Trei ani de procese pentru pensia alimentara

miercuri, 21 octombrie 2009, 21:52
2 MIN
 Trei ani de procese pentru pensia alimentara

Un banal proces de divort care trebuia sa se finalizeze cu stabilirea unei pensii alimentare s-a transformat intr-un adevarat razboi intre doi fosti parteneri. Totul a inceput in 2006, cand sotii Botezatu au decis sa divorteze, copilul minor fiind incredintat mamei, iar tatal obligat la plata unei pensii de 385,25 de lei, insa la inceputul anului 2007 tatal copilului a solicitat diminuarea pensiei pe motiv de reducere a veniturilor lunare si instanta a stabilit noul cuantum la 363,7 lei.

Decizia a fost atacata de mama, aceasta cerand calcularea pensiei la nivelul a 25% din veniturile nete ale fostului sot, fapt admis de judecatori. De atunci problema s-a agravat, in sensul ca angajatorul sotului calcula 25% din veniturile trecute in cartea de munca, iar femeia cerea calcularea acestui procent din veniturile obtinute din salariul de baza plus sporurile si alte suplimente. Pentru ca tatal copilului nu vira suma  considerata a fi necesara pentru copil, mama refuza primirea mandatelor si a incercat executarea silita prin intermediul unui executor judecatoresc, insa procedura a fost contestata de fostul sot.

Urmatoarea etapa a conflictului a fost pe cale penala, barbatul fiind acuzat de abandon de familie, iar sefii sai de neglijenta in serviciu, pentru ca nu calculau in mod corect 25% din venitul net.

Divergente de la venitul net

Procurorii au decis neinceperea urmaririi penale la inceput, iar dupa ce decizia a fost atacata, s-a decis inceperea urmaririi penale care insa din nou a fost infirmata printr-o rezolutie scoaterea de sub urmarire penala. Pana si procurorii recunosc ca rezolvarea acestui litigiu se leaga de definirea venitului net.

"In momentul de fata existenta faptei de abandon de familie depinde de interpretarea sintagmei venit net lunar, prin aceasta intelegandu-se potrivit opiniei noastre venit permanent cu caracter de continuitate", se arata in rezolutia procurorilor.

In acest timp s-a apelat si la trei experti contabili care sa calculeze veniturile barbatului obtinute prin munca si, daca sotia va avea castig de cauza, diferenta ce trebuie achitata se ridica la valoarea de 60.000 lei.

In acest moment, mama minorei intentioneaza sa atace si decizia de scoatere de sub urmarire penala pentru a-si recupera banii. "Sunt dispusa sa merg pana la nivel central pentru a-mi face dreptate", a declarat Claudia Amironesei, mama fetitei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii