Directorii regiilor din Suceava raman in functii chiar daca Guvernul le-a micsorat salariile

marți, 06 ianuarie 2009, 20:30
4 MIN
 Directorii regiilor din Suceava raman in functii chiar daca Guvernul le-a micsorat salariile

Printr-o hotarare de guvern publicata in Monitorul Oficial in ultima zi a anului trecut, a fost stabilit un parg maximal pentru salariile sefilor de regii si societati comerciale aflate in subordinea Consiliului Judetean si al consiliilor locale. Astfel, salariul directorului unei societati din subordinea Consiliului Local nu poate depasi salariul viceprimarului iar in cazul regiilor si societatilor aflate in subordinea Consiliului Judetan salariul directorului nu poate depasi salariul vicepresedintelui CJ.

In majoritatea cazurilor, masura luata de guvernul nou-instalat taie sume importante din salariile sefilor de regii si scoietati comerciale. Directorii contactati in cursul zilei de ieri ne-au declarat ca nu vor renunta la functiile de conducere din societatile aflate in subordinea autoritatilor locale desi vor primi mai putini bani ca si pana acum. Asta desi considera ca ar merita bani mai multi pentru volumul de munca depus si raspunderile pe care le presupun functiile de conducere pe care le ocupa.

Constantin Placinta, directorul general al societatii de termoficare a municipiului Suceava, sustine ca este normal ca in aceasta perioada de criza sefii sa fie solidari cu angajatii de rand. "Este o hotarare de guvern care se aplica, nu ai ce face. Chiar daca o comentezi, ramai doar cu comentariile", spune Placinta.

Pana acum, directorul societatii de termoficare avea un salariu brut de aproximativ 6.200 de lei, la care se mai adaugau primele de conducere si de vechime. Incepand din ianuarie, pe cartea de munca a sefului de la Termica va figura un salariu de doar 4.490 de lei. Totusi, din hotararea de guvern nu reiese daca directorii de regii vor mai beneficia de sporurile de conducere sau vechime.

Noul salariu este totusi prea mic pentru responsabilitatile functiei, considera seful Termica. "Cred ca ne asteapta vremuri grele in prima parte a anului. Desi complexitatea muncii consider ca cere un salariu mai mare, in situatii de criza este bine sa fii solidar cu ceilalti. Ce va fi mai incolo vom vedea. Fiecare decide in dreptul lui daca este multumit cu sistemul de salarizare", a mai spus Placinta.

Directorul Aeroportului nu stie daca institutia este de interes local sau judetean

Dumitru Sahlean, seful Regiei Autonome Aeroportul „Stefan cel Mare" Suceava, este la randul sau afectat de decizia Guvernului. Acesta s-a aratat nemultumit de o serie de neclaritati cuprinse de actul normativ. „Sunt foarte multe neclaritati. Cred ca cei care au intocmit hotararea de guvern nu stapanesc bine termenii utilizati", a spus Sahlean. Acesta a explicat ca prin hotararea de guvern prin care Aeroportul a fost transferat de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Judetean, institutia era definita ca regie autonoma de interes local.

Potrivit legii, in acest caz salariul directorului nu poate depasi pe cel al viceprimarului. Cu toate acestea, in lege se precizeaza ca directorii regiilor aflate in subordinea Consiliul Judetean pot incasa salarii la nivelul vicepresedintilor. "De unde apare denumirea de <interes judetean>?", se intreaba Sahlean aratand ca niciun act normativ nu stabileste care sunt societatile si comapniile de interes judetean. Sahlean a afirmat ca decizi guvernului il lasa fara o parte din salariu, dar a refuzat sa spuna ce salariu primea pana acum sustinand ca acesta este confidential.

Avand in vedere ca este vorba de o regie autonoma aflata in subordinea unei administrativ-teritoriale judetene si care este alimentata cu bani de la buget, salariul directorului nu poate fi confidential. "Pe mine ma plateste cat valorez. Daca imi da zece milioane inseamna ca muncesc de zece milioane, daca imi da o suta de milioane inseamna ca muncesc de o suta de milioane. Eu am venit sa fac treaba atat cat ma pricep si imi voi face treaba oricat ma plateste statul. Nu poti sa vii cand iti convine si sa pleci cand nu iti mai convine", a comentat Dumitru Sahlean, seful Aeroportului Salcea. Salariul brut al unui vicepresedinte de Consiliu Judetean stabilit pentru anul trecut a fost de aproximativ 5.400 de lei.

Darie Romaniuc: "Pe mine nu ma afecteaza in niciun fel aceasta decizie"

Daca aproape toti directorii de regii si societati comerciale aflate in subordinea autoritatilor locale si judetene vor incasa lefuri mai mici in luna ianuarie, exista si mici exceptii. Seful societatii de transport public local a municipiului Suceava, Darie Romaniuc, spune ca salariul sau nu va fi afectat de hotararea de guvern deoarece nu il depaseste pe cel al viceprimarilor. "Pe mine aceasta decizie nu ma afecteaza deloc. Nu am vazut inca hotararea de guvern dat va pot spune ca salariul meu este undeva asemanator cu cel al viceprimarilor. Asa ca salariul nici nu va creste nici nu va scadea dupa aplicarea acestei legi", sustine Romaniuc.

Printre directorii care se vor trezi cu lefuri mai mici decat luna trecuta se numara si Stefan Groza, seful ACET Suceava, pe care insa nu am reusit sa il contactam in cursul zilei de ieri. Vasile Andronache, seful SC Drumuri si Poduri SA Suceava, aflata in subordinea Consiliului Judetean, ne-a declarat ca a studiat hotararea de guvern dar ca asteapta o serie de precizari. El sustine ca in mod normal, aceasta decizie nu ar trebuie sa afecteze si societatea pe care o conduce deoarece aceasta are buget propriu si nu primeste bani de la Consiliul Judetean ci aduce bani la bugetul administratiei judetene. "Depinde de cum interpreteaza fiecare. Asa cum arata legea suntem si noi afectati, desi in mod normal nu ar trebui pentru ca avem buget propriu. Asteptam sa apara niste clarificari", a spus Andronache.

Perspectiva unui salariu mai mic pentru acelasi volum de munca si aceleasi responsabilitati nu prea ii surade lui Andronache. "Nu stiu cati vor rezista. Eu nu m-am gandit inca", a spus directorul SC Drumuri si Poduri SA Suceava.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii