Gripa porcina este scapata de sub control

luni, 16 noiembrie 2009, 22:39
4 MIN
 Gripa porcina este scapata de sub control

Dupa ce baiatul cel mare a murit subit martea trecuta, duminica fratele si nepoata acestuia au fost luati la spital, acasa ramanand doar mama, respectiv bunica micutei. Ambii au fost confirmati cu virusul A/H1N1.

"Au venit si mi-au luat baiatul si nepoata de noua ani. Au venit Politia si Ambulanta si le-au spus ca merg la spital, fara nimic altceva, doar ca analizele nu au iesit bune la Bucuresti", a spus Elena Diaconita. Alaturi de Gabriel Diaconita de 34 de ani si fetita de noua ani, la spital a ajuns si mama copilei, care a dorit sa-si insoteasca micuta.

Cei doi bolnavi au stat tot timpul in prezenta barbatului decedat, de altfel fratele de 34 de ani fiind si cel care a ajutat la transportul cadavrului la morga. Cu toate acestea, in privinta celui decedat Directia de Sanatate Publica (DSP) inca nu a comunicat daca virusul gripal A/H1N1 era sau nu prezent in organism in momentul decesului.

Cele doua rude au fost internate si sunt deja supuse tratamentului cu tamiflu, insa de la inmormantare au interactionat cu toata lumea din jur, neavand nicio restrictie. De ieri, autoritatile au decis ca in clasa a III-a, in care invata fetita de noua ani, activitatea sa fie suspendata timp de sapte zile, pentru dezinfectie.

Trei decese suspecte inregistrate la nivel national

Cadrele medicale isi mentin presupunerile in legatura cu cauzele decesului fetitei de doi ani si patru luni din Icuseni, inregistrat duminica, in sensul ca nu exclud posibilitatea ca micuta sa fi fost bolnava si de gripa porcina.

"Rezultatele necropsiei au evidentiat bronhopneumonie, miocardita, insuficienta cardio-respiratorie acuta. A venit in spital in stare foarte grava, cu o respiratie dificila, cu cianoza si desi s-au luat toate masurile de reanimare si terapie nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea ei si la mai putin de doua ore a intrat in stop cardiorespirator", a precizat Maria Airimitoaie, medicul sef al Sectiei Pediatrie II din cadrul Spitalului de Copii.

Specialistul spune ca este posibil ca virusul A/H1N1 sa fi determinat evolutia negativa extrem de rapida. "Asteptam insa confirmarea de la Institutul Cantacuzino", a mai spus medicul pediatru.

In aceeasi seara o verisoara a fetitei care a murit in spital a fost transportata de la Icuseni la Sectia de Boli Infectioase la solicitarea medicului de familie. Bebelusul  de patru luni fusese diagnosticat cu o afectiune respiratorie, insa pentru ca organismul nu raspundea la tratamentul primit, doctorul a decis sa fie internat, de teama prezentei virusului noii gripe.

In Romania au fost semnalate trei decese asociate simptomatologiei gripei porcine, in afara de cele doua din judet fiind si cazul tenorului din Cluj. Autoritatile nu au comunicat oficial daca virusul pandemic este responsabil de acestea. Mai mult, rezultatele necropsiei atribuie moartea in cele trei cazuri unei pneumonii, respectiv unei insuficiente cardio-respiratorii si unei boli pulmonare cronice.

Restrictii la informatii

Contactat de reporteri, directorul medical al Directiei de Sanatate Publica (DSP) a precizat ieri dimineata ca la nivel national a fost emis un act normativ care ii interzice sa mai comunice informatii despre cazurile de gripa porcina.

Astfel, conform unui ordin de ministru din data de 13 noiembrie, comunicarea datelor referitoare la numarul de imbolnaviri confirmate cu virusul gripal H1N1 se va realiza de Serviciul de Presa al Ministerului Sanatatii (MS).

La nivel judetean, datele vor fi facute publice de purtatorul de cuvant al DSP, insa doar dupa ce va fi afisat comunicatul de presa pe site-ul MS. Cat priveste datele despre cazurile grave sau decese, acestea vor putea fi facute publice doar de cinci comunicatori desemnati la nivel national si autorizati de MS.

Sectia de Boli Infectioase, plina de bolnavi si suspecti

Sectia de Boli Infectioase, extinsa si la cea de boli dermato-venerice, nu mai reuseste sa faca fata avalansei de bolnavi adusi de ambulante, fie cu trimitere de la medicii de familie fie din spitale, sau care vin din proprie initiativa. De altfel, o parte dintre medicii de familie sunt nemultumiti de modul in care unii pacienti sunt tratati la Sectia de Boli Infectioase.

"O parte din pacientii pe care i-am trimis pentru internare se intorc cu biletul de trimitere pe care scrie ca refuza internarea si accepta sa faca tratament simptomatic la domiciliu. Asta pentru ca nu mai sunt locuri in spital, dar este si un risc de raspandire a noii gripe pentru ca nici analize nu li se mai fac", a precizat un medic de familie botosanean.

Desi numarul de suspiciuni creste de la o zi la alta, reprezentantii DSP au decis sa fie prelevate mai putine probe, diagnosticarea urmand sa se faca in functie de contextul epidemiologic si de simptomele prezentate.

In ultimele doua saptamani in judet au fost confirmate 80 de cazuri de gripa porcina, iar 90 de persoane, bolnavi si contacti ai acestora, fiind internate in spital.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii