Debransatii sistemului centralizat platesc caldura din pereti

miercuri, 25 mai 2011, 20:59
7 MIN
 Debransatii sistemului centralizat platesc caldura din pereti

Iarna care a trecut, locatarii abonati ai ENET puteau sa-si inchida bine-mersi toate caloriferele din casa pentru ca, pina la urma, tot au avut de platit caldura. Cea de pe casa scarii si de pe holuri. Acestea sint efectele unei norme aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), pe care asociatiile de locatari au fost nevoite sa o aplice  pentru sezonul de incalzire 2010-2011. Potrivit Ordinului 343/2010 caldura din scara blocului trebuie platita de toti locatarii. Articolul 2 din Ordinul ANRSC nr. 343 spune insa ca, in cazul in care nu se reuseste montarea repartitoarelor pina la venirea frigului, "se admite, numai pentru acest sezon de incalzire, utilizarea in calculele de repartizare a unei cote procentuale aferenta partilor comune de 30% din valoarea facturii pentru incalzire in lunile decembrie, ianuarie si februarie si de 50% din valoarea facturii in celelalte luni". Pina in aceasta iarna, cota era de 10%. Aceasta inseamna o majorare a cotei comune, care este suportata de toti locatarii, inclusiv de cei debransati sau care folosesc si surse alternative de incalzire. Partile comune, inseamna atit caloriferele si tevile de pe casa scarii, precum si de tevile din subsoluri, uscatorii si apartamente.

Mai multe sisteme de incalzire, o singura factura… tot la ENET !

Cei mai afectati de noile prevederi sint proprietarii care si-au instalat centrale de apartament si cei care fac economie inchizind robinetii termostatici. Asa se face ca daca intr-un bloc au ramas trei apartamente racordate la reteaua centralizata de incalzire, toate celelalte apartamente au fost nevoite sa plateasca agentul termic din coloanele de incalzire care le traverseaza apartamentul, din caloriferele si tevile de pe casa scarii si din subsoluri. Cu alte cuvinte, nu are importanta ce sistem de incalzire folosim, fiindca factura la ENET tot o sa platim. "Noi, cei cu centrale termice, nu avem nici un beneficiu de la tevile care ne trec prin apartament, dimpotriva, uritesc camera si sint tot timpul reci. In acelasi timp, caldura pe care o produce centrala termica incalzeste, bineinteles, si peretii comuni cu celelalte apartamente si deci ar trebui sa cerem si noi o plata cuiva", ne-a spus Stan Iliescu, administrator. Spre deosebire de alte tari unde se aplica aceste cheltuieli comune, in blocurile din tara noastra exista mai multe sisteme de incalzire, cu centrale termice, microcentrale sau alte surse. Specialistii spun ca pentru aplicarea  ordinului trebuiau mai intii izolate termic toate blocurile ca in UE. In plus, robinetii termostatati folositi in Romania au temperatura de pornire de la 6 grade, in UE 12 -14 grade. 

Factura la caldura, impartita cu vecinii

Intrebat despre acest ordin, directorul ENET, Valter Popescu, a ridicat din umeri. "Acest ordin nu ne priveste pe noi. Este problema asociatiilor si locatarilor cum isi calculeaza cheltuielile comune", ne-a spus Popescu. Si pina acum exista un contor la intrarea in bloc, care masura exact acelasi lucru, dar fara sa fie impartit pe fiecare teava si calorifer. Cu alte cuvinte, pina acum locatarii plateau tot ce se inregistra pe gigacalorimetrul de la intrarea in scara, fara sa existe o autoritate care sa intervina in modul in care se impart cheltuielile. Pina anul trecut, asociatia de locatari era cea care stabilea modul in care se plateste factura pentru partile comune. "Este ca si cum eu si cu dumneata am avea o datorie comuna de 100 de lei, dumneata ai de platit 20 de lei, iar eu 80 de lei. Vine insa cineva si spune ca fiecare dintre noi sa platim cite 50 de lei. E corect?", s-a intrebat un locatar proprietar de microcentrala. Montarea repartitoarelor este obligatorie, dar nici Ordinul 343/2010 si nici Norma tehnica de aplicare nu prevad ce se intimpla in situatia in care proprietarii blocului nu sint de acord cu montarea lor si cu suportarea cheltuielilor aferente dupa sezonul de incalzire 2010-2011.

Cit trebuie sa plateasca un locatar, pe consumul comun

In Focsani, proprietarul unui apartament cu doua camere, posesor al unei centrale proprii de opt ani, i-a fost calculata contributia la partile comune care a ajuns in aceasta iarna la peste 300 de lei, la fel de mult ca factura la gaze. "Prima luna de iarna mi s-a cerut sa platesc 43,33 de lei, in ianuarie 66,27 de lei, februarie a ajuns la 73,12 lei si in martie la 96,12 lei. Aceasta in conditiile in care factura la gaze pentru centrala proprie nu depaseste lunar 100 de lei si am caldura, nu fac economie. Sint pensionat pe caz de boala si am o pensie de 500 de lei pe luna. Impreuna cu mama am facut eforturi si acum opt ani ne-am montat centrala ca sa nu suferim de frig. Acum am ajuns sa platim din nou bani la ENET-ul de care am vrut sa scapam", s-a plins proprietarul. Locuinta despre care vorbim este intr-un bloc central cu 20 de apartamente, dar care nu are subsol tehnic. Pe casa scarii nu exista niciun calorifer si nici tevi. Singurele tevi pentru care a fost pus la plata pensionarul fiind cele doua care ii traverseaza apartamentul si care nu merg niciunde fiindca pe partea sa, atit vecinul de deasupra, cit si cel de desubt au de asemenea centrale de apartament. Posesor al unei centrale de apartament, primarul Decebal Bacinschi ne-a marturisit ca nu este normal sa se plateasca aceasta caldura atita timp cit nu exista repartitor. "Nu ar trebui platit nimic, daca nu exista pe linga gigacalorimetrele de la subsol si repartitoarele de costuri pe fiecare teava", ne-a declarat edilul.

"Am inghetat in casa, dar am platit caldura de pe hol"

Unii locatari sustin ca de la acest ordin s-au iscat si nemultumirile in aceasta iarna. Fiindca au fost unii cetateni care si-au inchis repartitoarele si au compensat dind drumul la aragaz. Chiar si asa acestia au constatat ca platesc incalzire pe spatiile comune mai mult decit pentru propriile apartamente. Daca proprietarul a ales in aceasta iarna sa-si inchida repartitoarele, pentru a face economii si pentru a nu mai plati nimic la incalzire, s-a pacalit. Fiindca norma vine si spune in felul urmator: proprietarul nu va avea ce sa plateasca la consumul pe apartamentul lui, dar va plati consumul comun. "Eu, inchizind in aceasta iarna repartitoarele, deci practic avind un consum zero, am ajuns sa platesc doar cei 50% din suprafata comuna. De ce a trebuit sa platesc caldura consumata pentru spatiile comune, desi eu nu m-am incalzit deloc in casa? Am platit pentru o garsoniera facturi de la 50 si pina la 180  lei, ultima factura de iarna, desi am inchis caloriferele", s-a plins Lili Marasescu, o alta locatara de la bloc.

Ordinul 343/2010 arunca in haos asociatiile de proprietari

Oamenii de bloc spun ca pina acum nu a venit nimeni si nu s-a facut nici un inventar al tevilor care trec printr-un apartament, daca ele se incalzesc sau nu si unii spun ca nici nu stiu daca blocul lor nu are subsol cu tevi sau calorifere pe hol. "Abia s-a incheiat iarna inca nu am inceput masuratorile. Trebuie sa montam la subsoluri repartitorul etalon. Eu cred ca vom incepe prin iulie pina pe la sfirsitul lunii septembrie, dar dupa ce vom vedea citi abonati mai ramin din vara aceasta clienti ai ENET. Totul se va face pe cheltuiala proprietarilor si cele care vor monta aceste repartitoare vor fi firmele care au deja in cadrul blocului montate repartitoare. Oricum, dupa citirea unitatilor de pe repartitor acestea se vor distribui in functie de suprafata detinuta de catre fiecare proprietar de apartament", ne-a declarat Violeta Balica, presedintele Uniunii Asociatiei de Proprietari din Focsani. Prin urmare, sint toate sansele ca si in iarna aceasta o parte din focsanenii sa fie pusi sa-si imparta, impreuna cu vecinii,  50% din valoarea facturii la caldura.

––-

Pretul gigacaloriei se umfla cu 30%!

Consilierii au stabilit aseara in comisiile de specialitate un pret de 270 lei la gigacaloria produsa de ENET. Fata de 203 lei cit reprezinta acum pretul pe care il plateste populatia, 270 de lei reprezinta o crestere cu aproape 30%. Membrii CL aveau de ales tarife la gigacalorie cuprinse intre 250 si 270 lei. Daca in cadrul sedintei ordinare de martea viitoare alesii locali vor fi de acord, incepind din aceasta iarna focsanenii vor plati mai mult factura la caldura si apa calda. Potrivit oficialilor locali, comparativ cu adevaratul pret de producere a gigacaloriei produse de ENET, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) si care este de 398 de lei, pretul stabilit de ei ar fi rezonabil. "270 de lei este inca un tarif rezonabil fata de pretul de producere a gigacaloriei. De la 270 lei la 398 de lei este insa o diferenta pe care nu stiu daca o vom putea suporta noi de la bugetul local. Asta in conditiile in care Guvernul decide ca nu va mai subventiona pretul la caldura si va acorda doar ajutoare. Noi singuri, din bugetul local, nu putem suporta diferenta, asta e clar!", ne-a declarat viceprimarul Vasile Dobre. Potrivit unor legi inca in vigoare diferenta de pretul de producere a energiei termice stabilit de ANRE si cel aprobat de consiliile locale este suportata de la bugetul de stat 55% si de la bugetele locale 45%. Renuntarea Guvernului in a acorda aceasta subventie ar duce asadar la o majorare a tarifului final platit de consumatorii focsaneni cu 106,7 lei in plus pentru fiecare gigacalorie consumata. Adica facturile vor fi mai mari odata cu putin mai mult de 50 %, comparativ cu cele din prezent si mai mari cu 80% daca luam in calcul si majorarea aprobata ieri in comisiile de specialitate ale CL Focsani.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii