Mobilizare pentru salvarea unui nou nascut

joi, 07 mai 2009, 20:56
2 MIN
 Mobilizare pentru salvarea unui nou nascut

Malformatia cu care nou nascutul a venit pe lume presupune absenta peretelui abdominal, astfel ca intestinele si celelalte organe din cavitatea abdominala nu au sustinere in interiorul abdomenului. Imediat dupa nastere, bebelusul a fost directionat catre Spitalul de Copii Botosani, pentru a intra in atentia unui chirurg. Din cauza lipsei foarte mari de materie organica, necesara pentru refacerea structurilor interne, copilul a fost imediat transferat la Clinica de Chirurgie Infantila din Iasi, unde a fost operat miercuri seara. Interventia chirurgicala, care a constat in prima faza in suturarea cavitatii, a reusit, insa evolutia starii micutului mai depinde si de norocul sau. Asta deoarece exista riscul ca organele interne sa nu functioneze normal. Un alt risc major este cel al unei infectii, careia nou nascutul sa nu ii poata face fata. "Evolutia post-operatorie este favorabila. Timp de 10-12 zile copilul va fi alimentat parenteral, prin vena si va ramane o perioada indelungata sub urmarire. Prognosticul este rezervat, deoarece exista risc de infectie, necroza si disfunctionalitate a tranzitului intestinal", a precizat doctor Catalina Ionescu, purtator de cuvant in cadrul Spitalului de Copii "Sfanta Maria" din Iasi.

Daca lucrurile vor merge in directia buna, vor mai urma cel putin doua interventii, asa ca baietelul din Saveni va ramane in clinica ieseana cateva saptamani.

Toate aceste probleme par a fi cauzate, potrivit medicilor specialisti, de o banala raceala. In primele trei luni de sarcina, femeia a avut o viroza respiratorie, pe care nu a tratat-o corespunzator. Alte cauze care au facut ca micutul sa se nasca cu o malformatie extrem de severa, dar si destul de rara, ar putea fi o infectie a mamei sau alimentatia proasta. Un astfel de caz se intalneste o data la 30.000 de nasteri.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii