„Ingerii” albi care si-a dedicat o viata intreaga pentru sanatate

luni, 06 decembrie 2010, 22:34
6 MIN
 „Ingerii” albi care si-a dedicat o viata intreaga pentru sanatate

Au luptat o viata intreaga pentru a reda sanatatea a zeci de mii de oameni care li s-au adresat si inca o mai fac. Atit timp cit le va permite sanatatea, dar inevitabil si virsta. Este vorba de medicii pensionari din judet care isi desfasoara in continuare activitatea in spitalele din judet. Stau la patul bolnavului si dupa pensionare, dupa aproape 44 de ani de activitate in sistem. Tinerii ocolesc sistemul sanitar subfinantat si prefera sa plece in strainatate, iar medicii pensionari isi fac datoria in continuare. Daca si ei ar parasi "barca", spitalele ar ramine si mai descoperite la capitolul specialisti. Numai la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani isi desfasoara in acest moment activitatea 14 medici.  

O viata de om in slujba sanatatii, tratarii oamenilor bolnavi! Este vorba de medicii pensionari care isi desfasoara in continuare activitatea in spitalele din judet. 14 dintre acestia lucreaza la patul bolnavului la Spitalul Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani, unitate unde ajung cei mai multi pacienti. Dupa mai bine de 44 de ani de activitate, acestia au ramas in sistem, si din motive financiare, dar si  pentru ca medicina a devenit a doua lor natura. Le pot da oricind lectii de viata tinerilor care doresc sa imbratiseze aceasta meserie si le recomanda sa se indrepte spre aceasta profesie doar daca au vocatie. Dr. Mihail Cirstea, medic primar anestezie-terapie, dr. Gheorghe Cocioaba, seful Centrului Judetean de Diabet si dr. irakian Akeb al Hashimi, orelist, fac parte dintre veteranii din sistem. Si-au cladit carierele pas cu pas si sint mindri de tot ceea ce au reusit sa faca chiar daca sistemul sanitar nu le-a oferit intotdeauna toate conditiile optime de munca.

"Daca as pleca din spital, … n-as avea ce face"

Mii de pacienti si-au lasat viata in miinile dr. Mihail Cirstea, medic primar anestezie-terapie la Spitalul din Focsani. Are 68 de ani si 44 de ani in aceasta meserie, profesie pe care si-a dorit-o de la inceput. De 35 de ani lucreaza in sectia de terapie-intensiva, insa a ocupat si o serie de functii ce i-au permis sa schimbe unele lucruri din sistemul sanitar vrincean. Astfel, si-a inceput activitatea la Tanasoaia, a fost seful sectiei de terapie intensiva, directorul Spitalului din Focsani, directorul Directiei de Sanatate Publica Vrancea. A reusit astfel sa puna bazele infiintarii statiei de Salvare Focsani, statiei Centrului de Recoltare si Transfuzii Sanguine, statiei de dializa de la spital care a functionat cu 9 aparate si sa demareze lucrarile de consolidare ale celui mai mare spital din judet. "Mi-a placut de la inceput aceasta meserie si zic ca in perioada aceasta am practicat-o destul de bine, dupa standardele mele. Dupa atitia ani de serviciu, m-am obisnuit este aproape ca a doua natura. Ma gindesc ca, daca as iesi din sistem, una ca nici nu as avea mare lucru de facut si apoi, avind si unele afectiuni, probabil ca m-as gindi numai la boala si la sfirsit", ne-a spus medicul anestezist. A trecut prin viata schimbind vietile oamenilor. "M-au impresionat in mod deosebit unii pacienti si nu am reusit sa fac prea multe pentru ei, in alte situatii am reusit sa ii aduc la viata dintr-o situatie extraordinar de critica. Ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost perioada cu avorturile clandestine. La spital a ajuns o femei 33 de ani, de o frumusete deosebita, care avea doi copii si a venit intr-o stare extraordinar de grava si, cu toate eforturile pe care le-am facut toti medicii, nu am reusit sa o salvam. Putine femei au scapat atunci pentru ca nici medicii nu erau familiarizati cu aceste avorturi, infectiile erau foarte puternice si majoritatea se pierdeau. A fost un decret criminal, zic eu", arata dr. Mihail Cirstea. Acesta considera ca in sistem nu se vad schimbari prea mari, chiar daca au trecut ani si ani, pentru ca asa cum exista in trecut o restrictie la medicamente si materiale sanitare, acelasi lucru se intimpla si in prezent din cauza subfinantarii. Ceea ce le transmite tinerilor care vor sa practice medicina este ca "trebuie sa aiba chemare pentru ca altfel nu rezista".  

Dr. Cocioaba, decorat de Iliescu in grad de ofiter

Dr. Gheorghe Cocioaba , seful Centrului Judetean de Diabet de la Spitalul din Focsani, are in spate 36 de ani de experienta in sanatate. Este singurul specialist in acest domeniu de la spital si are in grija mii de bolnavi de diabet. Este de la inceput la spital, si daca in 1986 cind a ajuns la spital erau in jur de 800 de bolnavi, in momentul de fata numarul acestora ajunge la 10.000, pacienti care vin periodic pe la cabinet. "Intotdeauna m-a atras sa ajut bolnavii, oamenii care sint in suferinta. Cind eram mic, in clasele primare, era un mester care s-a ranit si am adus repede si l-am pansat.  Mi-a spus ca trebuie sa ma fac medic chirurg. Acele vorbe mi-au ramas in minte si pe urma facind gimnaziu, liceul, intotdeauna mi-a placut sa fiu in grupele de ajutor sanitar. Plecind de aici am ajuns ce sint acum", povesteste medicul diabetolog. A salvat mii de vieti si este "expert" in asigurarea garzilor la spital. Cu toate acestea, este ingrijorat de ceea ce se intimpla in sistemul sanitar, lasat de la an la an cu tot mai putini bani. "Acum este o dezorganizare totala. Probabil ca unora nu le place ce spun eu, dar este o alandala pentru ca fiecare ministru care a venit a vrut sa faca reforma si nu a facut nimic. Nu este mai putin adevarat ca sintem subfinantati. De fapt, medicina si invatamintul au fost lasate de izbeliste mai ales in ultimii ani. Sint cele doua mari probleme ale Romaniei. In sanatate nu s-a pus niciodata o baza reala pe care sa construiesti, nu sa demolezi. Totul s-a demolat in timp. Medicii tineri, care au totusi o pregatire destul de buna, pleaca peste hotare", arata dr. Cocioaba. Acesta spune ca medicina este o profesie nobila si le recomanda tinerilor sa se apuce de aceasta profesie doar daca au dorinta de a salva omul in suferinta. Medicul a fost si rasplatit pentru eforturile depuse in sistem. Asa se face ca in 2004 a fost decorat de catre presedintele tarii, la acea data Ion Iliescu, cu ordinul meritul sanitar in grad de ofiter.

Dr. Akeb al Hashimi avea cite 4-5 operatii pe zi

Un alt medic pensionar care isi desfasoara in continuare activitatea in sistemul sanitar vrincean este doctorul Akeb al Hashimi, orelist. A salvat vieti in Irak, Emiratele Arabe, Anglia si Irlanda, dar casa lui ramine Romania. Acesta povesteste ca a venit la 17 ani in Romania, unde a reusit sa obtina diploma de medic de medicina generala si de 44 ani da totul pentru tratarea si salvarea pacientilor. "Mi-a placut ORL, plus ca am avut profesori mari orelisti. Dupa ce am terminat, am am aflat ca am toate drepturile ca toti studentii romani. Satisfactiile sint extraordinare mai ales ca avem o specialitate foarte grea si foarte riscanta. Lumea nu apreciaza, nu stie ce inseamna edem laringian, otita cronica supurata, sinuzita frontala. Din pacate, sintem considerati si pusi pe ultima lista de specialitate. Asta-i situatia!", spune dr. Akeb al Hashimi. Acesta recunoaste ca a ramas in sistem si pentru bolnavi, dar si pentru bani, in conditiile in care pensia nu trece de 1.260 de lei. "Am ramas in sistem pentru ca imi iubesc meseria dar si din nevoia de bani. Am crezut ca, daca voi continua 1, 2, 3 ani o sa am o pensie ceva mai mare, dar din pacate in primul an mi-au dat 2 lei in plus la pensie. Mi-a placut meseria si iubesc acest popor. Cind plec in strainatate abia astept sa ma intorc, cu toate ca familia mea este in strainatate", arata acesta. Prin mina medicului treceau si 15.000 de oameni pe an si in sectie avea patru, cinci operatii pe zi. Dupa toti acesti ani observa ca, din pacate, au inceput sa creasca cazurile de cancer, laringian, bucal, al limbii. "Dupa Revolutie au intrat in tara multe medicamente noi si antibiotice sofisticate cu o valenta mare de putere. Acum nu mai avem complicatiile din anii trecuti, este o evolutie favorabila pentru copii si adulti. In schimb a crescut cancerul", spune acesta. Salvatorii de vieti din Spitalele Vrancei sint cu mult mai multi decit cei enumerati mai sus, iar satisfactia cea mai mare pentru "ingerii" albi sint suferintele curmate si recunostinta de peste ani a fostilor pacienti.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii