Terenul pe care se va ridica noua centrala a Sucevei a fost adus „la cota 0”

vineri, 30 noiembrie 2012, 20:02
3 MIN
 Terenul pe care se va ridica noua centrala a Sucevei a fost adus „la cota 0”

Lucrarile de demolare a cladirilor situate pe terenul unde ar trebui sa se ridice o noua centrala termica a municipiului Suceava au fost finalizate in aceasta saptamana. Toate cladirile de beton si caramida care trebuiau sa fie demolate pe suprafata de aproape sase hectare deteren unde urmeaza sa fie ridicata o noua centrala termica au fost facute zob, terenul unde pana nu demult erau niste ruine napadite de buruieni si arbusti este acum „la cota 0". Singurele urme care atesta ca acolo a fost o activitate economica sunt molozul nivelat peste locurile unde erau niste cladiri si un bazin de apa care urma sa fie pastrat pentru a deservi si la noua centrala electrica de termoficare (CET) a Sucevei.

Firma suceveana ROVIR este cea care a adjudecat contractul de demolare a cladirilor existente, ea venind in subantrepriza cu firma ACM. Societatea care va construi o noua cenrtala pe terenul din vecinatatea actualului CET al municipiului resedinta de judet se numeste Bioenergie Suceava SRL, fiind o subsidiara a ADREM Invest SRL Bucuresti care a castigat licitatia pentru construirea unei noi centrale electrice de termoficare.

Firma ROVIR a avut mai multi ani contracte de mentenanta cu SC Termica SA – proprietarul actualului CET. Pe terenul care a fost concesionat de Termica si de Primarie mai erau doar cateva utilaje care au fost folosite la demolarea cladirilor de care societatea de termoficare nu a mai avut nevoie. Lucrarile de demolare au durat cam o luna si jumatate, demarand dupa ce Termica a ridicat cat mai multe profile metalice si alte obiecte de fier, multe din acestea putand fi utilizate in activitatea curenta a societatii sucevene de termoficare.

Toate cladirile industriale care au fost demolate de ROVIR erau ridicate inainte de 1989, cand s-au aplciat tehnologii care presupuneau cantitati foarte mari de beton, motiv pentur care demolarea unora din aceste cladiri nu a fost un lucru foarte usor. Pe langa putul de apa, au scapat de la demolare niste conducte pentru transportul de zgura si cenusa in amestec cu apa, zgura si cenusa rezultand din arderea huilei, acestea trecand pe terenul unde va fi amplasat noul CET, dar fiind absolut necesare in activitatea CET-ului actual.

Acesta din urma ar urma sa isi incheie activitatea de producere, in cogenerare, a energiei electrice si termice in iarna viitoare, pana atunci cei de la Bioenergie Suceava SRL ar trebui sa finalizeze noul CET. Directorul general al SC Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu, pare a fi increzator in acest nou proiect. El nu a dorit sa dea alte detalii cu privire la derularea lucrarilor privind noul CET. Primarul Ion Lungu a precizat, insa, ca lucrile vor incepe chiar in aceasta iarna pentru ca o parte din acestea pot fi realizate si intr-un interval de timp friguros. Adrem vrea sa finalizeze lucrarile pana in octombrie 2013, in conditiile in care partea de instalatii de gaz la noul CET sa poata fi finalizata pana in august sau mai repede.

De mentionat ca termenul initial de predare a lucrarilor pentru noua centrala a Sucevei fusese convenit cu cei de la Adrem sa fie in 9 mai 2013. Ulterior, in baza unei anexe dintr-o hotarare a Consiliului Local Suceava, termenul a fost prelungit pana in toamna anului 2013. Potrivit celor spuse de Ion Lungu, contractul de finantare a fost intre Adrem cu Raiffeisen Bank International si alte cateva unitati bancare de peste hotare. Valoarea investitiei, pe fondul modificarilor succesive din legislatie si din proiectul tehnic, va trece de 60 de milioane de euro si, din cate se pare, numarul initial de angajati, vehiculat in jur de 70, va fi de fapt mult mai mare. (Dan PRICOPE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii