De-ale campaniei: Independentul Valentin Bizna isi da demisia din PSD la PDL

marți, 10 mai 2011, 21:07
4 MIN
 De-ale campaniei: Independentul Valentin Bizna isi da demisia din PSD la PDL

Ceata totala cu privire la statului politic al unuia dintre candidatii la Primaria Tulnici. Consilier local in comuna, Valentin Bizna, a fost membru PDL, partidul inlaturindu-l dupa ce acesta a anuntat ca va candida ca independent pentru alegerile de pe 22 mai. Surse politice vorbesc insa de o sustinere din umbra oferita de PSD pentru Valentin Bizna, pentru a impinge in turul doi alegerea edilului in comuna de munte. Valentin Bizna a depus saptamina trecuta, la sediul PDL Vrancea, o hirtie prin care anunta ca-si da demisia. Insa, aceasta demisie nu se face din partidul in care era membru, ci din… PSD. "Subsemnatul Bizna Valentin, domiciliat in comuna Tulnici, judetul Vrancea, va aduc la cunostinta ca incepind cu data de 05.05.2011 demisionez din calitatea de membru al Partidului Social Democrat – Organizatia judeteana Vrancea, filiala locala Tulnici", se arata in solicitarea semnata de Valentin Bizna, candidatul independent la Primaria Tulnici. Acesta figureaza pe buletinul de vot din 22 mai alaturi de social democratul Ion Buture si democrat liberalul Alin Olteanu. Contactat telefonic pentru a comenta demisia, acesta ne-a spus ca a realizat-o de unul singur si spune ca va verifica modul in care a redactat adresa, nefiind sigur carui partid i-a adresat-o. "Am depus o cerere la biroul partidului, nu mi s-a raspuns. Am depus-o saptamina trecuta, cind am avut proces. Am trimis-o pe e-mail, eu am scris-o", ne-a spus acesta. PDL Vrancea a transmis oficial ca Valentin Bizna nu mai este membru democrat liberal, la urmatoarea sedinta de CL Tulnici partidul urmind a depune o adresa prin care sa anunte forul ca Bizna nu mai are sprijinul formatiunii politice. Acesta urmeaza astfel sa fie exclus din Consiliul Local comunal. Bizna a participat ieri la instruirea cu Autoritatea Electorala si a intrebat ce s-ar intimpla daca ar fi sponsorizat de o "alianta". Valentin Bizna a precizat ca nu face referire la USL sau PSD, desi zvonurile spun exact acest lucru.

Cite 200 de milioane lei pentru campanie electorala

Finantarea unei campanii electorale constituie intotdeauna unul dintre cele mai aprinse subiecte in batalia electorala. Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) – Filiala Sud-Est a organizat ieri, o sesiune de instruire a mandatarilor financiari desemnati de competitorii electorali cu ocazia alegerilor locale partiale din comuna Tulnici. La aceasta actiune au fost invitati sa participe reprezentanti ai formatiunilor politice, candidatii pentru functia de primar si mandatarii financiari desemnati. La sesiunea de instruire insa, "independentul" Valentin Bizna a fost singurul candidat prezent. Acesta a fost insotit de sotia sa, Liliana, in calitate de mandatar. "Sesiunea de instruire de astazi are drept scop informarea mandatarilor financiari si a competitorilor electorali cu privire la atributiile pe care acestia le au conform prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale", a precizat Andi Mihalache, directorul AEP – filiala Sud-Est . La sesiune au mai fost prezenti mandatarul financiar al candidatului Uniunii Social-Liberale (USL) Vrancea, Bogdan Matisan, vicepresedinte al PSD Vrancea, si mandatarul  candidatului PDL, auditorul financiar Vasilica Vasilof. Cei trei candidati pentru fotoliul de edil sef  al comunei Tulnici, Ion Buture – USL, Alin Olteanu – PDL si independentul Valentin Bizna au voie sa cheltuiasca din donatiile de campanie doar 20.100 lei (200 milioane lei vechi) de fiecare. In campania electorala, banii nu pot fi cheltuiti decit dupa declararea lor la Autoritatea Electorala Permanenta. In acelasi timp, banii ar trebui sa provina din donatii, din momentul inceperii campaniei, iar in etapa premergatoare, veniturile de campanie au putut fi completate si cu transferuri de la partid (in situatia candidatilor partidelor politice).

(Ne)Transparenta finantarii  unei campanii

Mandatarii financiari au cerut insa o serie de explicatii reprezentantului AEP. Mandatarul financiar Liliana Bizna a vrut sa stie daca un independent poate primi donatii de la o formatiune politica "pentru ca unele partide si-au exprimat clar aceasta dorinta" (Sic!), iar Bogdan Matisan a cerut precizari in legatura cu posibilitatea ca din donatiile primite de partid, doar o parte sa fie depuse in contul special al mandatarului. "Este interzisa finantarea in orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei aliante politice sau a unui candidat independent de catre o autoritate publica sau orice alta institutie care desfasoara activitati finantate din fonduri publice. Interdictia se aplica si in cazul societatilor comerciale care cu 12 luni inainte de inceperea campaniei electorale, au desfasurat activitati finantate din fonduri publice", a explicat Andi Mihalache. Rapoartele financiare ale campaniilor de pina acum au reflectat doar cheltuielile pentru publicitatea TV, radio, presa scrisa, afisajul stradal si panourile publicitare. Dar nu este clar care e ponderea altor cheltuieli in bugetele de campanie, cum ar fi pentru transport, organizarea de spectacole, adunari cu alegatorii, contractarea specialistilor in imagine, remunerarea staffurilor de campanie, etc. Banii nedeclarati ascund relatiile clientelare dintre partide, candidati si anumite grupuri de interese, capabile sa influenteze viata unei comunitati.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii