Comisioanele bancare inghit milioane de lei

duminică, 02 noiembrie 2008, 21:42
4 MIN
 Comisioanele bancare inghit milioane de lei

Pentru o banca clientul reprezinta o sursa de venit, acest lucru fiind exploatat la maxim. Astfel deschiderea unui cont, contractarea unui credit bancar sau folosirea unui card presupune costuri mai mult sau mai putin declarate oficial de bancheri.

Potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanta financiara, romanii care au conturi bancare sau diverse credite platesc in medie anual 127 de euro pentru taxele si comisioanele bancare. Daca luam in considerare faptul ca in Romania sunt 4,8 milioane de angajati, iar evaluarile specialistilor arata ca 90% dintre ei au credite, rezulta ca bancile obtin peste 400 de milioane de euro doar din comisioane. De altfel ultimele rapoarte de evaluare financiara arata ca bancile romanesti inregistreaza un profit de peste 70% numai din comisioanele aplicate tranzactiilor cu numerar si al administrarii conturilor.

In acelasi timp comisioanele si taxele aplicate reprezinta  40% din venituri, procent de 10 ori mai mare decat in cazul bancilor din Marea Britanie.

Contractarea unui credit incepe sa coste inca de la intocmirea dosarului. Astfel studierea documentelor depuse poate costa pana la cateva sute de lei in functie de imprumutul contractat. Un alt comision este cel de acordare a imprumutului si reprezinta pana la 2% din suma solicitata. Dupa aprobare, banca solicita anual un comision de 3% din sold pentru administrarea creditului. La fiecare credit acordat este necesara incheierea unei asigurari de viata sau a imobilului ipotecat, ceea ce adauga cateva zeci de lei la rata. 

Mai nou unele banci aplica un comision de pana la un leu pentru plata in numerar a ratei lunare. Rambursarea anticipata a creditului este penalizata de banca cu pana la 4% din valoare. Un credit garantat de ipoteca mai implica costuri pentru inscrierea garantiei, taxa notariala, impozitul pe tranzactie, adica in jur de 4% din credit. In general, comisioanele percepute de banci par reduse la prima vedere si nu sunt luate in considerare de clienti. Specialistii apreciaza, insa, ca aceste comisioane pot ajunge pana la 50% din dobanda anuala.

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor intentioneaza sa propuna eliminarea unor comisioane, primul vizat fiind cel de rambursare anticipata. Acestia mai spun ca majorarea dobanzilor la credite poate fi contestata si anulata in instanta.

Sume importante cheltuite pentru carduri

Un alt semnal de alarma tras de specialisti priveste utilizarea cardurilor bancare. Fie ca este vorba de un card pe care se primeste salariul sau de unul de credit, de pe care se poate face o descoperire, acest instrument bancar implica anumite costuri mai putin stiute de client.

Inca de la eliberarea lui, clientul trebuie sa achite o taxa de pana la 10 lei, asta chiar si in cazul unei promotii. La emiterea unui card in mod automat se ataseaza si un cont bancar administrat de banca. Pentru aceasta operatiune clientul plateste un comision, care poate ajunge pana la 20 de lei anual. Chiar si banala  interogare a soldului scoate din contul clientului pana la trei bani, iar retragerea sumelor presupune comisioane de pana la 0,2% din banii scosi.

Si locul de unde este facuta operatiunea este important, retragerea de numerar de la un alt bancomat decat cel al bancii care a emis cardul putand costa 2,5 lei plus 0,5% din suma retrasa.  Pentru persoanele care doresc sa efectueze tranzactii in valuta, comisionul este de 2%, iar punerea la dispozitie a extrasului de cont la cererea clientului ajunge la un euro. Printre putinele operatiuni care au ramas netaxabile sunt cumparaturile cu cardul. La cumparaturile din strainatate, utilizarea cardului poate costa  0,5% din suma tranzactionata.  

Pierderea codului PIN care favorizeaza accesul la contul detinut implica un cost de pana la doi euro iar inlocuirea cardului pierdut poate costa inca 15 euro. Acum cand concurenta la nivelul bancar este ridicata clientii sunt asaltati cu diferite oferte pentru eliberarea unui card.

Cardul de salariu costa aproximativ 103 lei pe an

Chiar daca reclamele vorbesc de comisioane zero, inainte de a lua o decizie clientii trebuie sa calculeze la cat ajunge costul anual al unui card. Asta pentru ca o persoana care ia pe card un salariu mediu de aproape 1.000 de lei lunar ajunge sa achite 103 lei. Aceasta suma reprezinta comisioanele maxime de extragere de la ATM-urile bancii, comisioanele maxime de administrare a cardului si a contului curent, cele de interogare a soldului, comisionul maxim de emitere a cardului si comisionul maxim pentru extrasul de cont. Acest calcul a fost facut pentru un salariat care ridica toti banii odata de la ATM-ul bancii, solicita extrase de cont, nu interogheaza mai mult de doua ori soldul si nu pierde cardul.

Scosi rau-platnici din cauza comisioanelor neachitate

Cardurile de credit reprezinta, de fapt, un imprumut. Conditiile principale pentru obtinerea acestuia sunt ca solicitantul sa fie major si sa lucreze. Banca ofera pana la 12 salarii nete (n.r. la calculul acestui plafon se tine cont si de creditele contractate de salariat) si in cele mai multe cazuri o perioada de gratie in care nu se plateste dobanda la suma extrasa. Perioada de gratie poate varia intre 30 si 60 de zile. Dupa expirarea acestei perioade se calculeaza dobanzi de pana la 28% pe an. Unele banci stabilesc lunar o suma minima de rambursat in functie de valoarea descoperirii utilizate de client. Aceste costuri se adauga la cele de emitere card, administrare cont, retragere numerar si interogare sold. Chiar si un card nefolosit costa, titularul fiind obligat sa achite costurile de administrare a contului deschis. Neplata acestui comision duce la raportarea clientilor la Biroul de Credit si la imposibilitatea accesarii unui nou imprumut.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii