Nu va imbolnaviti!Spitalele trebuie sa interneze mai putini pacienti

miercuri, 26 ianuarie 2011, 22:33
2 MIN
 Nu va imbolnaviti!Spitalele trebuie sa interneze mai putini pacienti

In 2011 nu trebuie sa va imbolnaviti! Si asta deoarece spitalele trebuie sa reduca numarul de internari cu cit mai mult posibil, doctorii sa stabileasca cine se trateaza in spital si cine nu. Medicii sint pusi in aceasta situatie dupa ce in contractul cadru pe 2011 s-a prevazut reducerea cu 10% a internarilor in spitale, dar si respectarea Planului National de Paturi. "Sintem spital de urgenta si nu putem sa limitam numarul de internari. Urgentele nu pot fi refuzate de medici. Vom incerca sa limitam internarile cind nu va fi vorba de urgente medicale", a mentionat dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon" Focsani.

Medicii spera ca Ministerul Sanatatii sa publice si o serie de criterii in baza carora sa se poata refuza internarea unui pacient in conditiile in care si in prezent in spitale pacientii sint triati si nu toti cei care trec pragul unitatilor sint internati. "Este o problema care ne depaseste momentan pentru ca nu avem un ghid orientativ in care Ministerul Sanatatii sa-si asume riscul unor afectiuni care nu ar mai trebui sa fie internate in spital vizavi de ghidurile terapeutice ale medicilor care stabilesc internarea sau tratarea in ambulatoriu", a precizat dr. Gheorghe Bercea, managerul Spitalului Municipal Adjud.

Si anul trecut spitalele au fost pline de bolnavi care au avut nevoie de tratament de specialitate. In primele noua luni din 2010, pragul spitalelor a fost trecut de 45.438 pacienti. La Spitalul Judetean din Focsani au fost internati 25.287 de pacienti, la Spitalul din Adjud au fost internati 8.905 bolnavi, la Panciu au fost internati 2.782 de pacienti, iar la Marasesti paturile au fost ocupate de 1.743 de pacienti. Si la Odobesti au existat 2.422 de internari, la Vidra au fost internate 2.416 persoane si la Dumbraveni au ajuns 1.883 de bolnavi pentru tratament. Toti acesti vrinceni care au avut nevoie de tratament medical au fost nevoiti sa stea pe un pat de spital mai bine de 294.000 de zile.

Tot ca noutate, unitatile sanitare cu paturi care nu au posibilitatea asigurarii continuitatii asistentei medicale cu cel putin o linie de garda, nu vor mai avea dreptul sa incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate. De asemenea, fiecare medic de specialitate care acorda servicii medicale intr-un spital isi desfasoara activitatea in baza unui singur contract de furnizare de servicii medicale spitalicesti incheiat cu banca sanitara. Exceptie vor face zonele/localitatile deficitare din punct de vedere al existentei doctorilor. In aceasta situatie, medicul va putea acorda servicii medicale spitalicesti in cadrul a doua spitale, cu respectarea legislatiei muncii.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii