cu contract de leasing, precum si o cladire in valoare de peste 300.000 de lei. Curios, daca in perioada 2004 – 2006 societatea a inregistrat profit de peste 40.000 de lei, in 2007 aceasta a raportat la fisc o pierdere de peste 77.000 de lei.

Dar verificarile nu s-au oprit aici. A fost sesizat Oficiul National de Prevenire si Combaterea Spalarii Banilor. Asa s-a descoperit ca, din sumele primite de Constantin Pinzariu de la DSVSA, peste 433.000 de lei au fost ridicati in numerar, 276.000 de lei au fost ca aport de capital la Macci SRL, iar aproape 90.000 de lei au fost scosi prin retrageri de numerar si plati prin card, majoritatea acestora din urma efectuate la Cluj, acolo unde fiul medicului veterinar urma cursurile universitatii, dar si in statiunea Mamaia, in timpul vacantelor. Recunoscand ca a incasat nejustificat bani de la DSVSA, Constantin Pinzariu a restituit partial din prejudiciu, prin plati in numerar sau prin compensare, circa 196.000 de lei, informatie confirmata de reprezentantii DSVSA.

Evaluator imobiliar intrat in atentia procurorilor

Afacerea face si victime colaterale. Pentru a scoate casa de la Manoleasa de sub sechestru pus de procurori pentru a recupera prejudiciul creat si sa o vanda Consiliului local Manoleasa drept sediu pentru Primarie, medicul Pinzariu a adus alte proprietati, printre care si o moara de porumb evaluata de Dan Rusu Zaharia, expert evaluator, la peste 300.000 de lei. In realitate insa, spun procurorii, imobilul este o cladire intr-o stare avansata de degradare, cu geamurile si acoperisul sparte, fara tamplarie interioara, fara pardoseli si utilajele necesare desfasurarii activitatii de morarit, neconectata la reteaua de energie electrica, fara utilitati, apa, canalizare, fiind parasita. Prin urmare, procurorii au dispus declansarea unei anchete si impotriva evaluatorului, Dan Rusu Zaharia urmand sa fie cercetat sub aspectul comiterii infractiunilor de fals intelectual si favorizarea infractorului.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii