Apa otravita in sute de fantani din judet

joi, 07 mai 2009, 20:58
3 MIN
 Apa otravita in sute de fantani din judet

Asta o spun chiar reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP), care au constatat ca aproape 75% din fantanile pe care le-au verificat nu aveau apa potabila. Din pacate, lipsa de personal cu care se confrunta DSP a facut ca in acest an sa fie verificate doar 52 de fantani din cele aproximativ 1.000 existente in judet. Dintre acestea, 35 au fost gasite necorespunzatoare, 12 dintre ele bacteriologic, iar 23 chimic. Situatia este aceeasi in toate comunele, majoritatea fantanilor avand apa cu nitrati. In comune precum Calarasi, Rauseni, Santa Mare sau Romanesti satenii au posibilitatea sa se racordeze la reteaua publica de alimentare cu apa potabila, insa oamenii prefera sa bea apa din fantani care nu sunt verificate sau care au fost catalogate de inspectorii sanitari ca fiind nesigure, doar pentru ca "apa de la robinet are gust ciudat". Obisnuiti ani de zile cu apa de fantana, multi refuza sa o consume pe cea tratata si astfel prefera sa foloseasca apa de la robinet doar pentru adapatul animalelor sau udatul gradinilor. Astfel, si copiii primesc apa de fantana, parintii ignorand faptul ca sistemul imunitar al micutilor nu poate face fata nitratilor. Marcarea cu buline a fantanilor declarate periculoase nu a avut efectul scontat, oamenii luand acest lucru ca pe un afront si preferand sa vopseasca fantana astfel incat bulina sa fie acoperita.

Un alt lucru sesizat de reprezentantii DSP si ai Spitalului de Copii este acela ca parintii spun ca nu au bani sa cumpere apa plata pentru prepararea ceaiului copiilor, insa majoritatea acestora nu uita sa-si cumpere zilnic tigari. 

Tot mai multe cazuri de intoxicatii

Studiile efectuate de medicul pediatru Tamara Ciofu arata ca, in ultimii patru ani, cele peste 1.000 de fantani din judet au facut sa creasca numarul micutilor intoxicati cu nitriti. Daca in 2006 au fost inregistrate 12 cazuri grave, in 2008 numarul a crescut la 18. Anul acesta, in primul trimestru au fost deja opt cazuri, din care doua grave. Ultimul deces din cauza intoxicatiei cu nitriti a fost inregistrat in septembrie 2008, mortalitatea mentinandu-se scazuta datorita eforturilor depuse de medici pentru salvarea copiilor. "Majoritatea cazurilor ajung in stare critica la spital, cu un nivel al concentratiei de nitriti de chiar 500 de miligrame la litru", a precizat Tamara Ciofu, medic in cadrul Spitalului de Copii Botosani. Boala este grava mai ales pentru bebelusii care nu au implinit sase luni, de multe ori intoxicatia ducand la deces. Baietii sunt cei care au mai mult de suferit de pe urma nitritilor, aproape doua treimi din cazuri fiind inregistrate in randul acestora. Alaturi de Vaslui, judetul nostru ocupa primul loc pe tara la numarul de imbolnaviri si decese cauzate de „boala albastra".

Medicii cer implicarea autoritatilor locale

Problema semnalata de medici este ca pericolul zace in panza freatica, impregnata cu substante toxice de la latrine si de la terenurile stropite din belsug cu ingrasaminte. Toate cazurile de intoxicatie cu nitriti au aparut dupa ce copiilor li s-a dat apa din fantani aflate la mai putin de 10 metri distanta de latrina, iar analiza apei a scos la iveala prezenta a mai mult de 10 tipuri de ingrasaminte. Tamara Ciofu, cea care in viitorul apropiat va reveni la sefia DSP, a propus la sfarsitul anului trecut realizarea unui studiu geofizic cu ajutorul caruia sa fie identificate cele mai bune locatii pentru constructia de fantani. Astfel ar fi evitat si pericolul intoxicatiilor. 

Reprezentantii DSP considera ca ar trebui organizate mai multe actiuni de informare si preventie pe aceasta tema in mediul rural, in special in jumatatea estica a judetului. "Noi mergem in teren si verificam, dam dispozitii sa nu puna gunoiul langa fantana. Ar trebui sa fie implicate si autoritatile locale, scolile. Acest aspect tine, insa, si de educatia fiecarui om. Peste 80% din sesizarile primite la noi vizeaza depozitarea gunoiului in locuri nepermise", a precizat Lidia Onofrei, purtator de cuvant in cadrul DSP.

Boala poate fi tratata

Primele simptome care indica intoxicatia cu nitriti le reprezinta senzatia de sufocare si albastrirea tegumentelor, afectiunea fiind cunoscuta de altfel si sub denumirea de „boala albastra". Nedepistate la timp, intoxicatiile cu nitriti pot duce la insuficienta respiratorie si circulatorie, ducand chiar la deces. "Copilul intoxicat poate fi salvat daca ii este administrata urgent vitamina C injectabil", a explicat Tamara Ciofu. Specialistii ii sfatuiesc pe parinti sa ii aduca pe copii la medic chiar de la primele simptome.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii