Politisti angajati la patron

luni, 12 iulie 2010, 21:38
2 MIN
 Politisti angajati la patron

"Functionarii publici pot executa functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului", se precizeaza intr-o adresa oficiala emisa de ANI.

Liderul Sindicatului "Pro Lex", Vasile Lincu, spune ca exista totusi unele limitari. De exemplu, un agent de la Politia Rutiera nu va putea fi taximetrist sau instructor auto, cei de la Investigarea Fraudelor nu vor putea avea societati comerciale, iar politistii cu specializare pe Drept nu vor putea ocupa functii de consilier juridic la firme. Totusi, pentru ca politistii sa nu fie acuzati de incompatibilitate, reprezentantii "Pro Lex" au decis sa joace rolul de mediator. Prin urmare, politistii care vor dori sa obtina al doilea job isi vor putea prezenta intentiile la sindicat, iar liderii vor solicita punctul de vedere al ANI pentru fiecare caz in parte. "Am avut cazuri de politisti care au cumparat un teren pe care au plantat pomi fructiferi, de exemplu, si au incercat sa acceseze fonduri europene pentru sectorul agricol. Unii au si reusit sa obtina finantarea respectiva, care s-a blocat insa ulterior, intrucat conditiile legate de accesarea finantarii impuneau ca beneficiarul sa fie persoana fizica autorizata, ori politistului nu i s-a permis acest lucru", a mai precizat Vasile Lincu.

Servicii duble permise si in alte state

In Italia, politistii pot desfasura o activitate profesionala suplimentara fata de slujba, dar conditionata de mai multe aspecte – cel de al doilea job sa nu aiba caracter de continuitate, veniturile rezultate sa nu depaseasca salariul obtinut din munca de politist, iar cel de-al doilea serviciu sa nu interfereze cu activitatea legata de munca de Politie. Si in Germania politistii isi pot lua al doilea serviciu, insa activitatea secundara nu trebuie sa afecteze negativ activitatea de baza, nu trebuie sa intre in conflict cu munca de Politie sau sa aduca efecte negative imaginii Politiei. Cei care au primit aprobarea pentru cea de-a doua slujba trebuie sa informeze anual departamentul la care lucreaza cat au castigat din aceasta activitate suplimentara si cat timp estimeaza ca va mai fi nevoie sa o presteze.

Ce poate sa faca un politist roman la al doilea loc de munca: sa fie agent de patrulare la o companie de securitate privata, sa fie sofer sau vanzator la diverse companii, sa predea cursuri.

Ce nu poate sa faca un politist: sa fie detectiv, bodyguard la o discoteca sau club de noapte.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii