Sef la paduri anchetat pentru furt ca-n codru

marți, 22 iunie 2010, 21:35
3 MIN
 Sef la paduri anchetat pentru furt ca-n codru

Potrivit procurorului Aurel Simion, purtator de cuvant in cadrul Parchetului, Axinte este acuzat ca in perioada 2007-2008, in care a ocupat functia de director, ar fi diminuat fondul forestier al statului cu 740 de hectare. Astfel, Axinte ar fi avizat retrocedarea abuziva a 118 hectare catre Erwin Sigler, 271 de hectare catre Anton Constantin Nielsen Stoeanovici, si 351 de hectare catre Alexander Mathias Bellu, desi acestia nu aveau cetatenie romana. Ba mai mult, fara sa deschida actiuni in judecata pentru a contesta aceste retrocedari, Mihai Axinte ar fi avizat redobandirea padurii de la Alexander Mathias Bellu contra sumei de 2.439.450 de lei, prejudiciind bugetul Regiei Nationale cu aproape un milion de dolari.

Totodata, Mihai Axinte este acuzat ca nu a facut recurs in cazul a doua sentinte ale Judecatoriei Botosani prin care se retrocedau 1.808 hectare de padure catre Liceul "Anastasie Basota" din Pomarla si alte 1.204 hectare catre Epitropia "Sfantul Spiridon" din Iasi. "Dosarul se afla in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani confirmand inceperea urmaririi penale impotriva celui in cauza in urma cu aproape doua luni", a mai precizat Aurel Simion.

Nereguli confirmate de doua institutii

Ancheta a fost declansata dupa un control efectuat de Regia Nationala a Padurilor (RNP), in urma caruia lui Mihai Axinte i s-a imputat "neluarea masurilor legale de anulare a titlurilor de proprietate pentru terenuri forestiere retrocedate fara respectarea prevederilor legale". Aceste concluzii au fost confirmate sub o alta forma de un control al Curtii de Conturi care a evidentiat ca, cel putin in cazul cetatenilor straini retrocedarile ar fost ilegale, intrucat la data improprietaririi Romania nu era tara membra a Uniunii Europene, iar cei in cauza nu puteau obtine terenuri forestiere. Pe baza acestor note de control, Directia Silvica a sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani.

Mihai Axinte isi sustine nevinovatia

Cu toate acestea, Mihai Axinte se declara nevinovat si spune ca retrocedarile s-au facut in baza hotararilor Comisiei judetene pentru aplicarea Legii privind fondul funciar, iar achizitiile s-au facut cu avizul RNP. Mai mult decat atat fostul director spune ca a obtinut in instanta anularea deciziei prin care a fost sanctionat cu taierea salariului cu 10, respectiv 30%, in urma controalelor mentionate. "Cineva vrea sa imi faca sicane, dar nu stiu ce interes are. Acum sunt somer", a spus Mihai Axinte.

Fostul director al Directiei Silvice are pe rol si un proces prin care cere postul de sef al Ocolului Silvic Dorohoi.

Contract dubios pentru masini de teren

 Afacerea padurilor nu este singura in care a fost implicat Mihai Axinte. Un control al RNP a aratat ca acesta a cumparat sapte masini de teren Mitsubishi "fara o fundamentare justificata a oportunitatii acestei achizitii". Masinile au fost luate in decembrie 2008, cu foarte putin timp inainte de iesirea PNL de la guvernare si pierderea functiei de catre Mihai Axinte. In aceeasi perioada, Directia Silvica a cumparat o auto-platforma de transport busteni, tot fara fundamentarea oportunitatii achizitiei, valoarea totala a achizitiilor fiind de jumatate de milion de euro.

In acest fel, potrivit directorului in functie Gabriel Amitrului, institutia are rate anuale la leasing de circa 500.000 lei, in conditiile unei cifre anuale de afaceri de circa 13,5 milioane de lei. Practic, aproape 5% din incasari se duc pe masinile in cauza.

Mihai Axinte a declarat insa ca achizitiile au fost decise impreuna cu directorul economic si erau foarte utile pentru institutie.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii