Ion Lungu sustine ca anul 2012 a fost cel mai bun an al Primariei Suceava

joi, 20 decembrie 2012, 00:10
4 MIN
 Ion Lungu sustine ca anul 2012 a fost cel mai bun an al Primariei Suceava

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa cu privire la bilantul activitatilor pe acest an, ca 2012 a fost cel mai bun an al Primariei Suceava din ultimii 23 de ani. „Este anul in care s-au dat in folosinta proiecte importante", a declarat Ion Lungu. Primarul a precizat ca se refera, pe langa numarul mare de proiecte ample finalizate in acest an, si la cele aflate in curs de finalizare, dar si la altele pentru care au inceput demersuri in vederea obtinerii finantarii ori unele lucrari sau activitati sustinute cu bani de la buget.

Ion Lungu a dat ca exemplu de proiecte mari finalizate cel al reamenajarii zonei centrale a Sucevei, inclusiv realizarea a doua parcari subterane. De asemenea, el a precizat ca si cladirea Centrului Traditiilor Populare a fost finalizata iar 11 din cele 14 strazi incluse in proiectul de modernizare a unor rute din municipiul Suceava, cu fonduri europene, au fost de asemenea asfaltate. Totodata, el a tinut sa mentioneze si faptul ca au fost realizate lucrari de sistematizare rutiera in zona intersectiei strazii Mitropoliei cu strada Ana Ipatescu si a strazii Mitropoliei cu Ion Voda Viteazul. O alta lucrare de fluidizare rutiera mentionata de primarul Sucevei intre realizarile pe acest an este cea din intesectia strazilor Mirauti, Petru Rares si Ana Ipatescu. „Eu spun ca s-au facut lucrari bune, de calitate si sunt cele mai de amploare lucrari care s-au facut in municipiul Suceava dupa Revolutie", a declarat Ion Lungu. Tot la categoria lucrarilor realizate, el a amintit despre unele parcuri reamenajate sau, cum este cazul celui din Burdujeni, nou infiintate, dar si atribuirea unui numar de 142 de loturi de casa unor tinere familii pe Dealul Tatarasi pentru a face acolo asa numitul cartier „Europa".

In ceea ce priveste continuarea unor proeicte si perspectiva finalizarii acestora intr-un orizont de timp relativ imediat, Ion Lungu a spus ca are in vedere lucrrile facute la soseaua de centura care, desi au fost suspendate si nu au putut fi duse la capat anul acesta, vor putea fi continuate anul viitor. Ion Lungu a precizat ca a avut discutii pe aceasta tema cu presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor si cu ceilalti parlamentari suceveni rugandu-i sa faca lobby pentru ca in bugetul pentru 2013 sa fie prevazute sume cu care sa poata fi continuate si finalizate lucrarile la ruta ocolitoare a municipiului resedinta de judet. Tot in ceea ce priveste continuarea lucrarilor la proiecte mai ample si apropierea de finalizare a acestora, Ion Lungu a dat ca exemplu cladirea viitorului Centru Cultural „Bucovina" care se ridica pe locul fostului cinematograf „Modern", imobil pe care municipalitatea vrea sa il finalizeze in toamna viitoare. „Am demarat procedurile pentru accesarea unui credit de 4,6 milioane de lei in scopul finalizarii, in cursul anului viitor, a acestei lucrari, spun eu, destul de importanta", a declarat primarul Sucevei.

Cat priveste categoria de proiecte care au demarat fie ca demers pentru obtinerea finantarii, fie ca lucrare propriu zisa, Ion Lungu a dat ca exemplu, in primul rand, proiectul de modernizare a inca zece strazi importante din municipiul Suceava, tot cu fonduri europene, intre care se numara bulevardul George Enescu, strada Traian Vuia si Grigore Alexandru Ghica sau portiuni din strazile Cuza Voda si Plevnei care nu au fost incluse in proiectul initial pentru modernizarea a 14 strazi din oras. Un alt exemplu din aceasta categorie este cel legat de lucrarile demarate pentru noua centrala electrica de termoficare a orasului care este facuta de firma bucuresteana Adrem Invest. Primarul a spus ca sunt semnale ca in iarna viitoare aceasta centrala va functiona in Suceava, costul de producere al energiei termice diminuandu-se considerabil. Un alt exemplu in ceea ce priveste proiectele care au demarat in acest an si care ar putea fi finalizate in perioada urmatoare, Ion Lungu a amintit si extinderea adapostului pentru animale fara stapan. Nu a fost omis nici proiectul pentru extinderea si reabilitarea retetelor de apa si canalizare pe aproape 80 de strazi, tot cu finantare europeana, care are finantarea aprobata iar licitatia a fost incheiata. Semnarea unui acord pentru accesarea de fonduri elvetiene pentru proiecte in domeniul energiei a fost un alt proiect semnat de municipalitatea suceveana.

Un alt aspect evidentiat in bilantul primarului Sucevei este cel cu privire la sustinerea unor activitati importante pentru municipiu sau pentru diverse categorii de persoane, facand referire la domenii cum ar fi cel sanitar, social, cultural. Spre exemplu, primarul a precizat ca si municipalitatea suceveana a contribuit la o parte dintre lucrarile de modernizare a Spitalului Judetean de Urgenta „Sfantul Ioan cel Nou", lucru pe care Primaria l-a facut aproape in fiecare an cand a alocat de la buget sume de bani pentru diferite necesitati ale respectivei unitati spitalicesti. De asemenea, primarul a mentionat ca de la bugetul local au fost alocate fonduri pentru sprijinirea activitatii unor unitati de cult. O parte considerabila a reprezentat-o banii pentru construirea Catedralei „Nasterea Domnului", primarul Sucevei precizand ca si in cursul anului viitor va propune alocarea sumei de un milion de lei pentru sustinerea lucrarilor la acest edificiu. Nu au fost omise nici cuplurile care au implinit 50 de ani de casatorie neintrerupta, primarul Sucevei precizand ca, in 2012, 114 astfel de cupluri au fost serbate la Primaria municipiului Suceava. Tot in ceea ce priveste realizarile din bilantul activitatii pentru 2012, primarul Sucevei a mentionat contginuarea sustinerii activitatilor sportive, dar si a unor manifestari culturale intre care a mentionat „Lira de Aur". „Multumesc sucevenilor ca au fost alaturi de mine si m-au sprijinit", a incheiat primarul Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii